Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: ivigtut skrivet 19 maj-08 kl 10:07
-
Jag har slängt kaffe, kliptgräs, jord, gamla blomkrukeblommor, gamla löv, lite salad och kutersån med hönsjösel i. :-\
Har presis börjat med kompost och trode att det skulle vara lät, men nu luktar den illa. :-X
Vad ska jag göra? ???
-
Vattna. Täck med lite sågspån eller finrivet tidningspapper. Eller lite jord. Tänk på att blanda färskt (grönt, matrester, gödsel) med torrt (torra löv, sågspån, tidningspapper, torvströ)
-
Halaj!
Jag gissar att det är hönsskiten som stinker.
själv lägger jag inget animaliskt i min varmkompost (förutom en bytta av mitt guldvatten då och då) och den luktar inte alls.
Fukthalten skall vara som kaffesump sägs det.
//T
-
Halaj!
Jag gissar att det är hönsskiten som stinker.
själv lägger jag inget animaliskt i min varmkompost (förutom en bytta av mitt guldvatten då och då) och den luktar inte alls.
Fukthalten skall vara som kaffesump sägs det.
//T
Det är 4 dvärg hönor vi pratar om det blir ca en mugg på en till två väckor .
som jag täcker med klipt gräs
Tror du att det är det som gör att komposten luktar?
Hönsen är anledningen till att jag började med kompost
-
Tror inte det är hönsskiten, den luktar ju bara "hönsskit" och är dessutom bra för att den sätter lite sprutt på kompostprocessen.
Hur länge har din kompost varit igång ? Det kan ta ett tag innan processen kommer igång ordentligt.
Annars, CristinaR's råd är bra. Bara att blanda lagom med "torrt och färskt", sen brukar det gå av sig självt. Det är inte fela att rota runt lite med en grep ibland om det har blivit kompakta lager av nåt.
-
Halaj!
Det finns en annan möjlig förklaring till lukten.
Du har en anaerob (utan syre) nedbrytning.
Anaerob nedbrytning stinker.
Ditt bôs får ingen luft!
Rör om ordentligt alltså.
Jag har en jordborr från Jula som jag borrar ner i varmkomposten.
När borren når botten drar jag upp den. Det funkar jättebra.
//T
-
Tror inte det är hönsskiten, den luktar ju bara "hönsskit" och är dessutom bra för att den sätter lite sprutt på kompostprocessen.
Hur länge har din kompost varit igång ? Det kan ta ett tag innan processen kommer igång ordentligt.
Annars, CristinaR's råd är bra. Bara att blanda lagom med "torrt och färskt", sen brukar det gå av sig självt. Det är inte fela att rota runt lite med en grep ibland om det har blivit kompakta lager av nåt.
ca 10 dagar
-
Det verkar som om din kompost har börjat ruttna istället för att förmultna. Detta beror oftast på att den är för blöt, eller att den är för kompakt packad.
Lyfter man lite i komposten med en grep eller spade, och ser att den är svart o kletig, då är det enklast att börja om från början.
En kompost ska vara fuktig men absolut inte blöt!!
-
Det verkar som om din kompost har börjat ruttna istället för att förmultna.
Ja, det var ju precis det Tapio ville ha sagt!
Anaerob process (utan syre) = rötning = stinker (det bildas bl. a. metangas, nämligen).
Aerob process (med syre) = kompostering = luktar inget särskilt.
Gräsklipp blir gärna väldigt kompakt, vilket inte ger din kompostering tillräckligt med syre. Häv in gräsklippet till hönsen istället, dom kommer älska det :) !
-
Får man ruska igång en sån gammal tråd?
Och inte har jag något "relevant" att komma med heller,
jag kan just inget mer om kompost än det som står i tråden :-\
Det är mitt husköp som medfört diverse nyheter för en f.d.
stockholmare (mig) och det började med äppelproblem, jag kan
inte ta hand om dom alla.
Sen när jag försökte ta hand om dom så sköljde jag ner gräs i
köksvasken, såg att ni skrev om att det kan bli väldigt kompakt
av gräs och det förklarar nog att det blev tvärstopp i avloppet.
(Välkomna att läsa om en industriell sugpropp i avd. avlopp)
Men det blir mer frågetecken, jag ville ta bort det mesta av ruttnande
äpplen på marken eftersom det stod i en villatidning att de kan göra
träd och buskar sjuka.
Var skulle jag kasta dem?
Dom kom att hamna i en stor stående (blå) plast-tunna som bara
stod bredvid ett gammalt garage. Antagligen hål i botten eftersom den
aldrig vattenfyllts. Med tiden blev den nästan full av jäsande och ruttnande
äpplen (men de jäsäpplen som fått inneboende getingar på flum-fest fick
vara kvar på marken av omtanke både om deras fest och mina fingrar.
Självklart oroar jag mig för vad som kommer att hända med denna blåa tunna.
Äpplen avger en massa gaser och inte mindre när de jäser antar jag.
Kan den - explodera?
Vad ska grannarna säga då?
Jag blev ännu oroligare idag eftersom jag har varit ute och lagt en sopsäck över
och dragit åt med en tvättlina.
Tyckte inte att det skulle regna in.
Började flumma över att borra några hål i tunnan för att det ska kunna bli nåt slags
kompost (har iaf hört det ordet förut)
Ren äppelkompost?
Ska det vara sågspån i skrev ni (kutterspån?)
Det är nog liksom försent nu, då måste jag ju hälla ut eländet och börja blanda..
Vad kommer att hända i tunnan?
-
Halaj!
Ingen trädgård är komplett utan en rejäl varmkompost.
Jag råder dig att köpa en eller bygga en av ett gammalt kylskåp kanske.
Kompostjord behövs alltid!
Sedan varvar du gott och blandat från trädgården (och från köket!) med innehållet ur din blåa bytta.
För det du har i byttan tror jag sent kommer att bli god jord.
Jag får kväljningar redan vid tanken på hur sörjan där måste se ut och lukta.
Däremot tror jag inte den kommer att explodera. Den är ju inte precis gastät.
Du gjorde helt rätt som tog tillvara äpplena.
Jag förstår mig inte på de som lassar upp alla överblivna äpplen i skottkärran och dumpar äpplena i närmsta skog varje höst.
På så sätt utarmas ju jorden i trädgården! För att kompensera vräker de på med konstgödsel.
En ond cirkel.
//T
-
För att få lite extra fart på komposten kan man be om lite gammal kompost från en granne, och blanda i. Eller helt enkelt ta matjord från lite olika ställen och blanda ner. Då får du snabbt rätt bakterier och mikroorganismer att sätta fart.
A.
-
Ta up näsan ur den.
-
Känns bra att det inte var helt fel iaf, stämmer att man ser lass med ällplen i skogen här intill..
tack vare åpplena kommer jag antagligen igång med egen kompost
-och tack vara er
näsan håller jag högt.
-
Man kan ju också mata rådjuren och älgarna med äpplena. Ett gammalt knep att locka bort dem från odlingarna är att mata dem någon annanstans.
-
Tråkigt med alla äpplen som inte hinner tas tillvara. Hinner ofta inte med mina heller.
Det där med att träd och buskar blir sjuka av fallfrukten låter konstigt. Har inte hört det förut. På vilket sätt sjuka? (Att skadliga svampar kan övervintra på skrumpna svarta äpplen som sitter kvar i träden känner jag till. Men det är kanske en annan sak?)
Det är lite knepigt att kompostera äpplen. Om det blir för många så de dominerar i komposten. De mosar sig och packar ihop sig. Det blir lätt för blött och för lite luft. Då blir det anaerob jäsning, vinjäsning, som kan gå över vinäger, vilket verkar konserverande, d.v.s. motverkar omsättningen. Däremot är de bra tillsats i en kompost som är åt det torrare hållet. Mer än ca 50% äpplen=problem skulle jag säga. Torra sågspån och torr jord är nog bland de lämpligare tillsatserna till äppelrika komposter. Och gärna något mer, t ex löv eller gräsklipp.
-
Gör det inte så krångligt. Allt nedbrytbart avfall skall komposteras och en dåligt skött kompost är bättre än att slänga det i soptunnan. Lukt från ytligt liggande saker blir man kvitt genom att damma över något torrt, - jord eller stenmjöl - och metanstank blir man kvitt med luftning och lagom vattning. Bor ni på landet, behövs det ingen behållare. Råttproblemet är överdrivet och förresten behöver ugglorna också mat.
-
Jag läste det där om smittorisk i tidningen "Vi i villa" dvs att man skulle ta bort ruttnande äpplen på marken.
Men hur många gör det?
Och om det blir sjukdomar i dom så är det ju något onaturligt med det som måste bero på nåt
konstigt vi ställt till med, saker som ruttnar på marken är väl helt naturligt?
Och när jag såg en geting som gonade sig i ett jäsande äpple (helt avtrubbad) så förstod jag
ännu mer av naturens kretslopp...
Inte sjutton rör man en geting-pub.
-
Gör det inte så krångligt. Allt nedbrytbart avfall skall komposteras och en dåligt skött kompost är bättre än att slänga det i soptunnan. Lukt från ytligt liggande saker blir man kvitt genom att damma över något torrt, - jord eller stenmjöl - och metanstank blir man kvitt med luftning och lagom vattning. Bor ni på landet, behövs det ingen behållare. Råttproblemet är överdrivet och förresten behöver ugglorna också mat.
Varför ska man vattna? Det borde motverka luftningen.
Kompostering ska inte göras för krångligt, men att balansera så det blir lagom fuktigt och lagom luftigt i hela komposten, inte bara på ytan, är helt grundläggande. Detta underlättas också av en lagom ventilerad behållare, särskilt om det är mindre mängder, som det oftast blir med hushållsavfall. Dessutom är det dumt att mata råttor och möss. Det du förespråkar är inte kompostering utan kökkenmödding/avfallshög, vilket är ett steg bakåt i utvecklingen, inte framåt.
-
i utvecklingen mot en alltmer utarmad natur. Igelkotten är också beroende av högarna i trädgården och råttproblemet är överdrivet. Råttor äter inte av mat som är nedsmutsad med jord. De tycker lika illa som vi om grus mellan tänderna.
-
i utvecklingen mot en alltmer utarmad natur. Igelkotten är också beroende av högarna i trädgården och råttproblemet är överdrivet. Råttor äter inte av mat som är nedsmutsad med jord. De tycker lika illa som vi om grus mellan tänderna.
Större mängder trädgårdsavfall tycker jag kan komposteras i hög, utan behållare. Detta brukar bli mycket mer material än hushållsavfall. Och duger nog bra åt igelkottarna, om man har såna i trädgårn. Jag komposterar även grenar, sly och annat träavfall. Det blir långliggande komposter där diverse djur kan trivas. Nu såg jag en huggorm i en sån hög. Bra mot smågnagare!
Uppgiften om råttorna är intressant, även om jag inte är övertygad. Det handlar dock även om möss och kanske sork. Jag har f ö hört att man antingen har möss eller råttor, men inte båda, för råttorna kör bort mössen. Jag har möss. Tyvärr är både råttor och möss ett elände att ha i eller i närheten av bostäder.
-
Att kompostera rätt är en konst det ska vara rätt fuktighet inte för blött eller för torrt det ska vara lagom luftigt alltså inte kompakt komposten ska ses över och blandas för att få det luftigare så rekomenderas grenar mellan lagren en roterande kompost är att föredra om man inte har mycket tid att lägga på komposten.
-
Hej sågaren75!
Vilken diskussion du drog igång! Jag är ny här, men vill gärna tipsa dig om nåt: De "klassiska" vetandet säger att anaerob (utan syre) luktar illa och tvärtom, du fick en del svar åt det hållet. Men det stämmer enligt nytt forskning bara delvis. Det som luktar illa är förruttnelse. Jag antar att vi tycker inte om det därför att våra kroppar vet, att det kan vara farligt för oss.
Naturen själv gör så gått som ingen förruttnelse, därför att den lägger inget på hög (utom när ett stort djur dör), den sprider ut. Då kan våra vänner jästsvampar och mjölksyre bakterier etc. tar hand om det och det luktar gott !! ("Skogslukten" åstakomms av aktinomyceter som smälter organiskt material)... Sen 30 år tillbaka finns i Japan EM Teknologien (EM står för Effektiva Mikroorganismer ). Den bygger på forskning av Prof. Teruo Higa på landbruksuniversitete i Okinawa. Svaret på många miljöproblem vi har (inklusive lukten!!! men framförallt minskande biomassa!!!) är att börja jobba ihop med mikroorganismerna: de som gynnar livet!
Rent praktiskt kan du t.ex. vattna komposten med aktiverat EM lösning (1:100 utspäd med vatten - det är superdrygt) - då hjälper du till de gynsamma mikorooranismerna att ta vara på alla ämnen i komposten (istället för att förbränna de - som det händer i en varmkompost) och omvandla de till superjord - och det luktar gott!!!! Det finns även andra sätt, men det blir för långt nu. En del informationer finns på www.bokashi.se och www.greenfoot.se och sen massvis på engelska (och japanska, och tyska... detta är stort i världen, vi hänger efter!)
Hälsningar ;D
-
Sen 30 år tillbaka finns i Japan EM Teknologien (EM står för Effektiva Mikroorganismer ). Den bygger på forskning av Prof. Teruo Higa på landbruksuniversitete i Okinawa.
Här hemma både dricks det och används i odlingarna mm ;D
-
Jag tyckte det stod Min kompis luktar illa
fasen vad man läser illa. :-[
Jag har kompost. Jag hade nämligen grävt ett djupt hål som visade sig bli full med vatten och innehöll mycket lerjord. Så där blev ingen hundbegravning i den gropen. Jag hällde ner min gamla halm jag hade haft i kattahuset. De tog över efter ankorna. Och sedan har jag lagt i både grästorvor, gräsklipp,rabatt rens och misslyckade krukväxter. Men jag ser alltid till att fördela allt med lite jord emellan typ lasagne. Då funkar det. Högen har kommit över gropkanten men den sjunker nog undan efter hand. Har börjat lägga dit oanimaliska hushållsavfall oxå men det ska ner o inte ligga exponerad för råttorna.
i bland direkt komposterar jag rakt ner i rabatten. Potatisskal, äggskal m.m. Daggisarna fixar det snabbt.
-
,....
De tycker lika illa som vi om grus mellan tänderna.
Du måste ha väldigt bortskämda råttor Bo! "Mina" råttor gnagde rakt igenom en murad vägg (natursten+kalkbruk), en liten gång mellan stenarna, för att komma åt kaninernas mat.
-
De "klassiska" vetandet säger att anaerob (utan syre) luktar illa och tvärtom, du fick en del svar åt det hållet. Men det stämmer enligt nytt forskning bara delvis. Det som luktar illa är förruttnelse. Jag antar att vi tycker inte om det därför att våra kroppar vet, att det kan vara farligt för oss.
Jamen asså, en anaerob nedbrytningsprocess i komposten är en sorts förruttnelse, en rötning !
-
Inte Gud direkt, men de varelser han gjorde flest av sköter det: Mikroorganismer
Och om du inte tror mig, gå in på www.greenfoot.se och läs själv!
Jag vet bara att det funkar - utmärkt vill jag säger!
-
Någon skrev om komposthög längre upp...
Det är en kanonbra lösning om man har mycket trädgårdsavfall... Om den inte hunnit bli klar nästa år så bygger du på åt ena hållet... Så du liksom får en orm...
Det kan oxå vara lönt att investera i ett gäng dyngmaskar, dom tuggar i sig det mesta med glädje...