Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Raser => Ämnet startat av: Lotus skrivet 18 maj-08 kl 23:00
-
I fredags kom två Orphingtons hem till mig efter en lång bilresa. Min övriga grupp var hemska mot dessa två och de försvarar sig inte alls. Hursomhelst. Idag är det söndag och de nya individerna (Orphingtons) är helt loja! De går inte ut frivilligt, går inte in frivilligt (inatt hittade jag dem dyblöta liggandes ute i regnet) och sover inte med de andra på pinnarna utan på golvet. De är liksom.....tröga på något vis! Är de tagna efter resan? Rädda för de andra individerna? Sjuka? Eller är det så att de har hönshjärna och helt enkelt inte förstår hur man går in/ut, sover osv ;)? Alla andra individer har lärt sig dessa saker på nolltid men inte dessa två!
Finns det något jag kan göra för att underlätta för dem eller kommer det att lösa sig av sig självt? Har sett dem äta iaf.
-
Om det var en lång och jobbig bilresa kanske de är lite tagna efter den? Jag vet inte riktigt hur höns gillar resor.
Hur bodde de innan de kom till dig? Det kan ju ha viss inverkan? Hade de sittpinnar? Hade de utegård?
Jag tycker det låter lite som när en kompis till pappa skulle ta hand om en grupp gamla burhöns, de fattade heller inte vad de skulle göra, han fick bära in dem på kvällarna och ut dem på morgnarna, de satt i en liten klunga trots gott om plats både ute och inne och förstod sig inte på sittpinnarna.
Vår tupp Rocky hade ingen hönsgård där han kom ifrån innan vi fick honom, han bodde alltså bara inne (stackaren) han förstod inte heller riktigt att han skulle in första kvällen hos oss, vi fick hjälpa honom upp på pinnen också (fast han fattade att han skulle dit, fattade bara inte hur) han var rädd för oss men ville ännu hellre upp på pinnen till hönorna så han tog villigt emot hjälpen...
Fast sen gick det bra dagen efter både att hitta in och ut och hoppa upp på pinnen och bekanta sig med hönorna...
-
Har du haft dem i karantän? Man bör alltid sätta nya höns för sig själv i minst 3 veckor för att se att de är friska och pigga innan man sammanför dem med den befintliga flocken. Dels för att man ska se om de bär på nån sjukdom och dels för att de ska hinna aklimatisera sig på det nya stället. Har man en ungtupp eller ett annat djur som man inte är rädd om kan man sätta in den också i karantängruppen för att se att den inte blir dålig.
Det innebär en stor omsällning för djren att flytta från en grupp och sen plötsligt bara bli inslängda till nya djur som i de flesta fall gör livet lite surt för dem när rangen ska byggas upp. Sen är det ju även en stor smittrisk att föra in nya djur utan att kolla dem först.
-
Nya och kycklingar är vanligt att de inte hittar in. Jag hjälper ofta in kycklingar och ungdjur på kvällen i början.
Låser du inte in dem på kvällen så du ser att ingen är ute?
-
Tack för era svar!
Rakadero: Jag vet faktiskt inte hur de bodde innan de kom till mig men jag vet att han hade hönorna blandade i raser, dvs att de levde med de av samma ras, och min flock består av olika raser. Hur gick det för Rocky, och burhönsen din kompis pappa tog hand om, lärde de sig sig att sitta på pinnarna etc till slut? Ska jag hjälpa hönorna upp på pinnarna ikväll?
Nettis: NEJ Jag har inte haft dem i karantän. :o Nu blir jag lite nojjig...För jag tycker att nykomlingarna putsar sig (kliar sig??) lite väl mycket (myyycket mer än de andra iallafall) och har faktiskt funderat på om de kan ha ngn sjukdom (löss? skabb? kvalster?)! De har sovit med de andra i tre nätter. Ska jag ha dem i "karantän" ett tag nu eller är det för sent? Och hur ser en sådan karantän ut när man har en friggebod som hönshus? Kan man ha dem i någon bur (kaninbur?) inne i samma hönshus? Ursäkta en kansk konstig fråga men jag är novis!
Sallyomolly: Jag hoppas att de lär sig snart! Jag låser in djuren på natten. Anledningen att jag hittade dem ute i lördagsnatt var att vi var bortresta på dagen och kom hem mitt i natten. Då satt alla inne på pinnarna utom Orphingtonarna. De låg i regnet ute och det gjorde ont i hjärtat att se dem så!
-
Tack för era svar!
Rakadero: Jag vet faktiskt inte hur de bodde innan de kom till mig men jag vet att han hade hönorna blandade i raser, dvs att de levde med de av samma ras, och min flock består av olika raser. Hur gick det för Rocky, och burhönsen din kompis pappa tog hand om, lärde de sig sig att sitta på pinnarna etc till slut? Ska jag hjälpa hönorna upp på pinnarna ikväll?
Hade han många olika raser är det ju inte omöjligt att de inte fick komma ut kanske, svårt att ha så många rastgårdar kan jag tänka mig om man inte är väldigt noga med sånt. Där vi köpte våra endagskycklingar hade nästan alla raser tillgång till rastgård, ett par få hade inte hunnit få det än utan var inne bara, jag förmodar att de kanske inte fattar kopplingen mellan inne och ute då.
Testa att putta in hönorna genom luckan, alltså visa, att här går man in och ut.
Vi fick hjälpa Rocky att fatta hur man gick ut dagen efter, men sen lärde han sig både in och ut, han flög upp på pinnen själv nästa kväll, det räckte att han fattade hur, han hade iofs pinne på sitt gamla ställe också, fast mycket lägre, om du har en högt upp kanske det underlättar om de får ett mellanlandningsställe, orpington är ju rätt tunga. Jag vet inte egentligen om man ska hjälpa dem upp, de måste ju lära sig hur, och om de andra hönorna fortfarande är arga på dem kanske de jagar ner dem? Ordna lite mysigt halmhörn åt dem på golvet så länge annars.
Pappas kompis burhöns tror jag det inte blev något med om jag inte minns fel, de hade för svårt att acklimatisera sig till ett normalt liv. Detta handlade ju om gamla industrihönor, kanske hade det gått om han varit riktigt envis men han har stor gård och hade nog inte den tiden att ge dem.
Vad det gäller karantän (vilket jag inte visste att man borde när vi fick Rocky, det var före min tid här i forumet... men vi hade 'tur') så tror jag det måste vara två skilda hus, helst en bit från varandra, och helst ska man byta kläder och skor emellan, smittan är ju i så fall säkert luftburen och löss och kvalster kommer ju in i en bur om du har en i samma hus.
-
Karantänbostaden åt nya höns ska vara väl avskild från de övriga hönsen. Det bör vara i ett annat hus om det går, men annars ska det vara väl avskilt från de övriga och man bör byta kläder och skor när man går mellan flockarna. De bör sitta här i 3 symptomfria veckor. Alltså blir de förkylda ska de sitta i några veckor efter det att de blivt friska också.
Under tiden de sitter i karnatän passar man på att titta så de inte har ohyra och i såna fall behandlar man hönsen mot det. Sen tittar man på djuren och håller koll så att de inte visar några förkylningssymptom eller andra sjukdomstillstånd. Skulle de uppvisa nåt symptom ska man vänta ännu längre med att stoppa in dem till de andra eller inte alls beroende på vad det kan vara.
Har de suttit 3 dygn med de andra redan har de redan delat med sig av vad de nu kan ha haft med sig tyvärr. Så att dela dem nu tjänar inte mycket till.
Det är ju alltid en smittfara att ta in nya höns i sin gamla flock men om man är lite försiktig och har dem delade ett tag och de nya är friska då brukar det vara lugnt sen att sätta ihop dem.
Man brukar säga om man ska skaffa nya höns så är smittrisken:
Minst med desinficerade ägg men inte obefintlig, vissa sjukdomar kan smitta genom ägg.
Ökar lite med daggamla kycklingar och sen med åldern på kycklingarna.
Är störst med vuxna höns.
Jag hoppas att det inte är nån fara med dina nya höns men du bör titta igenom dem så att de inte har ohyra. Har de de måste du behandla alla hönsen för sånt sprids fort särskilt när de sitter tillsammnas på nätterna.
-
Tack Nettis för bra och tydlig råd! Jag har inte haft en tanke på karantän förrän du nämnde det :-[! Det kommer fler individer längre fram i sommar och då ska jag se till att ha ett nytt hus klart. De måste ändå ha en "resebostad" så gubben min måste snickra hursomhelst...
Ska kolla igenom dem idag men de har slutat med "pillandet" i pälsen, kanske var det en nervöst beteende de hade i början? Och de går fortfarande inte ut och in själva utan lägger sig snällt ner när jag kommer och bärs in och ut! Bar upp dem på sittpinnarna inatt också. Kl 12 idag hade en av dem inte lyckats ta sig ner men jag kan väl inte skämma bort dem hur mycket som helst och bära dem upp och ner till pinnarna också :-\ ? Måste säga att det var två mycket märkliga individer som kom i fredags!
-
Det är mycket att tänka på. Satte själv ihop mina nyinköpta höns i början av min hönskariärr och lyckades på så vis få in nån konstig förkylning som gick laget runt. Fast de flesta gånger gick det ju bra, man ska ju ha lite tur också
Kolla noga runt i kloaken, där är det lätt att se om det kryper och man kan ofta se äggsamlingar på fjädrarna runt kloaken.
Nu har du skämt bort dem så nu får du hålla på att sätta upp dem och plocka ner dem varje dag ;) De lär sig snart att själva hoppa ner och upp. Orpingtons är ganska lata också och om de inte är lärda att sitta högt på natten sitter de gärna på golvet. Mina hoppar upp men inte så högt som de andra hönsen.
-
Mina orpington är stora lugna och trygga,flyttar inte på sig i första taget och är lätta att handskas med. Ta upp och flytta osv. Men pigga och alerta!
-
Hej!
Mina Orpinton satt inte på pinnar alls, de var alltid på golvet.
mvh
Carmen
-
Lånar denna tråden lite, hoppas att det är ok.
Är Orpingtons lugna redan som kycklingar-ungdjur eller är det normalt att de är lite nervösa och mer flaxiga då? Har tre som snart är 4mån och de är ganska spattiga så jag undrar om det kanske växer bort...?
-
Lånar denna tråden lite, hoppas att det är ok.
Är Orpingtons lugna redan som kycklingar-ungdjur eller är det normalt att de är lite nervösa och mer flaxiga då? Har tre som snart är 4mån och de är ganska spattiga så jag undrar om det kanske växer bort...?
De är lugna om man hanterar de mycket.
Vad har du för färger på dina för vet att olika färger är olika stimmiga.
-
Dessa är blå och spättade, de är väldigt trevliga så tillvida att de kommer när jag ropar och ser de mig ute så kommer de springande.. Jag kan peta lite på dem när jag erbjuder dem något smaskigt att äta och de äter ur handen på mig. Om jag däremot plockar upp dem så skriker de och blir allmänt hysteriska :( Ofta räcker det att jag tänker tanken att jag ska ta upp någon av dem så börjar de stimma.
Plockar mycket med dem så de kanske fattar någon gång att det inte är farligt men det har inte hjälpt hittills, de är inte kläckta här och säkert inte hanterade alls som små.
-
Det blir bra när de blir stora.
-
Jag kan med glädje lämna min rapport om Orpingtons tröghet:
Jovisst är de tröga, och ser man det som en nackdel så har man ju valt fel. Trögheten ger ju även ett lugn som jag tycker är mycket behagligt. Om de inte haft sittpinnar så fattar de nog inte hur man ska kunna ta sig så högt upp, för det är massor med vikt som ska bäras, och de ÄR tunga. Ge dem tid, några extra "hoppa-upp-på" bockar i olika höjd till de törs klara att flaxa upp på sittpinnarna, för de kan, får de bara träna upp musklerna och koordination så går det!
-
Mina orpington var tröga med det mesta. Nästan så man tyckte de var puckade vissa gånger :) Men.. det är kanske så de är/skall vara..