Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: ekoStina skrivet 17 maj-08 kl 15:43
-
Hej!
Jag har just börjat rulla egna makirullar...mmm vad gott det är! är det någon gjort egen wasabi nån gång? den innehåller ju mest pepparrot, socker och salt så det borde ju gå att odla egen rot o blanda. sen tänkte jag att det är onödigt att skicka alger från kina när vi har egna. men finns det på östkusten eller måste man åka till västkusten för att plocka rätt sorts alger? det skulle vara kul att göra egna noriark!
nån som har nån idé?
/stina
-
Första frågan är väl. Vilka arter pepparrot och alger gäller det?
-
Wasabi är wasabi (Eutrema wasabi) och ingenting annat.
Även om det oftast serveras färgad pepparrot i sverige.
Hur man gör fulwasabi har jag dock ingen aning om.
-
Gillar man wasabi så finns det en bladgrönsak som heter "green wave" som är otroligt lik i smaken. Lika stark och brännande uppe i näsroten och vansinnigt god!
-
Gillar man wasabi så finns det en bladgrönsak som heter "green wave" som är otroligt lik i smaken. Lika stark och brännande uppe i näsroten och vansinnigt god!
Själv har jag odlat "Osaka Purple" även den med redigt riv i.
Båda två är en sareptasenap (B. juncea) för den som vill prova.
Den sås som andra asiatiska bladgrönsaker med fördel efter midsommar och växer långt in på hösten.
-
Själv har jag odlat "Osaka Purple" även den med redigt riv i.
Båda två är en sareptasenap (B. juncea) för den som vill prova.
Den sås som andra asiatiska bladgrönsaker med fördel efter midsommar och växer långt in på hösten.
Den har jag oxå provat. Jättegod! Tycker dock att det är mer wasabiklös i "Green Wave".
-
tack för alla svar! :) vet nämligen att det växer pepparrot i svärmors trädgård...funderar på att gräva upp lite. när jag läste på wasabi-tuben som kommer ifrån "blue dragon" som gör en massa sushigrejer stod det bara pepparrot, salt, socker, färgmedel mm. - ingen Eutrema wasabi. så det är väl "fulwasabi" de säljer. >:( känns faktiskt på smaken att det är nån slags rotfrukt i. det smakar inte som den man får från restaurangerna.
är det nån som gjort egen wasabi på antingen de ni nämner eller äkta varan? noriark gjörs tydligen av en alg som heter nori enligt förpackningen.
vilken del är det som äts av sareptasenapen? fröna eller?
-
vilken del är det som äts av sareptasenapen? fröna eller?
Gillar man wasabi så finns det en bladgrönsak som heter "green wave" som är otroligt lik i smaken. Lika stark och brännande uppe i näsroten och vansinnigt god!
Själv har jag odlat "Osaka Purple" även den med redigt riv i.
Båda två är en sareptasenap (B. juncea) för den som vill prova.
Den sås som andra asiatiska bladgrönsaker med fördel efter midsommar och växer långt in på hösten.
Om jag inte vetat hade jag nog gissat på bladen, men även blommorna är goda. :)
En annan pepprig delikatess är rädisbaljor, det finns en speciell sort man odlar just för baljorna, jag tror runåbergs och impecta har sorten.
Nori är alger ur släktet Porphyra (http://www.nrm.se/forskningochsamlingar/vaxter/kryptogambotanik/virtuellautstallningar/manadenskryptogam/alger/porphyra.5503.html)
Jag köpte wasabipulver för många år sedan som man blandade med vatten som skulle vara äkta vara. Men vad jag kan minnas var ändå nyskördad nyriven pepparrot godare.
-
Läste eller hörde precis att även i Japan säljs mest "fulwasabi", dvs wasabi gjord på pepparrot. Den äkta wasabin är så dyr tydligen.