Alternativ.nu
Djur => Brukshästar => Ämnet startat av: färnevik skrivet 16 maj-08 kl 20:30
-
Efter en härlig tur med Dimma framför vagnen, 1,2mil på drygt 1h ( ;D) kom jag hem och upptäckte detta! Aj, stackars Dimma!
(http://archive.pixbox.se/arkivet/synligt_20/20550000-20559999/500x375/20556661.jpg)
Det här går ju inte, måste hitta ngn lösning på dilemmat. dimma är en väldigt skavkänslig individ dessutom. Har ni några bra ideer? Det jag själv tänkt är ju dels ngt mjukt skydd på ringlädret, dels att spänna bakselen mer vilket förhindrar att draglädret med tillhörande ringläder trycks fram vid bromsningar, dels höja skakelfästet så att inte skakelns rörelser får ringlädret att nöta på henne. Självklart ska såret läka också. Stackars pållan, hon var ordentligt öm, svullen och som sagt sårig där, ändå gick hon så bra på turen!
Har ni några mer tankar om hur man löser problemet?
(http://archive.pixbox.se/arkivet/synligt_20/20550000-20559999/500x375/20556660.jpg)
-
:'( Vad trist! Men att göra ett underlägg av fårskinn eller likn kanske kan hjälpa? Hur ser baksidan på ringlädret ut nu?
-
Baksidan är det inget fel på, slät och fin. Det är framkanten av ringlädret som skaver...
-
Likadant skav uppkommer ibland på travhästar om dom ligger på extremt mycket.. Till det har vi särskilld ryggstycke som hindrar selen från att åka fram..
Tror inte riktigt på extra vadderingar.. Det måste ju vara fel någonstans eftersom det skaver.. Men..jag är ingen expert på arbetsselar.. Men nånting behöver klart rättas till!
En sak.. jag är ju som sagt inte så van vid den här typen av selar och utrustning.. Men ska inte bakselen sitta i ringen..? Och hindra den från att komma fram? En fundering bara när jag tittade på bilden.. Förlåt om det är en dum fråga..
P.S. Va snygg vagnen blev!! :D
-
Bakselen ja... Jag föredrar att sätta den i bakselefästen på skaklarna, då bromsar man vagnen utan att trycka fram selen. Traditionellt på gamla arbetsselar så fäster man bakseleremmen i dragringen däremot, men så här fäster man dem inom skolkörning. jag tycker det är bättre så jag gör så även till flakvagn!
Om jag höjer skakelfästet vilket kan vara lämpligt eftersom vi travar mkt och även galopperar ibland så minskar rörelserna i området, och spänner jag dessutom bakselen mer så hinner inte selen tryckas fram innan den tar. Dock är kanten på ringlädret ganska vasst sas, så det får allt bli vaddering också.
-
Ajaj, det där såg inget vidare ut, kommer att ta ett tag att läka i lugn och ro innan du kan köra henne igen. Blir ju en ärrbildning där som kommer att utsättas för större friktion än stället gjordes för innan skavet vilket medför stor risk för nytt skav om du selar på för tidigt.
En synpunkt jag har på att fästa bakselen på skakeln istället för ringen vid rinlädret är att om bakselen fästes i ringen så förhindras ringlädret att röra sig framåt/utåt i bakkanten med skakelns rörelse vid inbromsning. I och med att bakselen håller ringen mot ringlädret så kan inte rinlädret röra sig utåt och därmed kan inte framkanten på ringlädret komma mot hästens sida och ge det upphov till skav som bilden visar och du har förklarat i inlägget.
Att korta bakselen i förhållande till skakelinfästningen för mycket gör att varje steg hästen tar ger en friktion vid ringlädret mot hästens sida, rörelseutrymmet bör vara mellan 10 - 20 cm från fullt drag till full broms för att undvika friktionsbildning av varje steg hästen tar.
Anledningen till att ringlädret inte är stoppat med något mjukt är att mjuka material i samband med friktion ger större friktion än ett hårt slätt som till exempel ett ringläder. Att fästa fårskinn eller något liknande är ingen lösning, tvärtom, skadan blir större.
Liknelse. En tävlingscyklist sitter vecka ut och vecka in på en stenhård, och då menar jag stenhård sadel utan några som helst problem, sätter han sig på en mjuk sadel har han ett babianarsle som svider som satan och är odugligt att sitta på efter några timmar på sadeln.
Hårt, inga problem. Mjukt ajajaj.
Måste du nu använda hästen den närmaste månaden eller två så kan man lägga en stoppning på ringlädret, klippa ur med god marginal mot det skavda såret så att inget ligger mot den ytan. En absolut nödlösning som fungerar skapligt. Risken är dock att den mjuka stoppningen ger nytt skav utanför det gamla.
Hur är det med bredden på skaklarna, bättre att den är lite bred så att du får lov att trycka ihop den vid förspänningen än att den är trång och trycker konstant på hästen.
Såg att du galopperar ofta, det om något skapar ju ett ryck i skakeln för varje språng, nötning fram och tillbaka samtidigt som en rörelse upp och ned på ringlädret.
Jag galopperar ALDRIG och kommer heller inte att göra det med en loksele på en häst, de är helt enkelt inte gjorda för det, med en bröstsele är det en helt annan sak och med en sådan fungerar det även om trav är den behagligaste gångarten för både häst och kusk/passagerare.
Återigen, bakselen fäst i ringen istället för skakeln förhindrar helt och hållet ringlädrets framkant att skava din häst om bakselen är korrekt kortad.
-
Jag galopperar ALDRIG och kommer heller inte att göra det med en loksele på en häst, de är helt enkelt inte gjorda för det, med en bröstsele är det en helt annan sak och med en sådan fungerar det även om trav är den behagligaste gångarten för både häst och kusk/passagerare.
Jag trodde att det var bara jag som är miljöskadad.. :-[
-
Jag trodde att det var bara jag som är miljöskadad.. :-[
Visst är du miljöskadad ;D men inte ensam ;)
-
Tack för dina kunskaper, guba!
Jag galopperar inte ofta vid körning, inte varje gång vi kör utan kanske ngn gång/vecka, inte heller ngn lång sträcka... Travar gör vi däremot mkt. Liten felsyftning i tidigare inlägg från min sida.
Jag måste ingenting med min häst, hon är mitt nöje, så jag klan anpassa allt efter henne. Dock så har det hitills läkt väldigt fint, svullnaden är helt borta, det är totalt oömt. Skavet var inte "djupt" så sett, utan yttersta hudlagret var borta. Inte så att det blödde eller så heller. Så jag tror inte det kommer vara något problem med läkningen.
Mkt intressant att höra din åsikt, då jag fått andra åsikter av andra med stor vana av lokselar och kallblod, bla flera som tävlar på hög nivå i div grenar. Jag menar inte att du skulle kunna mindre, men det är som sagt intressant med olika åsikter. Andra har varit inne på att det är draglinjen bla som spökar.
Det är inte trångt mellan skaklarna, utan gott om plats, de är dock så rörliga att de går att röra både innåt och utåt.
Jag ska kika närmare på bakselens infästning, dock, om jag höjer skaklarna vilket varit rek. från andra så måste bakselen sitta i skaklarna. Å andra sidan påverkas då inte ringlädret mm alls eftersom skakeln rör sig oberoende.
-
Skavet var inte "djupt" så sett, utan yttersta hudlagret var borta.
Andra har varit inne på att det är draglinjen bla som spökar.
Att skavet inte är djupt syns tydligt på bilderna men det kan ta sin tid ändå innan det håller för nötning igen.
Har du alltid en draglinje som den på bilden så har du ingen anledning att misstänka felaktig sådan. Perfekt :)
-
På bilden är den bra, men jag tror lokorna åkt upp lite, ev pga för hög dragpunkt? Alltså att när lokorna ligger kvar där de ska är draglinjen lite bruten uppåt...
-
På bilden är den bra, men jag tror lokorna åkt upp lite, ev pga för hög dragpunkt? Alltså att när lokorna ligger kvar där de ska är draglinjen lite bruten uppåt...
Nu måste vi reda ut begreppen så att vi talar om samma sak.
Dragpunkt: Punkten mellan andra och tredje tredjedelen uppifrån sett från bogbladets övre punkt ner till bogspetsen, där skall centrum av draglädret befinna sig.
Draglinje: Linjen från DRAGPUNKTEN ner till linans/skakelns infästning i det dragna redskapet/vagnen.
Lokorna skall inte kunna åka upp av lite för hög draglinje. Dragpunkten ställs ju in med övre lokrem samt nackputans placering, därefter kan den inte komma neråt.
Åtdragningen av den nedre lokremmen förhindrar selen att röra sig uppåt, är den för lös kan givetvis lokorna flytta sig uppåt och dragpunkten blir för hög. Detta har inget med draglinjen att göra.
En felaktig draglinje ger belastning i däckelstaden eller tvärtom att bukgjorden trycker på underifrån. En lite felaktig draglinje ger inte upphov till skav bakom ringlädret. Inte heller en felaktigt anpassad dragpunkt.
-
Vad gjorde vi utan dig Guba!
-
Precis guba, vi har allt samma definitioner om saker och ting. ;)
Jagn anser att på bilden är centrum för draglädret lite högt upp, lokorna har åkt upp, kanske pga för dåligt spänd nedre lokrem. När lokornas placering var lite lägre (enl mig bättre) så bröts draglinjen ngt uppåt (vilket i sin tur ger tryck över däckeln.) Jag vet dock inte om det kan påverka skavet.
Föresten: När "folk" ;D använder lokselar i tävlings och träningsformer där man använder sig av galopp (maraton, ex. Inte ovanligt om än inte optimalt, men vissa hästar är helt enkelt inte skapta för bröstselar) så fästs skaklarna högre upp så att inte selen i övrigt påverkas av skakelns rörelser och draglinorna kan röra sig bättre i längsled , ex på det här sättet:
(http://archive.pixbox.se/arkivet/synligt_20/14780000-14789999/500x375/14784809.jpg) Vad anser du om att galoppera då?
-
Vad anser du om att galoppera då?
Som sagt, jag galopperar aldrig med mina hästar, visst de kan gå över i galopp när farten blir för hög ::) ;D ;D Ja hög och hög, allt är ju relativt.
Galopp passar helt enkelt inte för en vagn, själva rörelsen skapar en ryckig gång som är obekväm för både kusk, passagerare men framförallt för hästen.
En loksele får dessutom en rörelse upp och ned vilket i och för sig kan ha varit orsaken till skavet som inledde denna tråd.
En bröstsele beter sig inte på det viset.
Skillnad då i tävlingsmoment när galopp oftast förekommer i hindren vilket är en kort stund mellan travsträckor.
-
Nu har jag studerat, studerat och studerat lite till. Har lånat en kompis häst som är så jämnstor och lik dimma som möjligt, och låtit den gå med selen. Jag har då fått möjlighet att stå jämte och titta, mkt givande, så nu kan jag nog konstatera vad som är fel.
Nu ska jag ta fram en tjusig teckning här ;D
(http://archive1.pixbox.se/arkivet/synligt_27/20690000-20699999/640x480/20699482.jpg)
Mitt ringläder är av den här typen, och som ni ser på den sanslöst tydliga bilden ;D så är det det nedre, främre hörnet som hamnar mot en lite bullig muskel, och det är en liten liten liten rörelse, cm bara, framåt och bakåt, som skapar skavet. När vagnen bromsas så tar ju bakselen naturligtvis, men ringlädret rör sig ngn 1-2cm framåt och trycks då in i muskeln när benet förs bakåt. Detta varje gång, div vid varje tempominskning, halt, minsta medlut, grop oav. På Dimma som är skavkänslig resulterade det i sår, på kompisens häst (efter en kortare tur då) enbart tilltufsad päls. Men det var tydligt, och på exakt samma ställe.
Lösningen fanns redan, det var tydligen inte första gången som den här typen av ringläder skaver på ovanstående sätt. En större läderplatta under (eller för all del byta till den vanligare typen av ringläder, en rundad platts som utgår ifrån själva draglädret) ska eliminera skavet. Jag har inte provat ännu, men har fått ta skydden på öppet köp, och jag tror det kommer fungera. Skavet läker fint, pälsen börjar komma ut igen!
(http://archive1.pixbox.se/arkivet/synligt_27/20690000-20699999/640x480/20699484.jpg)
Mitt sätt att galoppera skiljer sig inte från de i tävlingssammanhang. Jag galopperar bara en kort sträcka enstaka gånger för att det är kul. Jag använder inte galoppen som transportgångart, sas.
-
Skönt med lösningar :)
-
Men du får vara försiktig med skavsåret !! Där blir lätt en ärrbildning..
Jag har ett dåligt minne från barndomen,vår häst fick ett skavsår på skinkan och varje gång vi skulle jobba med den kom såret upp..började varas och flugorna gilla det.. Det blev så illa att min far fick göra av med hästen på grund av skavsåret :(
Jag minns det som igår fast jag var bara 6 år när slaktbilen hämtade hästen Flora :'(
-
Men du får vara försiktig med skavsåret !! Där blir lätt en ärrbildning..
Jag har ett dåligt minne från barndomen,vår häst fick ett skavsår på skinkan och varje gång vi skulle jobba med den kom såret upp..började varas och flugorna gilla det.. Det blev så illa att min far fick göra av med hästen på grund av skavsåret
Jag minns det som igår fast jag var bara 6 år när slaktbilen hämtade hästen Flora
<Skavsår på skinkan? slakta häst för ett skavsår? fattar inget ???
-
Ja såret på skinkan läktes inte..det hade väl uppstått av skakeln men fråga inte hur :o
-
Detta känns som ett märkligt mysterium ::)
-
Såret kom upp varjegång far använde skaklar.. :(
-
Ja såret på skinkan läktes inte..det hade väl uppstått av skakeln men fråga inte hur :o
Förklara gärna lite mer ingående, det verkar inte som att din och min skinka är placerade på samma ställe ;D
-
Det var frågan om hästens skinka :)..
Jag var bara 6 år och far o hästen är begravda,men vad jag minns så var det höräfsans skaklar som skavde.Modell hög med stora hjul.. :P
-
Det där lät ju synnerligen mystiskt, med cowboys pappas hästs skavsår! :o
Jag kan iaf garantera till 2000% ungefär, att Dimma slipper åka till hästhimlen p.g.a. sitt skav. ;D
Vi är så sugna på att köra, men ska vänta lite till. För att garantera att hon slipper tryck på skavstället innan päls mm är till 110% återställt tänkte jag klippa ut ett hål runt såret i hästplåster (ni vet, självhäftande skumgummi?) och på så vis skydda maximalt mot nötning, eller ens kontakt.
Idag har jag varit hos floby-börje och köpt nya tömmar, så då måste jag ju få ut och köra snart! ;D (Det är dock reptömmar till arbetet i skogen, men vad tusan, de måste ju provköras! ;))
-
Jag vill oxå lära mig köra häst före jag hamnar i himlen.. :P :-[