Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: skogsråetiskogen skrivet 15 maj-08 kl 15:13

Titel: Gamla värphöns
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 15 maj-08 kl 15:13
Finns det nån som äter gamla värphöns nu förtiden? Enl alla i min omgivning är det nånting oätligt,
som man var tvungen att äta under kriget...
För några år sedan kunde man hitta höns i frysdisken för en femma, men aldrig nu.
Men visst är det väl inte så dumt (om man kokar dom ett par timmar har jag för mig?)
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: amarantus skrivet 15 maj-08 kl 15:42
Kan bero på att de inget kött har :P koka soppa går ju annars...
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: Inga-Karin skrivet 15 maj-08 kl 16:43
Hej!

Jag köper fortfarande slaktade gamla värphöns,  från lokala producenter, till att koka ragu av. Det blir himmelskt gott kalla vinterdagar. Kryddningen är klassisk (salt, vitpeppar, gul lök, persilja och citron) med tillägg vitlök och ett gott Basmatiris. Ibland kryddning med dragon.
Min Vivo butik förklarade dock att jag var den enda här som efterfrågade höns. Troligast därför att de inte finns hos dem längre eftersom det finna andra alternativ att handla från.

Nej, den är inte lika "välmatad" som en broiler och att rensa köttet från benen tar lite tid, men när det väl ligger där i sin traktörpanna är det inte alls krångligt att reda av och tillsätta lite ärter och morötter och persilja över härligheten ;-)

Lycka till önskas!

Ps. gammal hederlig husmanskost  kan bli en eftertraktad bjudning. Ds
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: Gruff skrivet 16 maj-08 kl 08:57
Inte är det något fel på en gammal höna, om man tillagar henne som en gamma höna skall.
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: Vurre skrivet 16 maj-08 kl 13:11
Värphöns från hönserier blir väl sällan gamla nuförtiden? Inte säljs de i butik heller, tyvärr. Jag har insett att enda sättet att få ta på höns är att hålla och slakta dem själv. Kokhöna är gott. Hiram har en massa bra hönsrecept. Vi brukar göra paprikahöna, mustigt, gott och lite gulaschaktigt. Höns med ris och curry är en gammal klassiker.

De lohman vi åt upp i vintras var inte stora, men man kan fylla dem med nåt gott om skinnet är helt.
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: git skrivet 16 maj-08 kl 16:13
Men gammla tuppar är dom annorlunda i smaken mina är mellan 1-2 år?
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: Byracka skrivet 16 maj-08 kl 16:16
Det är samma som med kokehöns.
Bröstet går att steka efter mörning, men låren är så sega att dom bör kokas/bräseras eller malas till färs.
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: git skrivet 16 maj-08 kl 16:26
Tack. presic som jag tänkt göra då, har malt ned dom förut när vi har haft annat kött på gång.
Nu med bara 5 tuppar orkar jag inte hämta hem kvarnen och rengörningen tar ju längsta tiden.
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: Gruff skrivet 17 maj-08 kl 00:40
Sök här på tuppsylta vetja.
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: Ingolf skrivet 17 maj-08 kl 19:21
Gamla fåglar har mycket mera smak än ungfåglar, det må vara höns, ankor eller annat. Jämför med broiler som visserligen är mör men helt utan smak. Gammal höna, det är fint det!
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: amarantus skrivet 17 maj-08 kl 20:00
Gamla fåglar har mycket mera smak än ungfåglar, det må vara höns, ankor eller annat. Jämför med broiler som visserligen är mör men helt utan smak. Gammal höna, det är fint det!

Håller inte med dig....tycker broiler smakar mkt mer än vanlig kyckling på ICA iallafall. Kanske en äldre höna smakar annorlunda på ngt sätt men broilersmak är inte utan smak precis 8) tvärtom...

Min pappa lagade alltid höns i ris o curri men gillade det aldrig i några former då det var så segt om man jämför med broiler som är god i smaken o mkt kött. Hönekött är inget för mig.
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: Inga-Karin skrivet 17 maj-08 kl 20:53
Ett höns som har växt för fort är bara luft! och därtill så tragiskt, så ser jag på en broilers leverne.

MVH I-K
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: Vurre skrivet 17 maj-08 kl 20:53
Jag saknar kyckling. Det vore fint att kunna laga till grillad kyckling vid festliga tillfällen. Men det är väl det samma som med höns, man får föda upp dem själv.

Med kyckling menar jag kycklingar, inte monsterbroliers. En kyckling är lagom till en eller två personer.
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: Gruff skrivet 18 maj-08 kl 13:50
I resten av världen kan man köpa Poussin. Många gånger har vi ett väldigt fattigt urval i Sverige.
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: Cissiluria skrivet 13 jun-08 kl 18:27
Riktigt långkokt höna, med ris och en mustig currysås gjord på hönsbuljongen till, är bland det godaste som finns. Hönan kokas med morot, lök och lagerblad, så blir buljongen supergod!

Lagar det dock oftast på broiler, just för att det är så svårt att få tag på höna. Broilern smakar dock ingenting. För att inte tala om dessa "hala", "såpiga" rent av äckliga "kycklingfiléer" som alla köper nu för tiden, fy för fanken. De är bara sååå himla äckliga. Det är som att tugga på gummibitar, usch! Ofta fullpumpade med saltlake... sk "smaksatta"! Nä, tvi vale!
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: Inga-Karin skrivet 15 jun-08 kl 17:22
exakt...jag njuter av ditt recept!
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: färnevik skrivet 20 aug-08 kl 14:33
Gamla fåglar har mycket mera smak än ungfåglar, det må vara höns, ankor eller annat. Jämför med broiler som visserligen är mör men helt utan smak. Gammal höna, det är fint det!

Så säger grannens gamla mor också, hon vill hellre ha gamla hönor än ungtupparna!  ;D
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 03 sep-08 kl 22:27
Brukar ni låta era höns hänga innan ni käkar upp dem?
Efter förekommande slakt och avblodning menar jag!!

I så fall hur länge? Eller inte alls?

Har några ungtuppar som jag tänkte slakta, men har inte gjort detta själv innan. Bara nackat för att ta bort höns av ålder eller sjukdom.
En granne slaktade för oss för många år sedan när vi var nya på höns, men han flådde dem och jag tycker att köttet blev alldeles för torrt av detta!
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: Vurre skrivet 03 sep-08 kl 22:40
Jag brukar lägga dem i vatten för att det är vad jag lärt mig att man gör. Nacka, bloda av, plocka. Lägga i vatten till dan efter, kanske byta vatten nån gång. Sen har det blivit kött av musklerna. Men hänga? Nä. Har nån annan goda erfarenheter kan jag prova.

Så här gör jag både med kyckling, dvs ungtuppar, och gamla höns.

Och jag vill ha skinnet kvar. På yngre fåglar är det gott. Gamla höns vill jag gärna fylla, värphönsen är så små att det inte blir mat annars och då måste man ha skinn. Sen kokar man dem i tre timmar.
Titel: SV: Gamla värphöns
Skrivet av: hustran skrivet 08 sep-08 kl 10:52
Jag tycker det är jättegott med riktiga kokhöns, dessutom skamligt billigt om man hittar såna. Vi köpte för länge sen direkt från ett hönseri. fick då höra att de blev ännumer fantastiska om man "sprängde" dem. Läs i kokboken. Det kan nog också vara ett tipps för gamla tuppar. Mycket gott.