Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: tomas-kero skrivet 14 maj-08 kl 20:41

Titel: honungsjäsmedel
Skrivet av: tomas-kero skrivet 14 maj-08 kl 20:41
vad är honungsjäsmedel och hur gör man det?  Jag inbillar mig att det är någon typ av surdeg? Någon som vet?
Titel: SV: honungsjäsmedel
Skrivet av: Eva i paradiset skrivet 14 maj-08 kl 21:03

Jag har ett recept ur boken "Mat som det är någon mening med"  goda råd från Alftaköket.  Förlag MOW.

Honungsjäst
Dag 1
1 tsk honung
½ dl vatten 40 grader
2 msk grahamsmjöl
2 msk vetemjöl
Blanda allt till en slät smet i en glasburk. Täck med plastfolie.

Dag 2
Tillsätt
½ dl vatten 40 grader
½ dl grahamsmjöl
½ dl vetemjöl
Blanda ihop till en tjock smet.

Dag 3
Upprepa dag 2. Låt degen/jästen stå i ca ½ dygn och se till att jäsningsprocessen har kommit igång. Sätt på lock på burken och förvara i kylskåp. Klar att ta fram när du vill baka. Honungsjästen håller sig i kylskåp många veckor.

Honungsjäst bröd i lergryta
Värm 8 dl vatten till 40 grader. Tillsätt 1 l grahamsmjöl, 1 msk honungsjäst, 1 msk salt, 1 msk fänkål, koriander. Arbeta degen. Tillsätt det mesta av ca 1 l vetemjöl och fortsätt arbeta degen som ska vara ganska lös. Låt jäsa ca 8-12 timmar. Praktiskt att göra degen på kvällen. Lägg lergrytan i blöt, minst en halvtimme. Smörj lergrytan. Ta upp degen, arbeta den lätt och lägg den i formen. Lägg på locket och låt jäsa ca 1 timme. Den ska bara börja höja sig. Sätt in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 175 grader och baka brödet i 1,5 timme. Ta ut grytan och ta av locket. Låt brödet ligga kvar i grytan. Lägg på locket när det svalnat. Skär inte i brödet förrän efter minst 1 dygn. Tänk på att lergrytan  aldrig får sättas in i varm ugn!


Lycka till!   //Eva
Titel: SV: honungsjäsmedel
Skrivet av: Susannett skrivet 14 maj-08 kl 22:18
ska absolut prova :D
Titel: SV: honungsjäsmedel
Skrivet av: koko skrivet 15 maj-08 kl 20:12
Det har avhandlats lite här förr, kolla upp tråden med Jan Hedh-recept. Hans bok "Bröd" är full av dessa recept med bröd bakade på levain...
Boken finns att köpa och att låna på bibliotek.
Titel: SV: honungsjäsmedel
Skrivet av: Vurre skrivet 15 maj-08 kl 20:30
Jag gör vildjäst till brödbak på torkade aprikoser, honung, socker och vatten. Det får stå tills det luktar spritfabrik, ca en vecka. Sen häller jag av vätskan som är kvar och har i en burk i kylskåpet och tar ca två teskedar av den när jag ska förbereda för en levain. Receptet har jag tagit från http://paindemartin.blogspot.com/2008/02/vildjst-p-aprikos.html vilket är en av ytterst få bloggar jag nedlåter mig till att läsa. Martin gillar bröd och det gör jag med.