Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: dalslandsmamman skrivet 14 maj-08 kl 20:41
-
Det finns säkert MÅNGA trådar som heter samma här på alternativ.nu
Ja har tyvärr missat allihopa ;)
Jag hoppas att vi kan dela med oss utav våra godaste mest typiskt svenska/lantligaste maten!!
Det jag är mest nyfiken på är goda soppor på vårens primörer och köttsoppan det gammla klassiska receptet!
Jag kan dela med mig utav min mammas recept på dalslandskaka, måste bara rota fram recepthäftet först :)!
Jag startade den här tråden därför att jag inte är speciellt bra på att komma på nya maträtter!
Hoppas några vill hänga på!!
-
jag har i min ägo en "gammal" kokbok från 1963 (omtryckt 1983) som heter "Svenska landskapsrätter" där det finns en himla massa recept över husmanskost från hela Sverige.. En mkt bra bok!
Den verkar för övrigt finnas på Tradera nu, http://tradera.spray.se/Svenska_Landskapsratter_Oskar_Jakobsson_1982-auktion-65032037
Samma författare, samma titel men den boken ser annorlunda ut mot min.. Förmodligen en annan tryckning.
-
Något som jag undrar hur man gör är stuvade morötter. Så som jag minns från landet om sommarloven. Det spelar inte roll hur jag försöker härmas, det blir inte "rätt" ändå.
-
Något som jag undrar hur man gör är stuvade morötter. Så som jag minns från landet om sommarloven. Det spelar inte roll hur jag försöker härmas, det blir inte "rätt" ändå.
Jag tror man ska ha en gnutta socker eller lite sirap i? Eller så är det kanske barndommen som ska tillsättas.
-
Så här gör jag stuvade morötter:
Dela morötterna i slantar/stavar el dyl. Koka dem i "kort spad" dvs ganska lite vatten med salt i + en smörklick (inte margarin!).
När de är nätt och jämnt kokta tillsätter man mjölk el grädde efter smak + reder av hela härligheten med mjölk och vetemjöl ihopskakat/vispat. Låt puttra på svag värme ett par minuter, det bränns lätt vid, smaka av med salt, vitpeppar och ett par nypor socker.
Om man vill kan man lägga i hackad persilja.
Detta är otroligt gott! Man kan också lägga i andra primörer; tex sockerärtor.
-
jag minns min barndoms krusbär ::)
-
stuvade morötter måste jag prova!
-
En knivsudd barndom! Ah, hur kunde jag glömma det? :-[ Ska prova med lite socker också.
-
Något som jag undrar hur man gör är stuvade morötter. Så som jag minns från landet om sommarloven. Det spelar inte roll hur jag försöker härmas, det blir inte "rätt" ändå.
jag gör stuvade makaroner såhär:
häll i makaroner i en gryta,häll i kall mjölk,sätt på plattan och låt sjuda upp LÅNGSAMT,typ 2:an,tills allt blir "kladdigt"
jag gör likadant med morötter...
-
Någon som brukar göra ängamat?
Eller någon god soppa?
-
Någon som brukar göra ängamat?
Eller någon god soppa?
jag brukar göra soppa på buljong,potatis,grönsaker.
vill man kan man ju reda den eller vispa sönder den med lite mjölk...
-
jag brukar göra soppa på buljong,potatis,grönsaker.
vill man kan man ju reda den eller vispa sönder den med lite mjölk...
Det låter lätt och bra! Tack!
-
Idag blev det vitkålsstuvning, har jag inte ätit sen jag bodde hemma hos föräldrarna, efter lite funderande fick jag faktiskt fram samma smak som på den morsan gör
Imorgon blir det stuvade morötter, glömt hur gott det är och i stallet står det 20kg morötter till ändamålet ;D
-
Stekt strömming med potatismos och lingon. Enkelt och så gott !
-
Stekt strömming med potatismos och lingon. Enkelt och så gott !
Strömming och lingon!? :P Tja, bättre än ketchup, i alla falll.... ;D
-
Stekt makrill med stuvad spenat och färskpotatis !
Fläskpannkaka med lingonsylt !
-
Stekt strömming med potatismos och lingon. Enkelt och så gott !
hoppas du gör eget mos?
-
här blir det fläskfilè och hemmagjort mos.
mitt mos:
10st potatisar utav medelstorlek kokas sönder.
stöts med svartpeppar,mjölk,muskot till valfri konsistens(mjölken avgör)
själv vill jag ha ett tjockt mos,helst med klumpar,godast så.
den som víll ha det lösar,häller i mer mjölk bara..
-
hoppas du gör eget mos?
Nä, hiskeligt dyrt pulvermos!! Det går inte att göra mos av färskpotatis.....
-
hoppas du gör eget mos?
Hoppas du odlar potatisen själv, skruvis. Vad är det här för krav nu då? Har ett minne av att du kallar kebab från gatuköket för guldkant på tillvaron...
-
här blir det fläskfilè och hemmagjort mos.
mitt mos:
10st potatisar utav medelstorlek kokas sönder.
stöts med svartpeppar,mjölk,muskot till valfri konsistens(mjölken avgör)
själv vill jag ha ett tjockt mos,helst med klumpar,godast så.
den som víll ha det lösar,häller i mer mjölk bara..
Potatismos görs väl på 60 potatisar ???
-
Nä, hiskeligt dyrt pulvermos!! Det går inte att göra mos av färskpotatis.....
johodå, det går visst!!!
-
Hoppas du odlar potatisen själv, skruvis. Vad är det här för krav nu då? Har ett minne av att du kallar kebab från gatuköket för guldkant på tillvaron...
ja, kebab är guldkant på tillvaron eftersom vi 350 utav 365dagar äter hemma eller hammagjord mat medtagen.
-
Potatismos görs väl på 60 potatisar ???
hallå eller,hur stor familj har du??? vi är bara 2st och 10medelpotatisar räcker GOTT och väl till 2stora portioner mos.
-
Orka göra potatismos....mosa potatisarna direkt på tallriken med smör å salt ;) mummelimumma :D
-
Orka göra potatismos....mosa potatisarna direkt på tallriken med smör å salt ;) mummelimumma :D
ja, det tar ju hela 30sekunder att göra mos...orkar du inte det???
-
Hehe, godare att mosa på tallriken ;)
-
Hehe, godare att mosa på tallriken ;)
*uächk*