Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Gille skrivet 12 maj-08 kl 17:47
-
De fina bitarna i frysen blir aldrig tillagade. Vi är inte så bra på det, blir mest torrt...
Så tanken nu är att mala det o bland med lite fläskfärs. Men vad ska vi laga utav det? Förslag/recept?
-
Jag har blivit bjuden på jättegod köttfärssås gjord på kanin, jag tror inte färsen var blandad med fläskfärs.
Mvh
Charlotte
-
Tja, varför inte köttbullar/biffar? Riv vitkål, och ta nästan hälften riven vitkål och finhackad lök, hälften köttfärs. Knäck i några ägg. Krydda. Salt, peppar och rätt mycket paprikapulver brukar bli bra! Vitkålen gör biffarna väldigt saftiga!
-
Tack bäda för tipsen! Så jag skulle kunna testa de flesta köttfärsrecept, helt enkelt? Vi bruksr oftast göra pizza i långpanna (älgfärs). Borde fungera? Vad kan man mer ha för smakens skull?
-
Fast, kaningrytan jag gjorde var på en hel kanin.. Alltså alla delar! Och alla delar smakade bra kokta! De fick i och för sig koka en bra stund, och sen gjorde jag en sås utav skyn, med curry, vitlök och grädde. Blev himla gott!
-
Kaninfärsen kan man krydda/färga med soja. Rekomenderas, för annars ser den lite för blek ut ;)
Köttfärslimpa med inbakad bacon och ost blir supergott!
Låren gör jag grytbitar på annars! Woka med grönsaker och kokosmjölk, smaskig mögelostsås, dillkött eller flygande Jakob... Det blir inte torrt iaf!
-
Jag tycker att du skall göra pannbiff på färsen. Färsen är oerhört milt i sig och funkar bra med en gojja av hackade färska kryddor blandade med lite olivolja i mitten. Alternativt kan man mortla kryddorna med lite grovt havssalt.
-
Jag tycker att du skall göra pannbiff på färsen. Färsen är oerhört milt i sig och funkar bra med en gojja av hackade färska kryddor blandade med lite olivolja i mitten. Alternativt kan man mortla kryddorna med lite grovt havssalt.
Det, och köttfärslimpan med bacon o ost lät super!
-
Jag vill verkligen rekomendera kaninpaj ala vanja,det är en riktig höjdare....
Receptet får ni säkert om ni frågar Gösta..... ;)
// icko
-
En god grej är att steka färsen med grovriva morötter och svamp, hälla på grädde+kryddor (saffran) och sjud ihop ca 20 min och red av, servera med kokt potatis eller ris, gärna sallad eller grönsaker till....
-
körv?
-
Bunny burgers. Hacka i lite örtkryddor och gör burgare. servera med sallad, tomat och dressing mellan två skivor grovbröd. mums
-
Har av en väninna fått ett par A4-sidor om tillagning. Det var sådant som hennes mamma fick vid kriget. Dom korsade 2 olika stora sorter för att få fram ett gott, mört och saftigt kött.
-
De fina bitarna i frysen blir aldrig tillagade. Vi är inte så bra på det, blir mest torrt...
Så tanken nu är att mala det o bland med lite fläskfärs. Men vad ska vi laga utav det? Förslag/recept?
Med tanke på att kanin kostar 120:-/kg på Hötorgshallen i Stockholm så känns det som ett helgerån att göra köttfärs. Kanin är extremt magert och det är därför blir det torrt om man steker rakt av. Kanin gör sig bäst som grytstek ungefär som Coq au Vin. Många franska recept med kanin innehåller antingen bacon, senap eller vitt vin som smaksättare men det krävs nästan alltid en robust buljong med en klick smör för att få fram smakerna. Har ätit kanin med körsbärssås på restaurang i Bryssel, kanske något udda!
Mellan- och sydeuropa är där vi verkligen hittar kanin som maträtt nästan överallt. Kul är att det finns en hel del på nätet, se till exempel denna video som visar hur man gör en Lapin Casserole Malta (http://ma-tvideo.france2.fr/video/iLyROoafYh4J.html).
-
Vad är det för A4'or månne? Något man kan få tag på eller scanna till PDF eller liknande?
-
Vore det något för tidningen Åter tro?
-
Har hittills bara haft en seg kanin men nu testar vi ett jägartrick som innebär att låta kaninen hänga i 4 dagar med granris i buken(undviker flugor etc). Kaninen ska hänga med pälsen på för att inte torka ut. Kan återkomma när jag testat köttet :) *hoppas det funkar* Annars är kokning ett knep att slippa segt kaninkött. Helt enkelt koka kaninen tills den ger med sig och blir mör :) Funderar också på ett trick jag gör med getkött. Lägga i saltlag kan kanske funka?!
-
Stoppa granris i bukhålan är ju inte så värst hygieniskt direkt... :-\
Jag har hängt mina kaniner i flera dagar (40 dygnsgrader) och visst försvinner det lite vikt i och med vätskeförlusten, men det är marginellt. Och inte har köttet blivit torrt heller.
Hänger man dom ute så finns det viltsäckar för djur av alla storlekar att köpa vilket håller alla insekter borta.
/Sara
-
Vi hänger i 40 dygnsgrader i källaren, inga säckar eller granris eller något annat. Det vatten som försvinner vid hängningen återfås när man kokar köttet. Stekt kanin blir gärna torrt, men det beror inte på att det fattas vatten utan på att köttet är så magert.
-
testa att göra små delikatess köttbullar tex till julafton...
Ta lite finhackad sharlottenlök ströbröd och grädde, blanda ihop med färska klippta örtkryddor tex persillja, krydda med lite kryddpeppar nymald svartpeppar och lite jalapeno och låt stå någraminuter...
blanda i kaninfärsen och ev lite soja eller mörk öl....
forma så köttbullar och stek....Kan värmas lite innan middagen om dom görs tidigare...
Det här receptet är provat med gott betyg på familjemedlemmar som från början var lite anti mot kaninkött... ;D
-
hur funkar kaninfärs till hamburgare på grill? av nöt så blandar jag lök,många ägg,salt,peppar det blir kanongoa burgare. nån som provat kaninburgare av färsen?
-
hur funkar kaninfärs till hamburgare på grill? av nöt så blandar jag lök,många ägg,salt,peppar det blir kanongoa burgare. nån som provat kaninburgare av färsen?
Ja då! Brukar blanda i ägg, lite soya för färgen, krydda med vitlök och chilli.
-
Det där med granris trodde jag var för att få bort den fräna viltsmaken från hare? Hare och kanin är ganska olika, eller hur?
Men innan Du lägger arbete på att mala kanske Du kan prova ett recept som till och med jag lyckats med. Jag läste det avsett för kyckling, och provade på en killingstek, så det kanske funkar för andra köttsorter också. Gnid in kycklingen/motsvarande med rikligt med grovt salt. Låt ligga i kylskåp över natten. Skölj av saltet och lägg i kokande vatten som precis täcker, inte mer. (För att mäta upp lämplig vattenmängd brukar jag skölja av köttet i den gryta det ska koka i, lyfta upp köttet och byta ut det salta vattnet mot fräscht. Då ser jag också om stycket får plats i det tilltänkta kärlet; ska ju vara så trångt som möjligt.) Koka tills köttet lossnar från benen. Låt kallna i spadet, tag upp, pilla loss från benen och låt rinna av. Förvara i kylskåp och använd som smörgåspålägg. Spadet går att använda som buljong.
-
hur funkar kaninfärs till hamburgare på grill? av nöt så blandar jag lök,många ägg,salt,peppar det blir kanongoa burgare. nån som provat kaninburgare av färsen?
Har aldrig provat att grilla men däremot att blanda ut kaninfärs med fläskfärs och stekt som vanligt på stekjärnet, det blev hur gott som helst.
-
Hej allihop. Tänkte att jag skulle dela med mig av ett recept som jag provade härom veckan:
500 gr färs
1/2 skiva bröd
1 ägg
2 klyftor vitlök
1/2 dl färsk persilja
1 tsk röd currypasta
2 tsk fransk senap
1 tsk salt
lite nymalen vitpeppar
1 msk olivolja
Formas som biffar eller köttbullar, steks, och äts tillsammans med pasta, eller potatis.
För övrigt tycker jag inte alls det är slöseri att ta en del av köttet till köttfärs, går att använda till så mycket ju. :)
-
Jag tog fram den gamla hederliga lergrytan som legat undanstoppad i säkert 10 år!
Nu undrar jag faktiskt varför jag stoppade undan den för det blev kanonsaftigt kött att tillaga i den.
Nu har lergrytan återfått sin plats i köket.
-
Det där med granris trodde jag var för att få bort den fräna viltsmaken från hare?
Enda anledningen till att fylla buken med granris är att hålla den öppen för luftväxlingens skull .
Annars kan de "falla " ihop så att det surnar under hängningen . (kött mot kött)
-
Jag tror absolut att recept från kriget skulle vara intressanta för många av oss alternativare. Jag vet att jag är intresserad! ;D
Det vore roligt om det kom upp som länk här eller som artikel i tidningen. Snälla! :-*
-
Har av en väninna fått ett par A4-sidor om tillagning. Det var sådant som hennes mamma fick vid kriget. Dom korsade 2 olika stora sorter för att få fram ett gott, mört och saftigt kött.
Vad intressant med info från kriget, du skulle inte kunna scanna eller skriva in infon från dem? Eller skicka kopia mot ersättning?