Alternativ.nu
Övriga ämnen => Örter => Användning av örter => Ämnet startat av: Norrsken skrivet 11 maj-08 kl 15:18
-
Satte ut en planta citronmeliss, vanlig från ica, i landet förra sommaren. Den har överlevt, och växer så det knakar! Jag använde den inte direkt förra sommaren, just för att jag inte kom på vad jag skulle ha den till. Men.. Det är ju roligt att ha nån användning för sina plantor! Så i år ställer jag frågan, vad har man citronmeliss till?
-
Du kan göra ett te av den(blanda i lite honung och kyl de så har du ett läskande iste som passar nu på sommaren) eller ha den som krydda i maten där du vill ha lite citronsmak.
-
Använd den helst färsk.
Många av de nyttiga oljorna i växten är flyktiga och försvinner vid torkning.
Krydda brödet med melissen.
Använd de färska bladen i te.
Dekorera bakverken.
Och blanda den i sallader.
En kanna kallt vatten med gurkslantar (hallon i sommar) och citronmeliss är inte dumt när solen skiner heller.
Gottgott!
-
Lägg i sprit och låt dra över natten... Fyll på socker efter behag.. Och du har en rätt så skum men rätt så god midsommarsnaps.. :D
-
Lägg i sprit och låt dra över natten... Fyll på socker efter behag.. Och du har en rätt så skum men rätt så god midsommarsnaps.. :D
Det där måste jag testa ;D
Har annars bara använt som te och speciellt iste sommartid.
-
känner du dig lite melankolisk kan du tugga i dej bladen som dom är under några dagar eller göra te på fyra fem stora blad. Lugnar faktiskt. Man kan också göra avkok på några knippen och hälla i badet..avslappnande och ljuvligt lyxigt!
-
Det är bra att skörda mycket från sin citronmeliss, se helst till att den inte blommar, eller att det åtminstone bara är få blommor, annars frösår den sig som ett ogräs.
Jag gillar den i kallt vatten, har nästan alltid en tillbringare i kylskåpet med några kvistar i. Byts ut efter 3-4 dagar, men fram till dess är det bara att fylla på med mer vatten efterhand som man dricker.
Om man gör en granité av vinbär, björnbär, bläbär och/eller andra bär kan man gärna frysa med finstrimlad citronmeliss.
Citronmelissblad infrusna i isbitar är lyxigt till vintern.
Finstrimlade är citronmelissblad jättegoda i mjuka bakverk, som sockerkaka, mjuk fruktkaka med äpplen, rabarber hallon eller något annat, fruktpajer, osv.
-
Det är bra att skörda mycket från sin citronmeliss, se helst till att den inte blommar, eller att det åtminstone bara är få blommor, annars frösår den sig som ett ogräs.
Men bin och humlor gillar när den blommar :D
Här växer den fritt ihop med diverse myntor. De håller varandra i schack med nånsorts terrorbalans :) Och så ansar jag dem med gräsklipparen.
-
Jo, det funkar om man har dem en bit från övrig odling. Just nu har jag mycket öppen jord i närheten av dem, eftersom jag håller på att nyanlägga bäddar. Så därför får de inte fröa sig där. Däremot tänkte jag ha en bädd i andra änden av tomten, där sådana starkväxande växter kunde få konkurrera fritt, till glädje för mina bin och för andra pollinerare, plus att jag såklart kunde skörda där också. Fast de späda bladen är godare i maten, så några välansade kryddbuskar vill jag ha i alla fall, all odling är ju inte till för djuren.
-
Jo, det funkar om man har dem en bit från övrig odling. Just nu har jag mycket öppen jord i närheten av dem, eftersom jag håller på att nyanlägga bäddar. Så därför får de inte fröa sig där. Däremot tänkte jag ha en bädd i andra änden av tomten, där sådana starkväxande växter kunde få konkurrera fritt, till glädje för mina bin och för andra pollinerare, plus att jag såklart kunde skörda där också.
Ungefär så har jag det. Mynta, citronmeliss och myskmadra som bottenvegetation samarbetar bra på en annars trist del av tomten, in mot grannens tomt. Man kan klippa runt dem med gräsklippare och de stör inte resten av köksträdgården. Bakom dem växer löjtnantshjärtan och funkior (det är lite skuggigt). Rätt fint, på sitt sätt :)
-
Jag har haft citronmeliss som te både på färska och på torkade och en del gånger ihop med hallonblad. Tycker att färgen blir mörk och ful med honung men däremot vacker med råsocker eller vanligt socker.
-
Det är bra att skörda mycket från sin citronmeliss
Vad är det som gör att det är bra att skörda mycket?
-
Det kommer nya späda blad, som är godare att äta färska. Äldre blad blir grova och trådiga. Det spelar ingen roll till te, men om man ska ha bladen färska och strimlade i tex fruktsallad, så är det avgörande.
Dessutom blommar den inte om man skördar regelbundet, och citronmeliss kan sprida sig som ett ogräs om man låter den fröa för mycket.
-
Jag använder den till fisk, väldigt gott att lägga hackad i urtagen öring ihop med smör, lök, salt och hackad dill. Bara att vika ihop den hela öringen i ett foliepaket och in i ugnen.
-
Min citronmeliss (kruka) har jag klippt ner intill dödens gräns, glömt vattna i veckor, fått den övervattnad när vi var borta och den bara överlever och överlever och överlever!
Bladen är dessutom godare nu när den är mindre och tätare =).
Använder den mycket i asiatiska rätter istället för citrongräs.
-
När vi gör färskost brukar min man göra en smaksatt med citronskal och citronmeliss.
-
Provade att marinera kyckling i citronmeliss och vitlök, det blev helt okej tycker jag.