Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Norrsken skrivet 07 maj-08 kl 22:02

Titel: Grilla fisk
Skrivet av: Norrsken skrivet 07 maj-08 kl 22:02
Det ska bli grillfest på mitt jobb på fredag. Det man ska grilla tar man med själv. Tänkte ta en öring, eftersom jag har några såna i frysen. Dock har jag aldrig grillat fisk, och känner mig tveksam inför resultatet... Så, lite tips och bra recept? Hur gör man? (min hjärna är så begränsad att jag bara tänker kött när det gäller att grilla :-[)
Titel: SV: Grilla fisk
Skrivet av: Ulva skrivet 07 maj-08 kl 22:09
Ett tjusigt litet foliepaket att ta med kanske? (Dubbelt lager för säkerhets skull annars får du fisk i handväskan)

Lägg firren på folie. Krydda efter behag, fyll med allehanda kryddgrönt, kanske lite citron eller lime och på med några klickar smör. Stäng igen paketet.

Hur lång tid det tar beror på grilltemperatur och storlek på fisken. Man får in och pilla lite.
Titel: SV: Grilla fisk
Skrivet av: leifhh skrivet 08 maj-08 kl 08:56
man borde väl kunna lägga ner foliepaketet i en liten grop direkt i glöden om fisken inte är allt för stor...

Funkar även bra att grilla i en såndär stor fiskklämma (halster? hittar inte ordet just nu). Fyll buken på firren med godsaker, typ örter, kryddor. Behåll skinnet på. Lägg i klämman och placera på grillgallret. Kanske lite ifrån de andras köttbitar så blir de glada.

En annan variant är att ta med fiskfileer som man lindat in i bacon eller parmaskinka. Givetvis med lite kryddor och örter (egentligen räcker det med nymald svartpeppar). Fördelen är att fisken inte faller sönder, man får dock vara rätt uppmärksam så att den inte bränner eller fettet börjar brinna. Men fasen vad gott det blir med kolgrillad baconfisk!

Viktigast av allt är nog att fisken är ordentligt tinad och gärna har fått ligga framme en liten stund innan du slänger på den på grillen, annars är risken att man får överkokt fisk i ytterkant och frostig "sushi" i mitten.

Annars kan du strunta i att grilla och göra sushi på öringen istället!
Titel: SV: Grilla fisk
Skrivet av: Vitis skrivet 08 maj-08 kl 15:26
När jag grillar fisk (sällan) brukar jag göra foliepaket med mycket strimlade rotsaker i botten, t.ex. morot, kålrot och så lök/rödlök förstås. Några citronskivor och sen fisken på, blandade örtkryddor, timjan mm. och så några klickar smör och kanske citronskivor på toppen. Dubbel folie är definitivt en bra ide och se till att paketet är hyfsat tätt så inte ångan pyser ut för mycket.

Rotsakerna blir 'stekta' i botten och fisken blir ångkokt ovanpå.

Är firren stor så se till att inte lägga den för varmt, då blir det bara bränt i botten innan fisken är genomvarm.
Titel: SV: Grilla fisk
Skrivet av: Inga-Lena skrivet 08 maj-08 kl 15:58
Jag brukar grilla lax. Då tar jag en bit filead lax med skinnet kvar. Kryddar köttsidan och grillar bara skinnsidan. Blir saftigt och gott! Om din öring är liten kan du låta bli att bena ur den, krygga i magen, behåll skinnet på och grilla lite på båda "skinnsidorna".   
Titel: SV: Grilla fisk
Skrivet av: Norrsken skrivet 08 maj-08 kl 20:15
Foliepaket låter bra! Då borde ju inte firren bli torr i alla fall... De gånger jag smakat grillade laxkotletter och liknande så har de varit bra torra! Med folie runt borde det bli inte helt olikt det jag brukar göra i ugnen! Lite spännande grönsaker, massor med lök, salt och peppar! Tack för tips!