Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Norrsken skrivet 06 maj-08 kl 18:25
-
Jag brukar koka rabarbersaft, vilken brukar bli utomordentligt god, men väldigt svag. Hur länge jag kokar så blir den inte starkare än att man får späda en del saft och två delar vatten. Finns det nåt trix för att få den starkare? Har jag förmycket vatten när jag kokar saften?
-
Jag brukar koka rabarbersaft, vilken brukar bli utomordentligt god, men väldigt svag. Hur länge jag kokar så blir den inte starkare än att man får späda en del saft och två delar vatten. Finns det nåt trix för att få den starkare? Har jag förmycket vatten när jag kokar saften?
Rabarbern ÄR smaksvag, därför brukar jag blanda i lite jordgubbar.
-
Och det är som sagt inte fel att minska på vattnet heller då :)
-
Gör man saften i en saftmaja så blir den starkare.
-
Saftmaja har jag ingen. Kanske knycker morsans när jag flyttar norrut. Men i dagsläget är det gryta på spisen som gäller! Så jag får väl minska på vattnet ytterligare! Jag stoppar gärna i jorgubbar, om de inte vore så sabla dyra!! Vilket också går att råda bor på när jag drar norrut, eftersom mina kära föräldrar har ett massivt jordgubbsland! Så, mer rabarber och mindre vatten får det bli! Rabarber finns på jobbet som vi får ta av, så jag kan ju dryga ut därifrån om min egen börjar glesna...
-
1 kg rabarber
1 tvättad citron i skivor
Slå på kokande vatten i jämnhöjd med de varvade frukterna.
Låt stå på sval plats i 4 dagar
1/2 kg socker per liter avrunnen saft.
Koka i 8-10 minuter.
Förvara svalt eller frys in,annars så kan man använda konserverigs medel typ Atamon.
Servera med is och tunna citronskivor.
Det går bra att dubbla satsen till önskad mängd.
-
Försök att frysa rabarbern innan du kokar den till saft, då "lossar" saften bättre. Använd sen väldigt lite vatten.
-
Jag köpte en saftmaja på en secondhand förra året. Den kostade under 100-lappen och va använd max 2 gånger.
Om du är intresserad kolla in på en sån affär.
Lycka till med saftningen.