Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: kobbe skrivet 04 maj-08 kl 07:58
-
Jag gjorde ett litet kålexperiment förra året. Sådde brysselkål, grönkål och broccoli sent på sommaren. Plantorna satte jag i kallväxthuset när tomaterna skördats klart och det fanns gott om plats. Då var dom väl runt 15 cm höga. Min förhoppning var att jag skulle kunna skörda lite under vintern.
Plantorna växte ganska långsamt och var väl runt 40 cm vid jul. Då började det plötsligt komma broccoliskott. Ganska små men väldigt spröda och goda. Sen dess har jag skördat broccoli regelbundet. Nu är plantorna stora, kanske 60 cm höga och kraftigt buskiga och skotten blir större och större. Jag har tre broccoliplantor som jag skördar av hela tiden - vilken otrolig lyx ;D
Grönkålen och brysselkålen gick i blom för ett par månader sen så det blev ingen skörd alls. Däremot hade jag plantor utomhus som jag skördat av hela vintern.
Kanske funkar detta enbart en sån här vinter som varit så mild att marken aldrig frusit i växthuset, men jag ska definitivt ha broccoliplantor även i vinter!
-
Så kul! Måste också testa detta!
Jag har hört att kålplantor som utsätts för kall väderlek, ofta stocklöper och alltså går i blom alltför tidigt och då blir det små broccoli-, blomkålshuvud. Detta gällde förstås inte din broccoli!
Tack för att du provade detta och delade med dig av resultatet!
-
Vilken smart idé! Det ska jag prova när jag bygger växthus. Men i vilken odlingszon bor du i?
Om min grönkål hade blommat hade jag sparat den för att få frön. De är ganska dyra att köpa tycker jag, i allafall om man odlar mycket /linnea-maria
-
Vilken smart idé! Det ska jag prova när jag bygger växthus. Men i vilken odlingszon bor du i?
Om min grönkål hade blommat hade jag sparat den för att få frön. De är ganska dyra att köpa tycker jag, i allafall om man odlar mycket /linnea-maria
Tror det är zon 3, lite på gränsen till 2. Men man får inte glömma att det var en makalöst mild vinter.
Min grönkål blommar alltid varje vår eftersom jag låter den stå kvar i landet för att skjuta goda skott då. Blir massor av mjälla fina grönkålsskott att äta råa eller lättkokta med smör :)
-
mm det lät gott!!
Ja jag var nere på landet igår kväll och såg en salladsplanta som övervintrat och skjutit nya blad (raddichio).
/linnea-maria
-
Sen jag skrev sist om mitt kålexperiment (drygt två månader) har jag skördat broccoli var annan till var tredje dag. I början var skotten små men nu börjar det komma riktigt stora skott och vi äter broccoli till allt :D
Eftersom dom står i växthuset så åker dom väl på komposten så fort tomaterna och paprikorna kräver mer utrymme, men än så länge är dom en guldgruva!
Just nu puttrar en lunchsoppa med potatis, grädde, basilika och broccoli på spisen... gott :)
-
Så kul att kunna skörda i växthuset under vintern! Och även nu förstås! Jag tänker prova detta till hösten och undrar därför: Hade du dem i kruka och i så fall , hur stora? När du sådde i slutet av sommaren, sådde du dem på friland eller i krukor?
-
Så kul att kunna skörda i växthuset under vintern! Och även nu förstås! Jag tänker prova detta till hösten och undrar därför: Hade du dem i kruka och i så fall , hur stora? När du sådde i slutet av sommaren, sådde du dem på friland eller i krukor?
Om jag minns rätt sådde jag i krukor i augusti. Planterade dom i markbädden i växthuset när jag rev ut tomatplantorna efter sista skörden. Jag hade dom nog i för små krukor, kål tycker ju om näringsrik jord.
En riktigt stor fördel med denna odling är att det inte varit ett endaste skadeangrepp på broccolin. Det enda jag gjort nu med plantorna (som är ca 80 cm höga buskar med massor av broccoliskott på gång hela tiden) är att ta bort lite blad nertill så att det inte ska bli något mögel på bladen för att det blir för tätt. Jag har inte ens gödslat plantorna en enda gång, dom står kvar i tomatjorden.
Skotten blir sprödare än utomhus tycker jag. Här hemma äts dom råa i salladen för det mesta.
-
Hej Kobbe
Att så i växthus på sensommaren är den metod som brukar rekommenderas för fröodling av broccoli och blomkål i Sverige. Detta är en dyr metod eftersom det går åt växthusyta under lång tid. Dock verkar det även funka att fröodla broccoli som t ex grönkål eller brysselkål, dvs i tvåårig frilandskultur med övervintring av stockar=avbladade stjälkar med rötterna kvar i stuka. Blomkål kan nog vara svårare. Om du inte hade skördat broccolihuvudena så hade du nog haft frö nu. Men det var ju inte din avsikt. Du lyckades istället med något som man gör i mildare klimat, att odla härdiga grönsaker under höst-vinter-vår istället för vår-sommar-höst som vi normalt måste göra. Jag kommer även att tänka på amerikanen Elliot Coleman som odlat härdiga grönsaker över vintern i enkla ouppvärmda plastväxthus med isolering av bubbelfolie el dyl i Maine, som lär ha rätt så tuffa vintrar. Han har skrivt ett par böcker om detta. En heter Four Season Harvest.
Hälsningar
Anders
-
Tack för lästipset, Anders!
-
Om du inte hade skördat broccolihuvudena så hade du nog haft frö nu.
En liten korrigering: Jag vet inte så mycket om detta då jag inte fröodlat broccoli med växthusmetoden. (Däremot med den andra metoden jag skisserade.) Men jag tror vid närmare eftertanke att det hade tagit längre tid att få frö.
-
Har odlat broccoli på friland och kunnat skörda året ut, detta beror mycket på de milda vintrar som varit i östergötland de senaste åren. DEt brukar dock gå bra och det blir massor av små skott, svårats brukar dock vara att hinna plocka afv alla.
-
Jag fortsätter mitt kålexperiment. Den 1 augusti sådde jag tidiga sorter av blomkål, rödkål, grönkål, savoykål och broccoli som alla ska planteras ut i växthuset när tomatskörden är över.
I våras när jag sådde kålen för utomhusplantering så satte jag en grönkål och två brysselkål i växthuset. Tja... som växer ju inte riktigt som dom ska, inte så kompakta och krispiga men väl skyddade från sniglar. Dock har jag fått in kålfjärilar i växthuset i somras när det var så hiskeligt varmt att alla dörrar och fönster stod på vid gavel, så nu plockar jag kålmaskar varje dag... Kan man väl stå ut med på tre plantor. Jag är mest nyfiken på hurdan brysselkålen ska bli eftersom den gröna plantan är kompakt och låg medan den violetta är högrest och gles. Antar att dom trivs olika bra i värme.
Låter ju vansinnigt egentligen att ta upp plats i växthuset för kål mitt i sommaren men jag är så innerligt trött på att dela min kål med sniglarna och växthuset är 25 kvm så det finns plats för enstaka plantor. Och så älskar jag kål i alla former :)
-
Det låter väldigt intressant! Jag har själv sått broccoli, grönkål och sallat, som jag hoppas klarar sig i höst/vinter i växthuset. Jag har införskaffat ett övervintringsrum av bubbelplast och där har jag tänkt att ha mina plantor i 20-liters hinkar. Sallaten ska jag ha i en balkonglåda. Jag är beredd med både extraljus och värmefläkt om det behövs. Jag skulle vara mycket nöjd om jag kan skörda sallat i höst, broccoli fram till nyår och lite grönkål till jul! I mitten av september ska jag skura ner hela växthuset (det har varit spinn i sommar) med såpa och efter det ska övervintringsrummet in! Spännande! ;)
-
Jag har för mej att kål växer ända ner till +5 grader och sallad kan väl oxå klara sej rätt bra i sval väderlek. Det är spännande att se hur man kan använda växthuset även på höst, vinter och vår. Jag har sått några plantor av knölfänkål som jag skolade om idag, dom ska ut i växthusbädden lite senare.
Min stora inspiration är boken "Växthuset" av Helge Petersen (Liber förlag).
rosita51, vilken växtzon bor du i? Har du förresten provat vintersallad (eller fältsallad som den även heter)? Om du sår den nu så kan du ha fina rosetter att skörda senare. En jättegod sallad!
-
Kobbe: jag har provat den goda fältsallaten! Kanske sår jag den efter romansallaten. Jag odlar i zon 1. Jag sökte på bokus efter "Växthuset" av Helge Petersen, men hittade den inte. Var har du köpt den?
-
Kobbe: jag har provat den goda fältsallaten! Kanske sår jag den efter romansallaten. Jag odlar i zon 1. Jag sökte på bokus efter "Växthuset" av Helge Petersen, men hittade den inte. Var har du köpt den?
Jag har fått den för länge sen. Kan ISBN 91-38-90237-0 hjälpa dej? Den är dansk från början.
Zon 1 - vilken lyx!! ;D Jag finns i zon 2-3.