Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Talo skrivet 03 maj-08 kl 20:29
-
Kirskålen växer och nässlorna börjar komma
"Ät dina fiender" som någon hemsida uttryckte det, vem vet du kanske börjar vårda dem istället ;D
Vore kul om vi kunde dela ogräsrecept med varandra, även andra recept med det man kan hitta gratis i skog och mark är välkomna!
-
Hittade detta när jag sökte på nätet
Nässelgnocchi med ogrässås
(4 portioner)
Ingredienser:
Nässelgnocchi:
6 medelstora potatisar
1 dl förvällda och hackade brännässlor (alternativt kirskål, svinmålla eller plister)
1 ägg
Ca 2-3 dl mjöl
1 nypa riven muskotnöt
Salt och peppar
Yoghurtsås med ogräs:
Rölleka
Våtarv
Ängssyra eller harsyra
Turkisk yoghurt
Flingsalt och svartpeppar
Ogrässallad:
Maskrosblad
Våtarv (nate)
Röllekablad
Harsyra
Ängssyra
Granskott
Lindknoppar
Löktrav
Ramslök
Sommargyllen
Maskrosblommor
Harsyrablommor
Äppelblom
Nässelgnocchi
Koka potatisen mjuk och mosa den.
Skölj nässlorna noga och koka dem 5 min i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och hacka nässlorna fint.
Mosa ihop potatis och nässlor, tillsätt ägg, muskot, salt och peppar. Knåda i lite mjöl i taget tills degen slutar klibba. Den ska vara mjuk och smidig.
Dela degen i fyra delar och rulla varje del till en 2 cm tjock rulle. Skär skivor och rulla varje skiva till en liten boll. Tryck till bollarna med tummen så att det bildas en liten grop.
Koka i saltat vatten tills gnocchin flyter upp, då är den klar. Servera med varm tomatsås eller kall yoghurtsås med ogräs.
Yoghurtsås med ogräs
Hacka späda blad av rölleka, våtarv, ängssyra eller harsyra fint. Rör ned i tjock turkisk yoghurt. Tillsätt flingsalt och svartpeppar. Låt såsen stå svalt en stund innan servering.
Ogrässallad
Blanda en smaklig sallad av det ogräs som finns till hands. Ta späda blad och nyutslagna blommor, de smakar bäst. Blanda ihop. Se ingredienserna ovan för förslag på vad som kan ingå i en ogrässallad.
-
här är en gammal tråd om det å massa recept och ideéer (http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=18765.0)
-
Vet ni någon bok om ätbart ogräs, alltså med bilder???
-
Tack Sirpusbollen för den gamla tråden, jag har nu sparat ned recepten och ska börja experimentera för fullt ;D
Tar gärna emot fler recept/tips och precis som emmis mamma skulle jag inte ha något emot en bok med bilder på ogräsen i fråga.
-
jag har hört talas om en bok, ganska ny, men jag minns inte namnet..
men efter en snabb googling kan det vara denna boken "naturen bjuder" av Marie-Louise Eklöf. Finns för 80kr här http://inspira.cc/
-
Tack ska du ha!!!!!!!!! : :
-
För er som är intresserad vad man kan laga av alger och tång, hittade jag precis en perfekt blogg om endast detta ämne!!
http://nordicalgae.blogspot.com/
-
jag har hört talas om en bok, ganska ny, men jag minns inte namnet..
men efter en snabb googling kan det vara denna boken "naturen bjuder" av Marie-Louise Eklöf. Finns för 80kr här [url]http://inspira.cc/[/url]
Ja TACK säger jag med
-
Nässelgnocchi hörs gott ut Talo. Nässlorna är ju lagom stora nu . Någon som har provat ?
Annars tycker jag att den "Virtuella floran" är bra , der hittar man bilder på dom flesta ogräsen och lite om
användningsområden. Den finns ju också med dom giftiga växtena . Är lite små skeptisk att plocka "vad som helst " i
naturen, blir lite som med svamp - fint med bilder :).
Men en bok som man kan ta fram och blädra i är alltid skönt..
-
Har nu gjort soppa på Kirskål ett par gånger som är jättegod, mycket godare än Nässelsoppa tycker jag.
Så här gjorde jag:
Förvällde kirskålen (det går åt betydligt mer än man tror när man plockar den)
tog upp den, hackade och la tillbaka i spadet
la i en grönsaksbuljongtärning
hackade vitlök och la i
lite peppar
lite grädde
kokade fem minuter
körde sedan med mixerstaven
För lite mer konsistens (den blev rätt tunn) kan man ju reda soppan. Borde även gå att ha i potatis istället för redning.
Ska prova med purjolök i också, men har inte kommit dit ännu.
-
... skulle jag inte ha något emot en bok med bilder på ogräsen i fråga.
Vi har den här boken: Naturens läckerheter av Inger Ingmanson. Finns på Bokus (http://www.bokus.com/b/9789151842707.html?pt=search_result), lite dyrare än den andra (134:-) men utförlig och bra! Upplagd efter årstid. Recept på mat, efterrätter, bakning, vin, likör, kryddoljor mm
-
Tack för boktipset, ska kolla upp det!
Kan också rapportera att jag nu gjort kirskålssoppa med purjolök, mums ;D hade i mer kriskål i förhållande till vätskan och då blev den lite matigare.
Härligt med kriskål ;)
-
Är det någon som har fler smaskiga recept på kirskål? Det är ju så roligt att använda vad naturen har att ge.
-
Här är ett recept på brödsnurror med nässelpesto http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=2181, det ser jättegott ut tycker jag men har inte prövat själv än... Plockade nässlor för ett tag sedan men kom inte längre än så....