Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: mimmismat skrivet 30 apr-08 kl 19:21
-
Vad gör ni med den fantastiska rabarbern som nu har börjat visa sig? Kom med förslag på gosaker man göra av vårprimören!!
Jag har skördat den första späda och ljuvligt mjälla.....
http://mimmismat.wordpress.com/2008/04/29/arets-forsta-rabarberpaj/
-
Den allra första äter jag rakt av. Sedan blev det kräm i kväll med de nästa stjälkarna, gott med skorpor och glass till.
-
hildegard: Vad finns det för nyttigheter i Rabarber? Du som är örtkunnig mm. Jag har en rabarber som inte har så mycket oxalsyra i sig, så de små ska få vara med på rabarberkalaset, de me.
-
100 g rabarber innehåller 18 kcal, 90 mg C-vitamin och 8 mg järn.
Kolla även här:
http://www.fruktogront.se/modules/core/downloader.php?fileid=113
-
Tack för svar. Det verkar som det är en fin vårprimör för kvinnor, ja män med, men framförallt tjejer behöver mycket av dessa näringsämnen. Så nu är det bara ut och äta i alla dess former, färsk eller tillagad.
-
Vad gör ni med den fantastiska rabarbern som nu har börjat visa sig?
Jag gör min favoritpaj!
175 g margarin
1dl socker
2 dl vetemjöl
ev 2 msk havregryn
Sätt ugnen på 200. Skölj och skala rabarberna. Skär dem i några cm stora bitar och lägg dem i en smord form. Sockra rabarberna och sätt i ugnen i 10 min.
Smält margarinet och blanda i övriga ingredienser. Bred smeten över rabarbern och grädda i 20–30 min. Servera med vaniljglass.
Jag har längtat halva vintern!
-
Gott med paj, det kan man inte få nog av, speciellt den allra första sitter extra fint.
-
Jag gör helst saft av den, tillsammans med lite frusna, sparade jordgubbar. Gillar inte syrligheten hos rabarbern, men jordgubbarna tar udden av den.
-
Rabarberdricka gjorde min mamma, har inte provat själv men det borde jag. Hur är ditt recept på saft, anette i bugared?
-
Rabarberdricka gjorde min mamma, har inte provat själv men det borde jag. Hur är ditt recept på saft, anette i bugared?
3 liter rabarber, ½ liter jordgubbar och 1 liter vatten som får koka samman, rinna av och blandas med 6-7 dl socker/liter avrunnen saft. Lite Atamon har jag gärna i också, för hållbarheten.
-
Mamma gjorde - och jag gör - saft på rabarber och röda vinbär. Man måste förstås skära rabarbern och frysa tills vinbären är färdiga. Jag tar 50/50 och kokar enl basrecept på saft (ICA:s Stora boken om safta och sylta t ex) Saften blir riktigt fräsch och har en fin färg.
När jag gjort rabarberdricka med citron, sån som man häller hett vatten på och låter stå i några dagar, silar och blandar med socker, tar jag reda på rabarbergeggan och kokar marmelad på - blir jättegott! Ljus och fin tack vare citronen.
Rabarber borde användas/odlas mer i Sverige. Gick en kurs en gång i rabarberodling. Sverige importera tydligen 3 ton rabarber varje år!!! Och rabarber som kan växa ända upp till polcirkeln!!! Vansinnigt. Man kan få ut en skaplig mängd av ett halvt hektar. Avsättning finns till frukt och grönt industrin t ex Tillmans om man inte vill förädla själv. En stor del av den importerade rabarbern kommer från Polen och deras suspekta jordar. Har sett en fryst paj från Polen som påstods vara ekologisk. Jag undrar jag...
Kom igen nu alla och hitta på nya produkter med rabarber i! Jag är säker på att det finns en marknad.
-
Hej!
Jag brukar ha rabarber i vanliga sockerkaks smet. Skalar och skär dem i bitar, ned med dem i en plaspåse med lite socker och vetemjöl och skakar runt, och sedan i med dem i smeten. Får ofta gräddas lite längre än en vanlig sockerkaka men god om den är lite kladdig ändå!
Sedan gör jag kallrörd saft. Den blir inte dryg, blandas en del saft och två delar vatten men smakar precis som färska rabarber, ljuvligt god!
Rabarbersaft
Det här behöver Du:
3 kg rabarber och vatten så det precis täcker...
1 citron
5 hg socker per liter avrunnen saft
1 tsk natriumbensoat
Så här gör Du:
Tvätta rabarbern och skär dem i 1/2 cm bitar utan att skala dem. Koka upp vatten under tiden och lös natriumbensoaten i ett glas kokvatten. Lägg rabarbern i en väl tvättad hink och häll över vattnet så att det täcker. Skrubba citronen, skiva den tunt och lägg ner i hinken. Täck med plastfilm eller lock och ställ så svalt det går i fyra dygn.
Låt saften självrinna genom silduk. Mät upp saften och tillsätt socker efter behag. Rör lite då och då tills sockret löst upp. Natriumbenoat behöver man inte tillsätta om man fryser saften. Själv brukar jag frysa 5 dl i varje påse, och det ger ju ca 1 liter färdigblandad sedan.
Lycka till!
-
Åh, vad jag blir sugen på saft från rabarber jag kommer defenitivt att testa någon variant. Det får växa till sig lite innan jag skördar för saftkok.
-
Något recept utan socker?
Jag äter dom som dom är--
-
Har smålurat på om det inte ginge att odla rabarber för självplock ??? ;D Kan det finnas någon tacksammare växt att ta fram :)
-
Något recept utan socker?
Jag äter dom som dom är--
Istället för socker kan honung användas, hälften av sockermängden eller stevia förstås.
-
hildegard:Jag har en stevia som jag vill använda till min rabarbermousse. Hur mycket stevia behövs för att ersätta 1 dl socker?
-
en halv tesked brukar jag ta istället för 2-3 dl socker. Du får prova dig fram, ta hellre lite mindre först, annars kan det bli beskt.
-
Har nu börjat experimentera med stevia som sötningsmedel, har inte fått till någon riktig höjdare än. Återkommer med ett recept när jag blir nöjd.
hildegard: Tack för dina goda råd.
-
Har lagat upp en efterätt som jag blev riktigt nöjd med, den innehåller både rabarber, honung och lite stevia. Den var dessutom lättlagad.
http://mimmismat.wordpress.com/2008/05/08/glasrabarber/
-
Har gjort laktosfri rabarberpaj
Detta behövs:
5 stjälkar rabarber
3/4dl rårörssocker
Smuldeg:
200gram laktosfri margarin
3dl vetemjöl
1/5 dl majsmjöl
1dl rårörssocker
1dl kokosflingor
1tsk salt
hacka rabarberna i små bitar (1cm) strö över socker och majsmjöl
blanda smuldegen och fördela över rabarberna
Grädda nederst i ugnen i 200grader i 30 minuter
-
Alltså, jag delar inte passionen för rabarber men har en del av dem från förre hyresgästen. De är bra till att ge till småbarn som vill gå och knapra lite.
Men när är de egentligen mogna? Smakar inte späda bäst?
Och måste man inte sockra mer än de ovanstående recepten för att inte munnen ska snörpa i hop sej?
Kanske nån annan än jag uppskattar dem mer i familjen och de finns ju så då vill jag ju använda dem... Har en gång gjort marmelad på rabarber som faktiskt blev god när jag tänker efter... ::)
-
Man kan sätta en tunna över stjälkarna för att dom inte ska bli så snabbt förvuxna.
Inte för länge förstås, då kolar plantan.
-
Alltså, jag delar inte passionen för rabarber men har en del av dem från förre hyresgästen. De är bra till att ge till småbarn som vill gå och knapra lite.
Men när är de egentligen mogna? Smakar inte späda bäst?
Och måste man inte sockra mer än de ovanstående recepten för att inte munnen ska snörpa i hop sej?
Kanske nån annan än jag uppskattar dem mer i familjen och de finns ju så då vill jag ju använda dem... Har en gång gjort marmelad på rabarber som faktiskt blev god när jag tänker efter... ::)
Glömde ett mått socker i mitt recept (nu ändrat) men rabarberpaj ska vara sådär lite sötsyrlig tycker jag. Det jämnar ju ut sig med söt vaniljglass eller vaniljsås :)
-
Allt går ner med lite glass! ;)
-
Glasrabarber kallas det när man låtit den växa i mörker. I svart hink får man de glasartade men jag satte en kruka över min och den blev ljusrosa och mjäll. Om någon vill se bilder på mina glasrabarber som jag skördade gå in på länk ovan.
-
Nej usch, mimmismat, jag blir alldeles för förförd, frestad, sugen och hungrig när jag tittar på dina bilder! Helt livsfarligt gott ser det ut. Mumms!
Hur länge kan rabarberna vara under en kruka innan de kolevippar? En vecka?
-
koko: Det bästa är att titta till sin planta med jämna mellanrum, skörda när man är nöjd med resultatet och sedan ta bort krukan/hinken. Min planta ser fin ut nu, men snön vräker ner idag så nu känner jag en viss oro för det mesta i min trädgård. :(
-
Ok, jag förstår. Fast här gassar solen alltjämt och rabarberna är tjocka som...barnarmar!
-
Lägg bitar av rabarber i en smord ugnsform
Häll över smulpajsdeg med cocos i grädda JÄTTEGOTT
-
Mer rabarberrecept: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=45907&lid=puff_949848&lpos=extra_0 (http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=45907&lid=puff_949848&lpos=extra_0)
-
Filip: Tack för fin länk. Susan Jonsson är jätteduktig på mat. Hon har lagat mycket gott med Västerbottenost också, en bok på temat tom.
-
Med inspiration av ovannämda kock, har jag kokat en rabarberchutney. Provsmakade med några skivor stekt halloumi och mynta, gott.
http://mimmismat.wordpress.com/2008/05/22/rabarberchutney/
-
Med inspiration av ovannämda kock, har jag kokat en rabarberchutney. Provsmakade med några skivor stekt halloumi och mynta, gott.
[url]http://mimmismat.wordpress.com/2008/05/22/rabarberchutney/[/url]
Jag gjorde Rabarberchutney för några dar sen och den blev stark o god :D Roligt att man kan göra så mycket med den......
-
ÅÅåh jag tycker att rabarberkompotten med mandelkrunch som det gjorde på Niklas Mat såg helt fantastisk ut..
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=34059&a=1149657&lid=puff_1151162&lpos=extra_3
Var faktiskt en tur på butiken och mot min förvåning sålde de rabarber.. Nu ska vi se vad det blir att laga.. :D
-
Jag gör helst saft av den, tillsammans med lite frusna, sparade jordgubbar. Gillar inte syrligheten hos rabarbern, men jordgubbarna tar udden av den.
Samma här så jag har alltid hallon i min rabarberpaj (så kan man spara in på sockret).
Jag spar rabarber nu för att sätta vin senare! :-[
-
10 liter saft blev det av mitt enaste stånd rabarber (plus de jordgubbar som jag skrapade fram från frysens botten.)Smaken blir så mild, vilket jag tycker är konstigt med tanke på hur syrlig rabarbern är. Nåja, gott blir det i alla fall.
-
Nu har det blitt en lite lyxigare rabarberpaj med mandelmassa och mynta. Den gick hem hos folket runt bordet.
http://mimmismat.wordpress.com/2008/05/26/rabarberpaj-med-mandelmassa-och-mynta/
-
OOooO DEN ska jag prova!!!
-
En supergod paj som även de som inte brukar äta rabarberpaj tycker om.
Deg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Smula ner smöret i mjölet. Tillsätt vatten och arbeta ihop degen. Låt vila en stund.
Kläm ut degen i en pajform, ca 25 cm. Förgrädda pajskalet 10 min i 200 grader ugn.
Fyllning:
2 ägg
1½ dl socker
3 msk smält smör
1 msk vetemjöl
5 dl späd rabarber.
Lägg rabarbern i pajskalet. Vispa ägg och socker pösigt, blanda i smör och mjöl.
Häll smeten över rabarbern. Grädda färdigt i ca 25 min.
Fyllningen ska vara lite smetig när man äter den.
Marsansås eller glass till.
Sara
-
Ok, det blir det receptet på nästa skörd! ;D
-
Clafouti på rabarber
Ingredienser 4 portioner
500 g rabarber
2 st ägg
2 st äggulor
50 g florsocker
5 msk vetemjöl
2,5 dl vispgrädde
200 g mandelmassa
Gör så här
1 Skala och skär rabarberna i 4 centimetertjocka bitar.
2 Sätt ugnen på 200 grader. Rör sockret, ägg och äggulor poröst. Sikta ner vetemjöl och tillsätt grädden och riven mandelmassa.
3 Smöra en ugnsfast form och klä insidan med lite strösocker. Häll i smeten och avsluta med rabarberna.
4 Baka kakan först 20 minuter och strö sedan på lite extra florsocker på toppen. Baka ytterligare i cirka 15 minuter eller tills att den har stannat.
5 När kakan är klar låt den gärna stå i 20–30 minuter innan du serverar den. Ät med vaniljglass eller lättvispad grädde.
Expressen (http://www.alltommat.se/recept?recipeid=8227)
-
Riktigt god rabarbersaft får man om man kompletterar med limesaft, vaniljstång och en näve röda vinbär för färgens skull! :P
-
Vann för ovanlighets skull på en lott i helgen, priset var boken Rabarber av Ingar Nilsson, intressant läsning med historik, odlingstips och ca sextio stycken ofta originella recept.
http://www.odla.nu/arkiv/rec/9127357260.shtml (http://www.odla.nu/arkiv/rec/9127357260.shtml)
-
Filip, grattis till din bokvinst. Den verkar vara både intressant och inspirerande.
Jag ska använda mig av rabarber till en fyllning för en bröllopstårta. Blir nog en kombi med jordgubbar skulle jag tro.