Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: lemoni skrivet 16 maj-05 kl 14:24

Titel: Frysa och laga av rabarber?
Skrivet av: lemoni skrivet 16 maj-05 kl 14:24
Hur fryser man rabarber? Bör de förvällas först, eller kan man bara skära lagom stora bitar och slänga ner i boxen?

Tar också gärna emot tips på kuliga rabarberrecept! ;D

Lena



Titel: Re:Frysa och laga av rabarber?
Skrivet av: wildaa skrivet 16 maj-05 kl 14:52
Hejsan,
Rabarber går utmärkt att frysa som de är, jag föredrar att skära dem i cm långa bitar och packa i plastpåsar, kanongott att göra rabarberkräm i December  ;) Gör saft om du har mycket rabarber, den är JÄTTE god som måltidsdryck men bör frysas för att inte mögla....
Lycka till med dina rabarbrisar
Lena
Titel: Re:Frysa och laga av rabarber?
Skrivet av: lemoni skrivet 16 maj-05 kl 15:15
Tack för snabbt svar!  

 :D
Lena

Titel: Re:Frysa och laga av rabarber?
Skrivet av: lemoni skrivet 17 maj-05 kl 09:40
Nu har jag fryst in ungefär 15 liter rabarber och igår åt vi årets första rabarberpaj.  8)

Funderar på att göra rabarberchutney men hittar inget bra recept, någon som vet?
Eller något annat kul man kan göra med rabarber?

Lena


Titel: Re:Frysa och laga av rabarber?
Skrivet av: bondelinda skrivet 17 maj-05 kl 22:16
Ska prova att göra marmelad på rabarber. Det borde ju bli gott, de är ju lite syrliga.

Annars är det paj, kräm och utfyllnad i muffins och sockerkaka jag brukar använda den som.
Titel: Re:Frysa och laga av rabarber?
Skrivet av: Lo skrivet 06 jun-05 kl 16:16
Jag gjorde rabarber marmelad idag som blev super go...

Tips..

1 kg delade rabarber
400 g socker
5 bitar kanel
20 hackade manlar
2 krm Nejlika
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten

Bara lägg ner allt i en fryta och låte det smälta ihop, klar när rabarberna delat sig till den storlek/konsistens du vill ha.

Konserveringsmedelt om man vill...Blev super kommer passa bra till gröt, kakor mm

Lo
Titel: Re:Frysa och laga av rabarber?
Skrivet av: Spikklubba skrivet 15 jun-05 kl 08:00
fick i går en stor kasse med rabarber utav en som hade hela trädgården kokade en massa kräm det var jätte gott har inte ätit det på flera år.. . . . skulle visserligen ha haft lite mer socker och så lite mjölk hemma det var lite väl surt men det får jag åka och köpa i dag. ..  :P
Titel: Re:Frysa och laga av rabarber?
Skrivet av: Archibald skrivet 15 jun-05 kl 14:19
Själva recepten kan du få senare, annars finns google...
Chutney är ju toppen att göra av rabarber, sylt o marmelad, saft, paj, krämer.
vi har många plantor och fler skall det bli. så skönt att bara ta en eller två ryck från varje planta, de ser ut att trivas bättre då och de ser frodiga ut hela tiden.
Titel: Re:Frysa och laga av rabarber?
Skrivet av: manna skrivet 15 jun-05 kl 16:28
Rabarbermarmelad med vaniljstång är supergott! Marmeladen blir prickig av vaniljen och passar allra bäst till nybakade grahamsbullar. Håll hårt i burken - här har icke oansenliga mängder försvunnit som lyxkräm med grädde...  ;D

Saft är oxå gott. Prova gärna att blanda med jordgubbar eller röda vinbär, så kan smaken "mildras" efter eget behag.

Titel: Re:Frysa och laga av rabarber?
Skrivet av: kraka skrivet 15 jun-05 kl 18:02
Det är gott att göra rabarbersaft med lingon, då håller den sig oxå längre.
Titel: Re:Frysa och laga av rabarber?
Skrivet av: Archibald skrivet 30 jul-05 kl 14:23
Dessa skall jag testa!
Men du... Ugnsvarm? 50-350 grader klarar min ugn.
Titel: Re:Frysa och laga av rabarber?
Skrivet av: LimJans skrivet 16 maj-07 kl 14:20
Kan man frysa marmelad och chutney?