Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Storlyckans Anna skrivet 27 apr-08 kl 13:05

Titel: Ost av pastöriserad mjölk?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 27 apr-08 kl 13:05
Har sökt runt här i trådarna men ändå inte blivit mycket klokare.

Undrar alltså om det går att göra ost av vanlig "köpemjölk" (bonden som jag köpt mjölk av till julosten har pensionerat sig).Tänker mig väl främst bredbar färskost, men allt är av intresse.
Titel: SV: Ost av pastöriserad mjölk?
Skrivet av: Monamolly skrivet 27 apr-08 kl 17:22
Bredbar färskost går att göra av filmjölk.
Värm den till 50 gr och häll sen i kaffefilter och låt vasslan rinna av.
Blanda ostmassan med en tsk salt och ev smaksätt med vitlök,svartpeppar,kummin eller paprikapulver.
Forma massan till små runda platta ostar (4 st blir lagom). Svep in i folie. Håller sig ett par veckor i kylskåpet.Kan också frysas.
Mona ::)
Titel: SV: Ost av pastöriserad mjölk?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 28 apr-08 kl 00:05
Tack för tipset Monamolly!

Kom på att jag ju faktiskt har gjort panir på vanlig tetramjölk. Men av 3 liter mjölk blir det bara en liten plutt-ost-klump :(.
Någon som har recept på någon annan ost av "köpemjölk"?
Titel: SV: Ost av pastöriserad mjölk?
Skrivet av: Gruff skrivet 28 apr-08 kl 09:05
Jorå, du kan göra ost. Fast om du ska göra hårdost, måste du tillsätta lite syrakultur då det inte finns några nyttiga bakterier kvar i pasteuriserad mjölk. Ta lite mjölk, ha i 1-2% filmjölk och ställ 24 timmar i rumstemperatur. Använd den nya filen du gjort sen när du syrar ystmjölken.

En mjukost jag tycker är god gör du genom att värma 2/3 mjölk till 70 grader och sen under omrörning hälla i 1/3 av ovannämnda hemgjorda fil och sen låta rinna av i en silduk när mjölken har koagulerat. Man kan röra den mjuk och krydda, eller låta rinna av i en form, salta den på utsidan och sen torka och lagra den i några dagar.
Titel: SV: Ost av pastöriserad mjölk?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 28 apr-08 kl 22:02
Jorå, du kan göra ost. Fast om du ska göra hårdost, måste du tillsätta lite syrakultur då det inte finns några nyttiga bakterier kvar i pasteuriserad mjölk. Ta lite mjölk, ha i 1-2% filmjölk och ställ 24 timmar i rumstemperatur. Använd den nya filen du gjort sen när du syrar ystmjölken.



Ska man göra som vanligt (m opast mjölk) och tillsätta löpe sedan? Och hur mycket av syrakulturen ska man tillsätta?

Tack förresten (har ju förstått att du är lite av ostexpert här på forumet)!
Titel: SV: Ost av pastöriserad mjölk?
Skrivet av: Gruff skrivet 28 apr-08 kl 23:17
Jag är ingen expert. Tvärt om. Men jag är läskunnig  ;)

Om du ska göra hårdost, tar du löpe. Och så tillsätter du även vid ystningen 1-2% av din egen fil. Ystmjölken ska vara minst 16 grader varm.
Titel: SV: Ost av pastöriserad mjölk?
Skrivet av: Radar skrivet 13 maj-08 kl 00:32
Och om man vill ha en laktosfri variant?
Går det använda laktosfri mjölk?
Eller kan möjligen mjölksockret oskadliggöras om man använder vanlig mjölk?
Titel: SV: Ost av pastöriserad mjölk?
Skrivet av: ninna b skrivet 13 maj-08 kl 06:59
Laktosen försvinner under lagringen så i en hårdost som lagrats länge kan det inte finnas så mycket laktos kvar.
Titel: SV: Ost av pastöriserad mjölk?
Skrivet av: Gruff skrivet 13 maj-08 kl 14:13
Tar ca: 9 månader. Men för att vara säker, kan man gott hålla sig till 12 månader.