Alternativ.nu
Djur => Får => Fårsjukdomar & skador => Ämnet startat av: Lili skrivet 13 maj-05 kl 09:54
-
Hej!
Hur ofta och när bör man avmaska sina får ??? Mina lamm är nu mellan 4 - 5,5 veckor gamla. Ska även de avmaskas? Vilken sorts avmaskningsmedel används?
/Lili
---------------
Novis fårägare :-[
-
Jag avmaskar mina tackor efter det att dom lammat i April och dom får alltså inte gå ut på betet innan dom är avmaskade.
Lammungarna avmaskas sedan de gått på betet i 4 veckor.
Alla hondjur som ska vara kvar avmaskas sedan i Oktober igen.
Rintal och Axilur är det som används här :)
-
Fåren ska avmaskas när de behöver det. Detta kan man endast avgöra genom att ta träckprov som skickas in för analys (t ex Vidilab). Genom att gå med i Fårhälsovården får man två gratis träckprov per år. Genom förebyggande åtgärder kan man ofta klara sig utan avmaskning och sparar då in dyra avmaskningskostnader.
Rutinmässig avmaskning (gäller alla djur) är en tickande bomb. I övriga Europa har man stora problem med restistens mot maskmedlen. I Sverige börjar problemen också dyka upp. Det finns t ex bara ett maskmedel som biter på Stora magmasken (Haemonchus contortus). Detta är ytterligare ett argument för varför man alltid bör ta träckprov före en ev avmaskning. Om du avmaskar i blindo kanske du använder ett medel som inte har effekt på de parasiter som fåren bär på och då har du bara förlorat pengar!
Ett relativt säkert sätt att undvika skadliga parasitinfektioner är att låta tackor med lamm komma ut på ett rent välkomstbete, d v s ett bete där det inte gått får (eller getter) de två senaste vintrarna med mellanliggande sommar. Efter ca fyra veckor flyttar man flocken till ett annat bete där t ex hästar eller nöt betat tidigare eller kan man ha tagit en tidig ensilageskörd där. Det bästa är om även bete nummer två är "rent". Om man skiljer lammen från tackorna är det återigen viktigt att lammen får komma till ett rent bete, t ex vallåterväxt. Tackorna kan gå kvar på det andra betet. Låt aldrig lammen återkomma till försommarbetet eftersom smittan där kan vara hög!
Om man ska klara sig utan avmaskning krävs alltså växelbete med annat djurslag alternativt att man har bete på åker som man kan skörda som hö eller ensilage vartannat år.
/Småbrukaren
-
Genom att gå med i Fårhälsovården får man två gratis träckprov per år./Småbrukaren
Det blir dyra "gratis" träckprov det du småbrukaren ::)
Speciellt om man bara har en handfull får, då är det närmare verkligheten att avmaska enligt gängse "regler"
Men vad vet jag ni kanske är gjorda av pengar ;D
/Rosa
-
En ide´kan ju vara att ta träckprov för att kolla parasitstatus, avmaska om det behövs och sen sköta förebyggande åtgärderna ordentligt. Och ta prov med längre mellanrum för att se att inget förändrats. Men det krävs en del mark för att kunna hålla parasitfria beten och helst flera djurslag, detta är kanske inte möjligt hos en riktigt "liten" fårbonde? Och då får man kanske lov att avmaska i "förebyggande" syfte.
Jag håller med Rosa att det blir dyra träckprov om man ska vara med i Fårhälsovården för bara några få tackor.
Mvh
Charlotte
-
Ett av det stora problemen i en besättning som inte avmskar rutinmässig är just den stora magmasken.
den övervintrar i tackan i ett form av dvalstadium, på våren vaknar den och börjar produsera ägg som infekterar lammen.
Det är inte svårt att slipa problem mom man vet vab man skall göra för och hindra dem.
A och O är att du avmaskar alla det vuxna djurena innan det går ut på betet då dör den vuxna magmasken och lammen riskerar då inte att bli smittade.
Det finns två gupper av avmaskningsmedel i landet och det olika grupperna är verksamma på olika parasit slag.
Vi använder oss av Ivomec och Valbazen tillsammans med andra åtgärder.
Det viktigaste man kan göra är att erbjuda lammena ett parasitfritt välkomstbete.
Vilken typ av beta beror lite vilken typ av mark användning man har, vi har nu i två år använt oss av samma välkomstbete.
Tackorna och lammen betar där i 1-3 veckor inan det flyttar till nästa hage sen används inte den hagen till får igen fören nästa år till välkomstbete.
För att behålla kvalite på betet använder vi denna fållan till att ta vinter foder, det är viktigt att man tar grovfoderskördar eller att man putsar betet för att det skall vara av hög kvalite till nästkomande år.
Vi kommer frånokmed i år även att använda oss av växel bete tillsammans med nöt och gäss.
det olika djur arterna "dammsuger" betet på parasiter som kan angripa det arterna.
Man får även en bättre betesutnytgande om man har flera olika typer av betesdjur efterssom det olika arterna betar på väldigt olika sätt.
Om man är med i fåhälsovården får man mer än bara gratis träckprov, rådgivningen som medföljer är inte att förakta.
Om man är helt rudis är det inte så lätt att veta vad man skall göra.
Hoppas att det går bra när du skaffar dina får Lili
-
Givetvis kostar det en slant att vara med i Fårhälsovården men avmaskningsmedel är väl inte heller gratis, eller?
Jag tycker det är bättre att lägga pengarna på att ta reda på om det verkligen behövs avmaskas än att betala för något som eventuellt inte behövs. Avmaskningsmedel gynnar definitivt inte dynglevande insekter, varav många är rödlistade, och att avmaska djur i onödan gynnar inte deras naturligt förvärvade immunitet. Vuxna djur som är i gott hull, har bra tillgång till foder och mineralfoder tål ju faktsikt en viss grad av infektion utan att insjukna (Haemonchus möjligen undantagen, den luringen).
Ni som avmaskar rutinmässigt, tar ni själva regelbundet värktabletter oavsett om ni har ont eller inte? Ifall att...
Vi började med ett par tackor och gick redan då med i Fårhälsovården. Nu har vi bara sex stycken men kommer att öka upp till tio så det är frågan om en mycket liten besättning. Den enda gång vi behövde köpa avmaskningsmedel (köpte in djur med stora magmasken) var vi tvugna att köpa en stor dunk med begränsad hållbarhet vilket fick till följd att det mesta gick till spillo. Det blev dyra droppar det!
Angående den eventuella svårighetsgraden att arbeta förebyggande med parasiterna kan jag intyga att det inte krävs några stora arealer. Det gäller bara att planera bra och givetvis, om man har permanenta beten som varken går att skörda eller putsa, ha mer än ett djurslag. Vi har både får, nöt och häst vilket underlättar både ur parasitsynpunkt och ger bättre avbetade marker med mindre ogräsproblem.
I år har vi faktiskt tom valt att välja Fårhälsovårdens stora program eftersom vi fick ett klövproblem och tvingades anlita veterinär. Jag räknade snabbt ut att det skulle bli billigare att gå med i detta program jämfört med att betala timtaxa för veterinärbesöket/besöken. Som Johan skriver får man även mycket annat matnyttigt från Fårhälsovården. Rekommenderas därför starkt till alla fårägare, stora som små.
Oj vad långt det blev... Hoppas ni orkade läsa!
-
Avmaskningsmedel är inte gratis men för samma summa som det kostar att vara med i Fårhälsovården så kan man avmaska 90 tackor två gånger om år.
Om man t.ex har 10 tackor som det kostar 100kr om år att avmaska med Rintal så gör jag det och vet att de är avmaskade. Den hundringen är inte avgörande för mitt liv men den kan vara det för lammens..
Givetvis ska man inte köpa större förpackning av avmaskningsmedel
än man gör av med inom ca 3 år.
Men gör man det så inte är det väl avmaskningsmedlets fel ::)
Hur man kan jämföra huvudvärkstabletter och avmaskningsmedel ???
Om jag visste att jag varje Påskafton skulle få huvudvärk så givetvis skulle jag ta en huvudvärkstablett kvällen innan..
-
Jag håller nog ändå till viss del med Småbrukaren, man ska inte avmaska i onödan, men avföringsprov kan man ju faktist ta utan att vara med i fårhälsovården ;)
Och växelbetet förebygger ju att betena blir nedsmittade med parasiter
-
vad är fårhälsovården,vad kostar det att vara med och vad får man för hjälp förutom träckprov?
???
-
Får hälsovården kan du kolla in på nätet...
Det finns lite olika nivåer som man kan ansluta sig till.
Du får gratis obduktion och något av dina får för, gratis träckprov + en mycket informativ tidning 3 gånger om år...
Kolla
www.svdhv.org
;)