Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Lotus skrivet 22 apr-08 kl 13:18
-
Jag är gammal vegetarian och har lite köttfobi ibland...Nu ligger det en halv gris i min frys och på måååånga paket står det "fläsk". Dessa klunsar ser mest ut som fett tycker jag och jag har ingen aning om vad jag ska göra med dem! Har skurit i tunna skivor och gjort pytt i panna och fläskpannkaka men blev väl inte överförtjust i smaken...
Finns det någon här som har tips på maträtter där fläsk ingår? Går det att få bort smaken på något vis? Det smakade så...fett....
-
Jag kan nog inte riktigt hjälpa dig trots att jag är oerhört förtjust i kött så har jag med åren insett att jag inte är något vidare glad i griskött. Men till ett par saker är fläsk oumbärligt, i allt för mager färs (t.ex. vilt, viss fågel eller viss nöt) samt förståss i olika sorters korv (gärna rökt). Det är rätter där fettet fyller sin funktion som smakförhöjare.
-
Har du saltat eller rökt fläsket? Det gör hela smaken!
-
Har du saltat eller rökt fläsket? Det gör hela smaken!
Öum, nej! Hur gör jag det? Kan iofs kolla kokbok ;). Nej köttet kommer direkt från grisen och har en ganska otrevlig bismak på något sätt...
-
ganska otrevlig bismak på något sätt...
vet du om det är från (okastrerad) galt eller sugga?
-
vet du om det är från (okastrerad) galt eller sugga?
Ooo, ingen aning! Det är från ett ettårigt djur vet jag iaf! Vad kan det då vara ???
-
Ooo, ingen aning! Det är från ett ettårigt djur vet jag iaf! Vad kan det då vara ???
Okastrerat galt kött kan få en bismak som upplevs otrevligt, speciellt av nordiska kvinnor (nåt geniskt tydligen). Det är nåt hormon eller dyl som utsöndras i köttet, ibland lite och ibland mycket. Kastreringen av smågrisar(galt) görs så att kött sålt i affär inte har denna bismak(en av anledningarna iaf.).
-
Okastrerat galt kött kan få en bismak som upplevs otrevligt, speciellt av nordiska kvinnor (nåt geniskt tydligen). Det är nåt hormon eller dyl som utsöndras i köttet, ibland lite och ibland mycket. Kastreringen av smågrisar(galt) görs så att kött sålt i affär inte har denna bismak(en av anledningarna iaf.).
Mycket intressant Fritjoff! Jag har nämligen funderat på varför aldrig gubben klagar på den där bismaken...tonårsdottern däremot är känslig, liksom jag! Så du menar att man kan kastrera på olika sätt? Jag köper kött från en jägare som har grisar på sidan om så att säga. Då kanske han kastrerar på ett annat (lekmannamässigt?) vis jmf med de stora fabrikerna? Då gäller det att fundera om man vill äta glad gris eller god gris i framtiden :)
-
Mycket intressant Fritjoff! Jag har nämligen funderat på varför aldrig gubben klagar på den där bismaken...tonårsdottern däremot är känslig, liksom jag! Så du menar att man kan kastrera på olika sätt? Jag köper kött från en jägare som har grisar på sidan om så att säga. Då kanske han kastrerar på ett annat (lekmannamässigt?) vis jmf med de stora fabrikerna? Då gäller det att fundera om man vill äta glad gris eller god gris i framtiden :)
Nej alltså kastrering eller ej mera. Vad jag vet (jag håller på med hästar och får så är ej gris expert!) så görs kastreringen på samma sätt, med skalpell utan bedövning när dom är under 6 veckor gamla om jag kommer ihåg rätt. Det där med bedövning är ju nåt som debateras då och då.. Jag tror inte det är stor skillnad på "hobby" kastrering och "fabrik" kastrering.
I flera delar av Europa (däribland Storbritanien) så kastreras inte galtarna. Däremot har dom brittiska slakterierna en "test" panel av kvinnor som luktar på köttet för att se om det är någon del som är extra starkt luktande.. Och dom ska tydligen vara mycket mindre känsliga än Svennar.
Jag håller starkt på att bara köpa svenskt griskött, helst krav eller ännu hellre om man har kontakt med nån hobby farmare som hemslaktar lite på sidan. Dansk kassler på City gross för 29 kr/kg.. svenska grisbönder som nu räknar tiokronor i förtjänst per gris. Det är skamligt.
-
Griskött är gott! Min absoluta favorit är karré i bit (alltså inte skivad!!). Allra bäst blir den med färska örtkryddor. Rosmarin, timjan och salvia. krossa kryddorna lätt i en mortel, tillsammans med en skvätt olivolja. Gillar ni vitlök så sätt det i. Gnid sedan in köttet med blandningen, bäst resultat får du om du rispar köttet lite med en kniv innan du gnider in kryddblandningen (det blir större yta). Salta, peppra och sätt en stektermometer i köttbiten. Sen in i ugnen på 175 grader tills termometern visar ca 80 grader. Skyn som bildas kan man använda som den är, på ris, potatis eller liknande, eller göra god sås av!
Bogfläsk brukar bli bra att bara skära i tärningar och steka i smör med salt och peppar. Utmärkt att använda i fläskpankaka. Eller till vad som helst egentligen..
Färsen använder du som vilken färs som helst! Jag brukar ha den som grund i soppa. Alltså sätt färsen i en gryta, stek till den får färg. Krydda. Rikligt med paprikapulver och spiskummin är en höjdare tillsammans med ett stänk av curry, cayennpeppar och en aning vitlök. Tomatpuré är inte dumt att ha i. Grönsaker. Jag tar gärna vitkål, och paprika. Lök förståss, och sen lite vad man har hemma! I med vatten, och smaka av att kryddningen är bra. Pressa eventuellt i lite citron eller lime för att balansera kryddningen. Soppan avnjutes bäst med en klick creme fraiche i!
-
Fläsket är ihop med tjocka revben bästa biten på grisen.
Några favoriter jag har är rökt fläsk, stekt fläsk med löksås, wokat fläsk med grönsaker, rullsylta.
-
Här kommer ett väldigt enkelt recept på sidfläsk!
Gör saltlag genom att koka upp vatten ca 1 liter, och 1 dl salt. Rör om så det löser sig. Lägg i en bunke tillsammans med det tinade fläsket. Fläsket ska vara helt täckt så har du stora bitar får du göra mer lag.
Låt stå i kylen ca en vecka, vänd fläsket då och då så att lagen kommer åt överallt och ingen bit av fläsket ligger mot bunken hela tiden.
Efter en vecka är fläsket mycket godare att skiva och steka (till potatisbullar, mums!) eller grilla, om man vill göra det.
Annars tar du fläsket och lägger det i en ugnsform med svålsidan neråt. Krydda på som sjutton på ovansidan med alla möjliga kryddor. Jag använder cayenne, paprika, örtblandning, viltblandning, chili mm. Allt på en gång :) In med fläsket i ugnen på 60 grader över natten, ta ut och när det svalnat är det klart att äta. Kan ätas som det är, mums till en kall öl medan man väntar på grillen, stekas eller grillas...