Alternativ.nu
Övriga ämnen => Energi => Övrigt om alternativ energi => Ämnet startat av: huggiådra skrivet 08 maj-05 kl 13:21
-
gör ett nytt försök på gammalt ämne :
kan man kombinera "kylproduktionen" i en frysbox så att den drivs med el under vår,sommar och höst , men att allt eftersom ute temperaturen sjunker kunde uteluftens kyla hjälpa till för att sen helt sköta kylningen under kärnvintern.
- hur få "eldelen" att känna utetemp och "stänga av sej" ?
- hur få uteluften att "bli insläppt" och tillträdet stängt stängt vid lämpligt tillfälle ?
har två gammla 500 liters boxar årsmod.70-tal på vår oisolerade veranda. är rädd att maskineriet fryser sönder då det blir riktigt kallt.
utetemp under dec-mars -5 - -25 c , på verandan nån grad högre.
vansinnig ide eller nån som provat ? mp ?
-
Det bästa jag kan komma på är att bygga in "elementet" på baksidan av frysen i en låda, vilken ventileras direkt mot uteluften, rimligen då genom en ventil i nederkant för att ta in luft utifrån och en ventil i överkant för att skicka ut luften igen. Med termostatstyrda spjäll som inte låter luften blöi för kall så kvarstår rimligen inget skäl till oro.
Gör du på detta sätt måste du rimligen ha frysen stående vid en nordvägg så att du även på sommaren får svalast möjliga luft. Har du torpargrund kanske du kan ta in luften från under huset, det borde ge svalast luft på sommaren och inte för kall luft på vintern om för kall luft skulle vara ett bekymmer.
Ett annat alternativ är att fråga Kyl/frys reparatörer om det finns risk att grejerna fryser sönder om du låter frysarna stå i minusgrader. Det kan ju mycket väl vara så att det inte är några problem alls att ha dem på verandan.
-
Jag köpte en frysbox för 10 år sedan som hela tiden stått i ett uthus som är oisolerat. Och den fungerar än. Så motor/kompressor tycks inte ta skada av att starta i kyla, dessutom startar förstås inte när det är riktigt kallt (under -20). Jag bor någon mil söder om polcirkeln.
-
Hej.
Det beror på att din frys klarar det. Det finns en mängd frysar som inte alls klarar detta. Speciellt frys-kylkombinationer fungerar ofta inte under +5 grader i rummet. Men de fungerar igen, då temperaturen höjs över +5.
(Det medför alltså att maten i frysen blir förstörd och halvtinad om det är säg +4 grader där frysen står.)
Dessutom när frysen börjar bli gammal, kan det bli sämre hållfasthet i isoleringen i kompressorn. Det spelar ingen stor roll till att börja med, men om den står utan att gå under lång tid, kan det förvärras, och motorn börjar brinna vid nästa uppstart. har hänt för mig själv, för frys som stått oanvänd i kallförråd i Österhaninge. (Halvvägs mellan Stockholm och Nynäshamn, och absolut inte norrlands inland.)
Så för mig personligen så är det väldigt få dagar eller perioder där temperaturen håller sig konstant på -18 grader eller kallare.
Men det hela blir ju i princip samma sak med ett kylskåp, bara med skillnaden att man kan köra på "frikyla" alla dagar som är kallare än +5 grader.
Och då fungerar det ju även med att ta luften via marken, och få åtminstonde matkällartemperatur +4 - +8 under stora delar av året.
Men allt deta måste ju vara annorlunda i Vuollerim.
Annars låter det ju rätt att ge frysen en så låg rumstemperatur som möjligt, för att spara kompressortimmar och effektivisera värmeavgivningen, samt att minska värmeinvandringen genom frysens isolering.
Bara den inte står för fuktigt. Tänk på säkerheten och använd jordfelsbrytare för frysen, det kan också skydda mot just kompressorbrand. För att minska risken för felaktiga frånkopplingar, kan man ha en egen jordfelsbrytare för enbart frysen.
Mikael Perman.
-
Finns en tillverkare i USA som säljer kylar och frysar både för 12v/24v och 230v. De byggs in och kondensorn kan sättas utomhus. Energiförbrukningen blir därmed mycket låg.
Vad sägs om ett kombinerat kyl/frys med total volym om ca 500 liter fördelade på lika på kyl och frys, den drar 0.77 kwh/dygn eller 280 kwh/år. Svårslaget!
Finns mindre modeller, t.e.x. ett kylskåp på 100 liter med en energiförbrukning på 0.10kwh/dygn eller 36.5 kwh/år!
Med sådana vitvaror blir det möjligt att använda sig av solceller eller mindre vindkraftverk.
http://www.sunfrost.com/refrigerators_main.html
-
Hej.
Det var goda nyheter, det ska jag kolla upp!
Tackar och bockar.
Mikael Perman.
-
I sanning goda nyheter.
-
gör ett nytt försök på gammalt ämne :
kan man kombinera "kylproduktionen" i en frysbox så att den drivs med el under vår,sommar och höst , men att allt eftersom ute temperaturen sjunker kunde uteluftens kyla hjälpa till för att sen helt sköta kylningen under kärnvintern.
- hur få "eldelen" att känna utetemp och "stänga av sej" ?
- hur få uteluften att "bli insläppt" och tillträdet stängt stängt vid lämpligt tillfälle ?
har två gammla 500 liters boxar årsmod.70-tal på vår oisolerade veranda. är rädd att maskineriet fryser sönder då det blir riktigt kallt.
utetemp under dec-mars -5 - -25 c , på verandan nån grad högre.
vansinnig ide eller nån som provat ? mp ?
Är frysboxarna så gamla kommer de att dra mer el även om de står kallt, i jämförelse med nya frysboxar.
Vidare, man skall låta vitvarorna stå i ett utrymme med lite värme, annars riskerar man skador som du tar upp.
Annars kan man med kylteknikers hjälp förlägga kondensorn(den varma delen) utanför huset, på norrsidan, då kan frysboxen stå inomhus. kolla länken jag lade upp i ett tidigare inlägg, det finns en spännande tillverkare med sådan utformning. Fast med så gamla frysboxar tror jag inte att det är lönt.Dessutom innehåller de mycket aggresiva gaser som effektivt bryter ner ozonlagret.
Troligtvis innehåller de R12 varför du gör bäst i att skrota frysboxarna med det samma.
Jordlöpare
-
Anledningen till min något beska kritik ligger inte i att frysboxarna är gamla. Tyvärr innehåller dessa gamla kylar/frysar det absolut värsta kylmediet. Inget bra för ozonlagret. Deras ozonnedbrytande verkan är ett par gånger effektiviare än dagens kylmedier. Kylmediet har dessutom en växthusgynnande effekt
I gamla kylar och frysar användes ofta R- 12, vilket är 8500 ggr effektivare växtgas än koldioxid.
http://www.naturvardsverket.se/index.php3?main=/dokument/teknik/koldmed/kmedie.htm
Det blir lätt teknologiska utsvävningar här. ;D
Vi får inte glömma att man kan torka livsmedel, syra och konservera med sparade näringsämnen. Jag tycker det är värt att vara kritisk i sin användning av teknologi, många gånger finns enklare och bättre alternativ.
Må väl!