Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Tovetove skrivet 12 apr-08 kl 13:47
-
Är det någon här i sällskapet som äger den stora kunskapen om hur man tillverkar brun getost, alltså den som även kallas mesost i våra snappköp?
Det verkar ju vara en vanligt förekommande tradition i vårt västkustska grannland. Men getterna skuttar ju omkring även här! Och denna ost är ju så fantastiskt god.
Må någon dela med sig av sina mesosterfarenheter!
Mums och frid /tove
-
Jo, det händer att jag kokar mese om jag tycker mig ha mkt. ved hemma.
-
Mja... alltså jag menar ju inte riktigt den mjuka mesen . Jag tänkte på hård brun ost. Vet du något om den tillverkningen?
Föresten, du verkar vara en riktig hejare på getvetenskap. Finns det möjlighet att få komma till din gård några dagar i sommar och utvidga mina kunskaper? Jag vet inte riktigt vad ja skulle kunna ge i utbyte.. men alltid kan jag spela lite på mina vallhorn, eller något annat som ni kommer på, hej så länge
-
Nja, asså.....det är samma sak. Bara att man kokar den längre och häller den att stelna i en form.
-
Jassåååja...! På det viset. Men i så fall finns det nog olika sorter! För när jag nämligen läser innehållsförteckningen på min "ekte norskt geitost" -förpackning står det: getvassla, getmjölk och getgrädde. Hmhmhm..
Men alltså,när du bara kokar på ännu länge än mjukmese.. blir den riktigt hård då så att man kan hyvla med osthyvel?
-
Det finns många variationer. Vissa har i lite mjölk eller grädde för att det ska bli slätare. Andra inte. Vissa saltar. Andra inte. O.s.v. Men i grund och botten är det vassle som reducerats.
Osthyvel är ett otyg. Den duger bara till stekspade. Ost ska skäras med kniv!
Fick du mitt PM?
-
Osthyvel är ett otyg. Den duger bara till stekspade. Ost ska skäras med kniv!
Ost ska vara så vällagrat att man bara kan äta den i tunna skivor. Såpass vällagrat att man tror att ens tandkött och gommen ska krypa upp i hjärnan för att söka skydd.
-
Sån ost äter jag i ÄNNU tjockare skivor! :-[ Mitt tandkött och hjärna är två gamla goda vänner numera. Tur att man har getter så man slipper ruinera sig.
-
Osthyvel är ett otyg. Den duger bara till stekspade. Ost ska skäras med kniv!
Ikke når det er brun geitost!! ;)
Da er det bare ostehøvel som duger.
-
Hej!
http://biology.clc.uc.edu/Fankhauser/Cheese/Gjetost/Gjetost.htm
Denne karen sier mycket bra om ostlagning generelt.
Den norske geitosten har även grädde, inte bara mysa, for texturen och smak.
Hilsener
danish
-
Den norske geitosten har även grädde, inte bara mysa, for texturen och smak.
Inte traditionellt. Inte heller konsekvent. Variationer förekommer.
-
Inte traditionellt. Inte heller konsekvent. Variationer förekommer.
Nesten all geitost (över 90 %) i norske butikker produseres med grädd (denne traditionen tilskriver seg tilbake från Gudbrandsdalen, derefter navnet Gudbrandsdalsost), men du har rett om (andre) traditionelle oppskrifter (d. v. s. tidligare enn et punkt på 1800-talet).
-
Gubrandsdalsost er ikke en geitost, men en blandingsost. Mye kumjølk i den.
Det er bare to typer i butikkene, som er reine brunoster av kun geitejølk. Den vanlige "Geitost" og "Stølstype" som er mørkere og kraftigere i smaken. Men dette er industrielt framstilte oster. Det har vært ett oppsving i bønder som produserer sine egne oster ut fra gårdens ressurser, så det er mange varianter av måter å koke brunost på.
Her er en link til en landsdekkande organisasjon for bevaring og vidareutvikling av norske tradisjonar for lokal handverksmessig foredling av mjølk: http://www.gardsost.no/ (http://www.gardsost.no/)
Håper det er noe å finne der!