Alternativ.nu
Bygga & Bo => Bygga och renovera => Ämnet startat av: sɹǝpuɐ skrivet 12 apr-08 kl 07:14
-
Ja, så svår att hitta var den ju iofs inte. En stooor murad sak nere i källaren. Verkar helt komplett. Skorstenen är helt OK och det är bra drag. Jag har köksspisen i en annan kanal i samma skorsten och även en oanvänd kamin-kanal i ett sovrum. Har testeldat försiktigt med lite små-kvistar och det ser bra ut inne i ugnen. Luckan är också OK.
Men:
Den är sprucken. Det är ett jordgolv i källaren och det hela har väl satt sig lite. Jag är road av att baka och det vore ju himla kul att få fart på bakugnen. Finns det någon här med kunskap om hur/om man kan laga en gammal sprucken bakugn? Eller hur man avgör om den skall avskrivas för gott? Räcker det att laga sprickorna med murbruk som man petar in och sedan putsar man över det hela? Eller måste man plocka ner den spruckna delen och sedan bygga upp igen?
Sprickorna (två) är inte så himla stora, men desto längre. Det är som att skorstenen tryckt ner och knäckt ugnen. Men det handlar alltså bara om någon milimeter, vad jag kan se på utsidan. Men det går i princip runt hela ugnen.
A.
-
Du har ingen bild?
I.a.f. skulle jag försöker att provtrycka ugnen,
det går nog bra att göra själv.
Hittade någon gång en how-to på nätet, men var?...
-
Här är lite bilder.
-
"Upphittad" ;D Var låg den då ;D ;) ;D
-
Du har ingen bild?
I.a.f. skulle jag försöker att provtrycka ugnen,
det går nog bra att göra själv.
Hittade någon gång en how-to på nätet, men var?...
provtrycka själv? kommer att skrika och hoppa runt av glädje om du hittar var ;)
ang bilderna så är ju detta nertill på ugnen och inte i skorstensdel...?..om du kommer in i bakugnen och lyser runt lite bode det ju synas om sprickan är ytlig eller om den även är ini bakdel/eldddel.
rätta mig om jag har fel...men om det är några sprickor där man inte eldar, så borde det väl inte vara någon fara? sprickor ytligt är ju vanligt.
-
Jo, det där med upphittat var väl mest för att lura folk att läsa tråden. Lite lagom tokigt, liksom... Den har ju funnits i källaren på samma plats hela tiden, liksom. Och så mycket skräp är det inte så att jag kunnat missa den heller. :) Sedan tror jag att någon annan bakugn här på forumet också var "upphittad" och jag ville ju inte vara sämre...
Provtrycka:
När jag var liten (före moppe) gjorde jag och några kompisar rökbomber och "bengaliska eldar" av sockerkrut. Salpeter och socker. Kanske lite svavel också ibland. Ju mera socker desto mera rök och långsammare förlopp. Men svårare att antända. Börja testa med dubbla mängden socker. Någon matsked bara. :-X Täpper man till uppe i skorstenen så borde man kunna provtrycka smidigt.
Hm... Säljs kalisalpeter i kryddhyllan i affärerna fortfarande? Brukade köpa påsar om ca ett hekto. Används till skinkan eller korven eller något sådant. Eller till krut...
Inne: Ser rätt bra ut. Men det är ju svårt att se i fogarna...
-
jag blev tvungen googla om provtryckning ;D
http://www.dinbyggare.com/artiklar/artikel.asp?docid=396
beskrev ganska begripligt
läste på en annan sida...var det tog vägen vette tusen ??? att förr gjorde man en rökeld och någon fick täta igen hålet i skorsten...sen elda man mer rökeld och följde skorsten upp och kolla om det rykte ut någonstans..
fast det där med besiktning och provtryck har ju med försäkringar att göra...obesiktad då täcker inte försäkring om man elfar och olycka är framme har jag förstått...
800-1500 kostde ett provtryck här.
-
Får passa på nästa gång sotaren är här. Men risken är ju att det blir tvärnej. Nu kan man ju i alla fall leva på hoppet...
Och om den läcker, kan man fixa den då? Hur då?Plocka ner och mura upp igen?
A.
-
Min sotare sa att jag skulle elda tidningpapper och sen slå igen spjället. Lys med lampa och kolla så det inte ryker in!
Det är näst intill omöjligt att inte få putsen att spricka på utsidan av en ugn eftersom den oftast är murad med lerbruk och putsad med kalkbruk (eller för den delen cement). De senare är hårdare och spricker och är normalt.
Jag hade eldat tidningspapper och kollat vad som händer. Är du road av kemiska experiment så kör salpeter + socker + ättika. Sen en startsats av salpeter + socker. Ryker bra men totalt over-kill i detta fall.
Ska du ha användning av försäkringen måste du ha dit sotarn som godkänner den! Fräscha till den så gått det går - köp gärna lerbruk och tryck i invändigt om det ser skadat ut och borsta av den värsta skiten.
ES
-
Det blir att testa med tidningspapper imorgon. Spännande!
Då får jag iaf veta om det är lönt att låta sotaren titta på den...
A.
-
Men hur tjock är väggen? Om man kollar ute resp inne bilderna får man en känsla av att det är 2-3 tegelbredder. Om det är sant ska det ju bra mycket till för att det ska slå en spricka hela vägen.
Annars är det väl rimligen till att lokalisera evt spricka/läckage & om man hittar en sådan bör man väl knacka bort omkringliggande sten, ersätta dessa & mura upp igen.
Det måste bli en go golvvärme om man kan elda i en sådan! :D
-
Degen står redan på jäsning?
Ugnen ser iaf som om han kan börja jobba imorron :)
-
Degen står redan på jäsning?
Ugnen ser iaf som om han kan börja jobba imorron :)
Jösses! Känns som att någon sagt att man vunnit på tipset, men man har inte hunnit kolla raden ännu... :-X ;D :-\ ;D :o ???
Men hur tjock är väggen? Om man kollar ute resp inne bilderna får man en känsla av att det är 2-3 tegelbredder. Om det är sant ska det ju bra mycket till för att det ska slå en spricka hela vägen.
Annars är det väl rimligen till att lokalisera evt spricka/läckage & om man hittar en sådan bör man väl knacka bort omkringliggande sten, ersätta dessa & mura upp igen.
Det måste bli en go golvvärme om man kan elda i en sådan! :D
2-3 stenar i bredd kan stämma på sidorna.
Jag misstänker att det går åt en hel del ved innan den är i baktemperatur. Men å andra sidan kan man nog baka ett årsbehov av bröd då också...
Hm... Får kanske bli ett bak-kalas så småningom? Men det skall nog i så fall utannonseras på bröd-tavlan. Om ugnen blir godkänd, alltså...
A.
-
Jösses! Känns som att någon sagt att man vunnit på tipset, men man har inte hunnit kolla raden ännu... :-X ;D :-\ ;D :o ???
2-3 stenar i bredd kan stämma på sidorna.
Jag misstänker att det går åt en hel del ved innan den är i baktemperatur. Men å andra sidan kan man nog baka ett årsbehov av bröd då också...
Hm... Får kanske bli ett bak-kalas så småningom? Men det skall nog i så fall utannonseras på bröd-tavlan. Om ugnen blir godkänd, alltså...
A.
om du brukar ha sotare hos dig kan du viska lite t han att du gärna skulle vilja ha bakugnen kollad...dom brukar vara så snälla...jag fick en extra kollad...utan kostnad :D
-
Får passa på nästa gång sotaren är här. Men risken är ju att det blir tvärnej. Nu kan man ju i alla fall leva på hoppet...
Och om den läcker, kan man fixa den då? Hur då?Plocka ner och mura upp igen?
A.
om den läcker tätar man ugnen som jag förstått...rör det sig om att det läcker i skorsten så blir det rör..men jag tvivlar ju att skorsten läcker...den var ju provtryckt?
-
om den läcker tätar man ugnen som jag förstått...rör det sig om att det läcker i skorsten så blir det rör..men jag tvivlar ju att skorsten läcker...den var ju provtryckt?
Både enklare och bättre att glidgjuta skorstenspipan!!
-
Har testat med tidningspapper nu. Lyst runt med ficklampa. Verkar vara helt OK! Men å andra sidan så är det nog så bra drag i skorstenen att det inte blir övertryck inne i ugnen trots att jag stänger spjället. Det skall nog till att jag täpper till skorstenen också och har en "riktig" rökgenerator som sotaren har. Men det gör jag inte idag. Det är ju söndag! Men det verkar ju helt klart vara lönt att gå vidare...
Färnäskullan: Och jodå, skorstenen är provtryckt OK, men iofs bara den kanal jag använder till köksspisen. Finns en till bakugnen, en till en (ej existerande) kamin i pig-kammaren intill köket och en till spiskupan ovanför köksspisen, och alltså en provtryckt till köksspisen. Men skorstenen är delvis ommurad och omputsad så när det gäller skorstenen är jag inte speciellt orolig.
Så det verkar grönt. Skall städa ur och piffa upp lite. Kanske kalk-slamma den så den blir riktigt fin? Och se till att ha kaffe och nybakt bröd klart när sotaren kommer nästa gång... :P
A.
-
Du måste låta sotaren göra en brandskyddskontroll precis som för alla andra eldstäder. Det kostade ca 700:- för vår bakugn.
-
Brandskyddskontroll: Japp! Finns i planen! Hys ingen oro!
Jag tänker även sätta dit någon form av brandskyddande skiva i taket framför ugnen, där luckan är. Borde räcka med 1-2 kvm.
A.
-
Tycker inte sprickorna ser så farliga ut, prova med att knacka ner putsen och kolla innanför hur det ser ut.
Insidan kan du försöka blästra eller stålborsta med vinkelslip/toppslip innan du fogar om med ny fogmassa.
Det borde finnas sotluckor på sidorna i vilka du även kommer åt att igångarna, förslagsvis med en inspektionsspegel så att du ser lite längre.
För att provtrycka kan man elda på i ugnen och när den är varm slänga in något rökbildande för att sedan stänga öppningarna hermetiskt.
-
De enda sotluckorna är de på framsidan.
Utöver de sprickor som syns på bild, finns det även en på baksidan. Men den är svårt att fotografera. Förmodligen är det dock den allvarligaste sprickan. Men själva eldstaden verkar vara helt intakt. Det är "bara" utsidan som har sprickor. Emellan eldstaden (och rökkanalerna) och utsidan är det en väldig massa sand. Så även om utsidan är sprucken så påverkar det (nog) inte eldstaden och rökkanalerna. Men en sotare godkänner nog inte sådana sprickor trots det. Så det blir att knacka puts, eventuellt även stenar, och fylla igen och putsa.
Behöver man verkligen foga om insidan? Den verkar ju OK? Den har nog aldrig varit putsad på insidan, utan bara stenarna direkt. Menar du att det skulle vara något problem?
A.
-
De enda sotluckorna är de på framsidan.
Utöver de sprickor som syns på bild, finns det även en på baksidan. Men den är svårt att fotografera. Förmodligen är det dock den allvarligaste sprickan. Men själva eldstaden verkar vara helt intakt. Det är "bara" utsidan som har sprickor. Emellan eldstaden (och rökkanalerna) och utsidan är det en väldig massa sand. Så även om utsidan är sprucken så påverkar det (nog) inte eldstaden och rökkanalerna. Men en sotare godkänner nog inte sådana sprickor trots det. Så det blir att knacka puts, eventuellt även stenar, och fylla igen och putsa.
Behöver man verkligen foga om insidan? Den verkar ju OK? Den har nog aldrig varit putsad på insidan, utan bara stenarna direkt. Menar du att det skulle vara något problem?
A.
Okej, jag är inte så hemma på svenska bakugnar, på finska sitter det även sotluckor på sidorna så att man kommer åt att sota alla kanaler. Ser du in i alla kanaler så är det lugnt.
Varför foga om på insidan var för att jag tyckte det såg ut som om en del av bruket brunnit upp. Nu när jag kollar igen är jag inte lika säker.Fogarna på sidorna verkar intakta och valvet är murat med små fogar så kanske det inte skall vara bruk mellan fogarna.
Jag menade aldrig att du skulle putsa insidan, bara foga om den.
En annan sak som slår mig när jag kollar på bilden av insidan är hur valvet är murat på insidan av sidoväggarna.
Tycker det är en tveksam konstruktion då den riktar krafterna i valvet åt innersidorna av eldstaden.
Ett vanligt skäl till att kakelugnar och bakugnar spricker är anslutningen till murstocken, för att undvika probel bör man ansluta vid basen istället för vid toppen. Dessutom skall man lägga avsedd glasfibermatta som rörelsefog mellan murstock och ugn om ugnen inte muras fristående
-
Jag är inte helt säker på konstruktionen. Den som byggde ugnen finns förmodligen inte mer. Jag vet inte heller om den har använts så mycket. Det verkar inte så. Jag har inte någon erfarenhet av några bakugnar alls. Så jag suger tacksamt åt mig alla tankar. Denna ugn verkar ha en rökgång upp på "andra våningen" längst bak. Du kan se spalten längst in på inne-bilden. Sedan går rökgaserna rakt fram igen mot skorstenen, mot stora sotluckan, och går upp i skorstenen vid lilla sotluckan till höger i fram-bilden. Jag har inte kollat exakt hur kanalerna går, men detta är vad jag slutit mig till så här långt. Färmodligen gjordes ugnen på 30-40-talet då huset byggdes om.
På denna bilden, från 20-talet kan man se att det bara finns en skorsten. Och det är den som idag används för två kakelugnar och en oanvänd kanal för en kamin på andra våningen. Tidigare användes denna skorsten även för köket:
(http://www.alternativ.nu/users/gislagard/19xx_hus1.jpg)
På denna bild, från 1956 kan man se att det har tillkommit en skorsten. Och i samband med detta så flyttades köket och bakugnen byggdes. Sedan stod huset i princip oanvänt, utom kanske som sommarbostad ibland, från 1964 och fram tills dess att jag kom dit 1999. Så förmodligen har bakugnen inte använts "på riktigt" mer än några gånger...
(http://www.alternativ.nu/users/gislagard/1956_hus1.jpg)
Det murade "ytterhöljet" är fyllt med sand nästan upp till överkanten. Jag antar att sanden dels tätar och dels fungerar som värmemagasin. Jag vet inte hur det ser ut mellan ugnen och ytterväggarna, men förmodligen är det sand där också. Det finns några häftiga "järn" som håller ihop ugnen rakt i genom. Du kan se dem inmurade på sidobilderna. Jag antar att de tar upp krafterna från valvet som pressar ut åt sidorna.
Jag har ingen aning om detta är en "normal" konstruktion eller inte. Men det är den bakugnen jag "hittade" i källaren. Kan jag få sotaren att godkänna den så kommer jag att testa att baka i den. Men, som sagt, jag tar tacksamt emot alla tips om hur man kan få den i bra skick. Är det någon som "känner igen" konstruktionen? Och kan säga om min beskrivning verkar rimlig?
A.
-
Har jag förstått det rätt om andra bilden är tagen från ugnens bakkant i riktning mot luckan?
Så att rökgaserna går från bakkanten av ugnen , till framkanten där dom går upp i skorstenen?
Är den öppen ovanpå eller hur kan du se att den är fylld med sand?
Eventuellt är väggarna byggda i skalmurs teknik och järnen förbinder inner- och ytterdel av ytterväggen.
-
Den här sidan är fin i varje fall när du ska börja baka :D
http://www.alternativ.nu/users/bakugn/
-
Har jag förstått det rätt om andra bilden är tagen från ugnens bakkant i riktning mot luckan?
Så att rökgaserna går från bakkanten av ugnen , till framkanten där dom går upp i skorstenen?
Är den öppen ovanpå eller hur kan du se att den är fylld med sand?
Eventuellt är väggarna byggda i skalmurs teknik och järnen förbinder inner- och ytterdel av ytterväggen.
Ja. Helt korrekt. Öppen så att jag kan se sanden.
A.
-
Jag skulle tro att ny puts spricker på precis samma ställe. Så att knacka ner putsen och sen lägga på nytt har du inget för! Om det är rätt sorts puts.
Tror på din idé - slamma och sätt upp en skiva innan sotarn kommer! Då ser det seriöst ut. Kaffe och kaka brukar de ändå aldrig hinna så det kan man ju alltid fråga när han/hon kommer! ;)
ES
-
Vår bakugn är också gjord så att röken går upp i bakre delen och kommer ut ovanför ugnen i framkant till skorstenen. Den ser ungefär likadan ut som din men vi har kanske lite mer fogar kvar. Vår sotare klagade på att skorstenen inte var putsad på vinden, annars var det bra.
-
Sprickorna brukar inte vara farligt i bakugnen, det är svårt att hitta bakugn som har ingen sprickor alls, om det är inte mantlad.
och gammal bakugnen brukar vara omantlad. När du eldar ugnen, stenarna lever lite, då kommer små sprickorna.
nuförtiden när man bygger bakugn, brukar man mantla dvs isolera bakugn, det finns några skäl för att göra det, ena är att ugnen ger värme längre tid, man får finare utsida, utan sprickor, och att utsidan har lägre temp, men när det är mantlad ugner ger inte värme så snabbt.
Det finns mycket mer erfarenhet med bakugnar i Finland, var är ganska vanligt att bygga fortfarande ett bakugn i ett nytt hus.
Jag har själv i ett projekt att mura bakugn i ett gammal torp, får se hur det blir :)
-
Skogsfinne har rätt i princip. De gamla bakugnarna är omantlade men håller endå tack vara lerbrukets elasticitet. En modern bakugn murad med hårt bruk (cementhaltigt) måste ha utrymme så att insidan kan utvidgas mera än utsidan vid uppvärmning och därför murar man utsidan som en separat mantel med bergull mellan innerskalet och manteln.
Sannolikt är ugnen din murad med lerbruk och omantlad. Om fogarna är skadade på något ställe så borde det gå att försiktigt gräva ur någon fog och ta loss någon sten och vattna litet och reparera med nytt lerbruk. Nytt och gammalt lerbruk har fullkomlig vidhäftning i varandra om man vattnar lämpligt mycket (svår konst).
De flesta lerbruk som säljs i dag innehåller cement för att man skall kunna mura snabbare men om man vill ha ett fullgott resultat skall det vara rent lerbruk. Cementinblandningen försämrar brukets elasticitet och en bakugn måste vara elastisk för att inte spricka sönder totalt.
Rappningen är sannolikt kalkbruk så precis som de andra säger är rappningen mindre elastisk än murverket och spricker med tiden då ugnen eldas och används. Om det bara är rappningen som är skadad kan man rappa om med nytt kalkbruk. Det blandar man av torrsläckt kalk och mursand och vatten som får stå i bunkar lufttätt övertäckta med plast någon vecka och sedan blandas upp med mera vatten till rätt konsistens före användning. Personligen tycker jag att kalkbruksrappning verkar spricka mindre om man använder litet grovkornigare sand än den mursand som normalt säljs..... men jag är inte murare så jag kan ha fel på den punkten.
Bruk blandat på torrsläckt kalk som inte har fått stå och dra har dålig vidhäftning. Därför är köpta torrbruk ofta utblandade med cement för att förbättra vidhäftningen. Cementen försämrar brukets elasticitet ännu mera så risken är stor att det spricker ännu värre. Förr använde man våtsläckt kalk som hade fått stå i månader eller år i kalkgravar och levererades i pastaform i trätunnor. Den gick att blanda och använda direkt.
-
Skall du provtrycka, så hyr eller köp en rökmaskin.
Det är en sån, som man använder på diskotek.
Ljudia har såna, eller kolla på nätet.
Sotarna använder själva sådana.
Sen kan du själv ha kul med rökmaskinen, eller hyra ut den.