Alternativ.nu

Djur => Får => Fårsjukdomar & skador => Ämnet startat av: purelyplatonic skrivet 11 apr-08 kl 20:06

Titel: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 11 apr-08 kl 20:06
Vad är fel????

Jag har ett baggamm på ca 3 veckor och har en jäåtte svullen framläpp och kan inte stå på frambenen.

Jag vet inte så mycket mer nu. MIn man hittade honom liggandes i hagen utan sin mamma. Jag har tagit in honom nu för att kolla upp honom.

Någon som har ett tips!!
Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 11 apr-08 kl 20:15
NU har jag tittat lite till och det verkar som at han har små sår på den svullna överläppen och han kan inte stå uupp alls.
Min man sa att han kunde stå upp när han hittade honom ihagen. Men nu verkar han inte kunna det.
Han är snorig i näsan också.

Kan det vara lammlamhet plus något mer???
Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 11 apr-08 kl 20:37
Nu känner jag mig desperat.

Jag ringde distriktsveterinärena nu och hon kunde ju inte svara på något. Hon trodde i stort sett att han hade blivit stucken av något men kunde inte förklara att han inte kunde gå. Lammlamhet trodde hon inte på för då skulle det var afler av lammen som skulle ha tecken på det. Så henne vill jag nog inte ta ut hit för att titta på honom. Dte är nog att slänga pengar i sjön.

Bagglammet har ingen feber.
Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: svekhult-ia skrivet 11 apr-08 kl 21:11
Hej!
Det låter som att det skulle kunna vara smittsamt muneksem ditt lamm råkat ut för. Har den haft ont av blåsorna så kan den inte äta ordentligt och blir svag av det. Mjölka ur tackan och ge alternativt ge lammnäring och hoppas på att den kommer igång igen. Jag kopierar mer utförlig beskrivning från Rosa i en tidigare tråd (hoppas det är OK Rosa!);

-----------------
Smittsamt muneksem !

Det kan smitta djurägaren också.... en sk zoonos.

Orsakas av ett  parapoxvirus.
Blåsor i mungiporna som ofta sprider sig till hela nosen, pustler sega skorpor.
Tackorna kan få motsvarande på juvren. Då blir lammen magra  (får / kan ej dia).
Lammen sprider det mellan tackorna, då drabbad tacka ej ger di.
(Kan också bli halta om de får det i i klövspalt/kronrand)
 
Kroniskt. Kan överleva väldigt länge i omgivningen.......

Avläker inom 3-4 v spontant (MEN finns dock kvar i miljön och drabbar nästa kull).
Isolering av de första fallen om man hinner. Se till att de dricker + äter ordentligt.
I problembesättningar kan man vacc. lammen vid 6-8 v ålder.
Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 11 apr-08 kl 21:35
Jag var ute och gav honom lammnäring. Vi fick inte tag på tackan förrut och hon har 2 andra lamm att ta hand om också. Nu är det mörkt så nu finns det ingen chans att få in henne.
Jag fick i honom ca 60 ml, bättre än inget  :-\ Han är väldigt rosslig så jag funderar lite på lunginflammation. Kan man ha det utan att hosta?

Svullnar läppen av muneksem och blir man snorig av det??
Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: Ulla Krull skrivet 12 apr-08 kl 07:00
Smittsamt muneksem, eller Orf som det också heter, yttrar sig enbart som blåsor, som blir sårskorpiga sår, som läker ut inom ett par veckor. Det är ett virus och det som kan hända är att djuret får sekundära problem pga att det blir nedsatt av orfen. Det vanligaste är kanske inte att de blir rossliga i lungorna men det kan säkert bli så om lammet är svagt och en lungbakterie finns tillgänglig.

Blåsorna som Orf ger kan i princip sitta var som helst på kroppen men det vanligaste är munnen, uppe på huvudet, runt könsorganen och på juvret. Därför är det mycket viktigt att du fångar in tackan och tittar på hennes juver. Om man får orf i lamningen så brukar tackorna få det på spenarna och lammen runt munnen. Hennes juver blir fullt med sår och hon låter inte lammen dricka för det är mycket smärtsamt. Om det är mycket sårigt så går det inte att mjölka ur henne heller utan det man gör är att ge penicilin och smärtstillande. Eftersom Orf är ett virus går det inte att bota med penicilin däremot hjälper medicinen mot sekundärinfektioner så som juverinflammation.
Om man har mer än ett får/lamm så behöver man inte fundera många dagar på om man har fått ett utbrott av orf. Det har inte för inte fått sitt långa svenska namn "Smittsamt muneksem". Det är har en oerhört snabb smittspridning och sjukdomsutveckling, så inom ett par dagar brukar många i gruppen ha fått sår.
Orf är en zoonos vilket innebär att den även smittar till människor, använd handskar och tvätta händerna. Sårskorporna som trillar av kan vara smittsamma flera år och har man en gång fått in det så brukar det finnas i besättningen med små utbrott då och då. Djur som har haft det blir inte immuna men de får mildare angrepp nästa gång det blossar upp. Djur som har haft det är alltid smittbärare även om man inte ser blåsorna.
Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 12 apr-08 kl 07:24
Han dog i natt  :'( :'(

Vi ska ta in alla och örnmärka lammen idag, då kan vi verkligen titta ordentligt på dem och se om det finns sår etc.

Jag såg igår att hennes 2 andra lamm fick dia utan problem och ingen av dem har någon svullen läpp än så länge. Men jag får kolla efter blåsor och sår sen när vi öronmärker.

Tack för svar
Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 12 apr-08 kl 08:38
Oj, nu har jag varit ute igen och tittat på syskonen i alla fall den ena. Kunde inte riktigt urskilja vilken som var vem sen. Men han hade också sår på läppen så det är nog muneksem.
Vad gör jag bäst nu?? Ska jag ta in tacka och lamm i egen box och låta dem vara där tills eksemet har försvunnit, eller???
Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: Lena A skrivet 12 apr-08 kl 10:23
Utan kunskap i ämnet skulle jag direkt sätta dem med munsår i egen box, så att de inte smittar andra.

Hoppas du får svar från "bättre vetande".
Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: javill skrivet 12 apr-08 kl 11:14
Jag hade också satt in tacka och lamm i egen box. Troligtvis är de andra redan smittade men, det är lättare att hålla koll på att lammet/-en får i sig ordentligt med mat. Små lamm är klena och klarar inte mycket. Speciellt om det är svårt att fånga in tackan. Det kan hjälpa/underlätta att smörja någon mjukgörande salva på såren. Kanske Helosan?
Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 12 apr-08 kl 14:16
Ok. Nu har vi tagit in alla. Avmaskat, avlusat och öronmärkt. Och sedan har vi separerat de som vi såg hade blåsor. Det var 1 tacklamm till så hon och bagglammet + mamma får gå i egen box med den andra tackan + lamm. De andra lammen hade inte visat några symtom.
Nu har vi alla inne tills vi ser vilka som utvecklar symtom och sen har vi förhoppningsvid bättre koll om lammen får mat ev blir slöa.

Tack för alla svar än en gång
Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: Lena A skrivet 12 apr-08 kl 17:49
Berätta hur det går för er i fortsättningen.
Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: Angelica skrivet 12 apr-08 kl 21:35
Hej,

jag har själv precis avslutat en "lyckad" behandling av orf, smittsamt munexem.

Det är inte dödligt i sig, men naturligtvis smittsamt. Har lammen det så är ursprunget oftast hos modern. Har du kollat moderns ljuver?
En tacka som i sitt lammstadium haft orf kan i vuxen ålder, i samband med lamning få blåsor och sår på sina ljuver. Finns skorv (brustna blåsor) och vitaktiga blåsor på ljuver och spenar så ska dessa behandlas. Att få orf på ljuvren är väldigt smärtsamt för tackan... detta gör att lammet kanske nedsätts av svält helt enkelt, det är alltså inte orfen som dödar lammen utan att modern är så sårig och öm i sina ljuver att hon inte står ut när lammen diar.

Den första av mina tackor fick trillingar, 2 baggisar och 1 tackis. Efter ca en vecka förstod jag att tackisen inte fick mat så att det räckte. Jag tog in henne och började nappa. Någon dag senare fick jag för mig att tvätta tackans juver (tyckte att de var smutsiga) och upptäckte då skorv och blåsor.

Jag sprang in och läste i min bok om får (köpt via alternativ och rekommenderar starkt till er alla att läsa). Ganska snart förstod jag att det handlade om orf, smittsamt munexem. Det finns ingen medicinsk bot mot detta egentligen.

Drabbas man så ska man tvätta tackans ljuver med jodopax eller virkon (blandad i lämplig dos, själv använde jag färdigblandad jodopax från apoteket) och sedan smörja juvren med mjukgörande (spensalva). Jodopaxen är antispeptisk och spensalvan gör det möjligt för tackan att stå ut med att lammen dricker.
Detta gjorde jag, alltså jodopaxade och smörjde, det fick jag göra i ett par dagar. Naturligtvis smittades lammen runt munnen. Dessa jodopaxade jag. De fick bara någon enstaka blåsa, inte som man ser på bilder där läppar och nos är översållade av smärtsamma blåsor!

Enligt boken så skapas en immunitet, denna är dock inte livslång.
Troligtvis är det så att min tacka haft orf som ung, har vid lammning utvecklat den på sina juver och smittat sina barn. Olyckligtvis har just min tacka fött 3 lamm varav den minsta inte klarat av att konkurrera med bröderna och därför svultit. Vi tog in henne, sondade och matade...nu är hon en underbar liten flicka som är accepterad av moder och bröder men nappas av oss!! Pojkarnas munblåsor behandlade jag med jodopax direkt så de har inte haft några problem. Moderns juver är väldigt fina efter behandlingen och hon låter grabbarna dricka!!

Smittsamt munexem, orf, är ett virus så det går inte att behandla med antibiotika. Immuniteten är inte livslång och, enligt min bok, så skall man överväga att miljösanera, då sannorlikheten är stor att smittan finns kvar till nästa år. Detta ska jag naturligtvis göra!

Jag vill härmed meddela att lilla Mini mår alldeles utmärkt, hon är rund om magen, älskar sin mor och bröder men springer fram till mig för mat när jag kommer!!! För en och en halv vecka sedan skrek jag på min make om att "vi dödar henne!!" när han "tvingade" mig att sondmata henne! Naturligtvis var han förståndig och visste vad han pratade om... inte som jag som kräktes 4 gånger när jag försökte få ner sondslangen i hennes hals och anklagade honom för att vara en okänslig babar (han bad mig faktiskt att fara åt helvete, det har han inte gjort en enda gång under de tio år vi levt tillsammans!) som dödar mitt älskade lamm! Nu busar hon med sina bröder och alla de andra lammen som kommit.

Jag hoppas att jag bidragit med något!

Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: agge skrivet 12 apr-08 kl 22:00
Vad menas med att miljösanera ?? Vad har ni tänkt att göra.
Vi hade ORF förra året , inte så stor epedemi men jobbigt ändå med flaskmatning osv.
I år har vi klarat oss.
Vet inte om det beror på att de tackor som hade symptomen förra året fick gå till slakt, inte pga ORF .
Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: javill skrivet 12 apr-08 kl 22:21
Vi hade orf för två år sedan och har klarat oss därefter. Gjorde ingen miljösanering eftersom de gick på bete då.
Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 13 apr-08 kl 09:36
Hur lång tid tar det för att de andra lammen ska få symtom om de har blivit smittade?
Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: Rosa skrivet 13 apr-08 kl 13:31
Inkubationstiden från att djuret kommit i kontakt med smittan med tills blåsor är 3 dagar.

Men viruset finns kvar i fårhus, foderhäckar, gödsel osv i flera månader.

/Rosa
Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: MonaW skrivet 13 apr-08 kl 14:49
Jag köpte fem tackor för två år sedan. När de gick på bete upptäckte jag att några av tackorna hade liksom vårtor på nosen. Eftersom jag inte visste vad det var så letade jag inte efter något på flera ställen, t ex juver. "Vårtorna" försvann och har inte återkommit (ännu). Det är väl så att jag måste räkna med att de återkommer förr eller senare? Tyvärr kommer jag inte heller ihåg vilka som hade det men det har troligen ingen betydelse. Tackorna hade inga lamm då. Vad är det som får sjukdomen att bryta ut igen?
Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: Rosa skrivet 13 apr-08 kl 15:10
Sjukdommen bryter ut på lammungarna (som då för första gången kommer i kontakt med viruset).
Liksom om man köper in djur som aldrig kommit i kontakt med viruset.

/Rosa
Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 13 apr-08 kl 20:08
Nu har jag massor av frågor angående detta. Jag blir inte riktigt klok på vad/hur jag ska göra. Hoppas ni kan hjälpa mig med lite svar.

Om nu ingen annan visar symptom på mueksem måste jag då ha dem separarade hela sommaren  för de bär på viruset och smittar fast de inte har symtom? eller smittar det bara när det är sår eller blåsor? Alltså hur smittar det? Kan de få symtom en gång till efter att dessa har försvunnit?
Kommer detta tillbaka nästa år på samma tackor så jag måste separera då också? Ska man slakta ut de som bär på det för att bli av med det?
Hur har man fått det i första läget?

Ska jag behandla med penicillin? Jag läste i en annan tråd att någon fick det av vet men sen stod det också att det inte gick att bota så jag tycker jag bara blir mer och mer förvirrad.

Hur ska man miljösanera?


Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: Ulla Krull skrivet 13 apr-08 kl 21:26
Orf är ett virus så det går inte att bota.

Penicillinet ger man för att bota så kallade sekundära infektioner; t ex om en tacka får det på spenarna mitt i högmjölkningen och då löper risk att drabbas av juverinflammation pga av såren eller t ex om ett lamm får det runt munnen och verkar väldigt medtaget (de flesta lamm klarar sig ganska bra utan behandling, det bara ser otäckt ut).

Att separera dem nu är det ingen idé med eftersom viruset är så smittsamt så om djuren har gått ihop så har alla exponerats för det.

Viruset smittar på många sätt, t ex genom blåsorna på djuren men också genom sårskorporna som trillar av när de läker ut. Djur som har haft det kan återinfekteras men det blir ofta mildare andra gången.

Slakta ut är ingen lösning eftersom risken att du får tillbaks det igen är ganska stor och de djuren som har haft de blir ju dessutom mindre känsliga mot det. Ska du slakta ut så får du ta alla djuren och sedan sanera och sedna hoppas att de djuren du köper in inte bär på det dolt...

Man får in det i sin besättning med djur som man köper in eller om man får med sig t ex en sårskorpa på stöveln från någon annan. Köper man in tackor så kanske inte de visar symptom men sedan bryter det ut på deras lamm.

Man kan försöka skydda sig och fråga den man köper av om de har haft utbrott av orf tidigare. Har de haft det så är djuren sannolikt smittbärare även om det inte syns.

Det kommer komma artiklar i nästa nummer av tidningen Fårskötsel om Orf, så om ni inte är medlemmar i Svenska Fåravelsförbundet så kan jag rekommendera er att bli det nu  ;)

Här är en länk till Moredun som ligger i Skottland och som är rejält duktiga på får. I länken skrivs det rätt upp och ner om Orf:
http://www.moredun.org.uk/feature-article.asp?ref=194 (http://www.moredun.org.uk/feature-article.asp?ref=194)

Här är en länk med lite bilder:
http://www.fwi.co.uk/Articles/2006/07/25/96518/nadis-sheep-disease-focus-july-2006.html (http://www.fwi.co.uk/Articles/2006/07/25/96518/nadis-sheep-disease-focus-july-2006.html)

För att hålla smittan låg så är det bra att tvätta och desinficera fårhuset, foderkrubbor, vattentråg, mineralbaljor etc när djuren är på bete. Detta är överhuvudtaget bra för att hålla nere alla möjliga bakterier.

Det kan också vara så att såren på dina lamm kommer från att de har fått någon bakterie i små sår på munnen och därför kan de bli dåliga. Jag tror att Stafylokocker kan göra så och då kanske de behöver behandlas med antibiotika om de inte läker ut det själva.

Titel: SV: Svullen läpp på lamm och kan inte stå
Skrivet av: Birgit skrivet 14 apr-08 kl 12:44
En reflektion bara. Har själv haft orf, för många år sedan på mina finullar. De återfick det inte, men då de stod inne och var mitt i lamningen (ca. 100 tackor) så dog en del lamm. Det funkar inte att mata så många lamm. Det var de yngsta som tog mest stryk! (de har ju sämst reserver)
Däremot om man upptäcker det som purelyplatonic gjort och plockat in de smittade, skulle jag skicka ut de andra, för det sprider sig lättare inomhus. 90% av våra tackor hade det inom en vecka. Trots att lagården är stor och det var olika boxar.
Utbrottet kom en vecka efter fårklipparn varit! Här borde man kräva skärpning av deras rutiner. Komma med skitiga kläder från föregående klippning. Samma skor, ej rengjord sax >:( Han har inte fått klippa mer här).