Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: naranjada skrivet 11 apr-08 kl 13:16
-
någon som vet hur man gör egen tofu, och sojabönpasta, alltså inte pasta som i spagetti utan som en smet ;D
-
Jag har testat göra tofu en gång (kollade recept jag hittade på nätet och gjorde något liknande, det blev något mellanting av alla recept jag hittat). Vad jag minns skulle man först blötlägga sojabönorna som man brukar göra med bönor och sedan koka dem. Efter det körde man det hela i matberedaren och silade så man fick sojamjölk. Efter det skulle man koka sojamjölken under en viss tid, sedan skulle man ha i sånt som ex. nigari men det hittade jag ingen så jag använde pressad citron istället som det tipsades om i recepten på nätet. När man skulle ha i produkten som får det att vassla sig (nigari el citron) skulle man röra på ett visst sätt och sedan låta allt flocka sig. Sedan var det dags att sila igen, sedan tog jag hela silduken med massan och vek ihop den och lade den i press i kylskåpet över natten och på morgonen lade jag hela kakan i en burk med vatten.
-
sojabönpasta som i miso vet jag inte hur man gör, det ska jäsa och grejer
tofu däremot, som beskrivet ovan, bara att jag inte kokar sojabönorna utan blötlägger dom över natten, mixar, kokar i vatten (koka upp 3 ggr), silar av, värmer mjölken, koagulerar med nigari (som ger en lite besk smak), citron eller vinäger, silar av vassla och pressar ihop tofun
okaran=sojabönsfjöset du silar av i början kan du ha till brödbak och matlagning om du vill
men googla tofu så du får riktiga proportioner. tofu är inte rocket science, alla kan!
-
:) tackar tackar! Va kul nu ska det göras tofu!