Alternativ.nu

Djur => Biodling => Ämnet startat av: javill skrivet 10 apr-08 kl 13:09

Titel: "Slungrum"
Skrivet av: javill skrivet 10 apr-08 kl 13:09
Jag undrar lite var ni slungar er honung? Har ni speciella utrymmen till det eller gör ni några speciella åtgärder i något rum (typ plastar in allt i garaget och slungar där)? Jag går ju här och funderar och funderar på att skaffa bin. Någon gång kommer jag kanske till skott.  ::) Så jag läser här och lär under tiden. En anledning att jag tvekar är faktiskt kostnaden eftersom jag har mycket annat som kostar för tillfället. Men, funderingarna går som så, att börja med att skaffa två frigolitkupor och buckfastbin för det verkar alla i föreningen ha här.
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: wictor skrivet 10 apr-08 kl 19:19
Skaffa ett par samhällen så skall du se att resten ordnar sig.

Du undrar var du skall slunga...
Om du är med i en förening, och har två samhällen, tycker jag att du skall slunga hos någon föreningsmedlem. En billig och bra modell, det räcker i många fall att man bjuder på en påse bullar till kaffet som tack för hjälpen.

Sedan skaffar du en slunga ett annat år, och ställer den i köket. Där kan du hålla till i många år, om du inte blir storbiodlare vill säga.

Men utför inte avtäckningen på diskbänken, det är väl mycket vatten där och honung skall man inte ha tillsammans med vatten.
Du tänkte plasta in garaget, nej det räcker att du plastar in köksbordet och jobbar där. Enkel städning, släng plasten! Och ta gärna på något skydd för håret, det finns mycket "godis" som gärna lossnar från vårt hår och hamnar i honungen, och det ville vi ju inte.

Lycka till med biodlandet! Och välkommen i skaran...
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: Roger H skrivet 11 apr-08 kl 10:09
Kan bara hålla med Wiktor. Tveka inte utan skaffa 2 frigolitkupor och Buckfast bin (om det är den domminanta rasen där du bor). Glöm inte bort att söka dig till en nybörjarkurs för att få lärdom där och kanske en fadder. Forumet här kan säkert hjälpa dig med många funderingar, men en kurs i biodling är ändå något som är bra att ha klarat av.

Har du bara 2 kupor att börja med kan det vara klokt att förhöra sig hos någon kollega om man får komma och slunga den första tiden (kanske hos sin fadder).
Med tiden går och bina kan ge lite överskott på försåld honung och du investerar i en egen slunga kan man ha den i ett garage eller köket eller något annat utrymme som är bitätt. Det är viktigt att det är bitätt utrymme för annars har du snart hela ditt slungrumm fyllt med bin som vill hämta tillbaka honungen. Står du i en källare skall det givetvis inte vara för fuktigt där heller eftersom honungen lätt tar åt sig fukt (och ev. lukt) från omgivningen.

Du som kvinna (och givetvis alla andra) kan även gå in och läsa och kanske få stöd på det "Kvinnliga nätverket" som finns för biodling: http://kvn.biodlarna.se/

Lycka till med framtida biodlande.
//Roger
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: anette i bugared skrivet 11 apr-08 kl 10:27
Köket funkar jättebra. Där finns arbetsytor och vatten för rengörning efteråt. Klibbigt blir det, överallt ;D.

Så här såg det ut i vårt kök förra året
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: wictor skrivet 12 apr-08 kl 00:21
Hej Anette
Vilken underbar bild, jag blir nästan tårögd
Så lång tid att vänta nu innan det är dags att skörda resultatet av lång tids väntan.

Hoppas, hoppas, att året blir bra med god vårutveckling och härlig honung.

Har gett mina samhällen varsin burk, men de verkar inte så överdrivet hungriga.
Är själv inne på min absolut sista burk till frukostmackan och téet, har faktiskt tittat i hyllan i butiken och förfasats över de höga priserna. Men vad göra, blir nog tvingad att köpa en burk snart... Väljer svenskt, även fast det fanns importerad "EU-honung" i hyllan... Så kan det gå för mig när girigheten tar överhand och hela skörden hamnade i norge till gott pris, det räcker inte ens till mig. Kanske en parallell till skomakarbarnas dåliga skor...???  (Jag skäms, i vart fall lite...) Eller skall jag ta in en av binas halvätna burkar? Nej, det verkar för själviskt, den honungen får jag nog tillbaka med råge så småningom...

Underbar bild, lycka till i sommar!

MVH/ Wictor
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: anette i bugared skrivet 12 apr-08 kl 09:23
 :) Tack :).
Man känner sig som Joakim von Anka i pengahavet, fast här är det honungen som flödar. Man känner sig rik.

En underbar syssla, det är det :-*.
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: javill skrivet 12 apr-08 kl 10:52
Tack för era svar! Jag har gått en biodlarkurs så teoribiten kan jag hyfsat. Ja, får väl fräscha upp de igen innan det blir dags. Det var biodlarföreningen som höll i kursen och där finns flera jag kan få hjälp av. Vet att de har en klubbstuga. Funderar på om de har någon slunga där? Läste ovan om Langstrothformat och det verkade intressant. Många här verkar ha svea eller lågnormal i ramstorlek. Fattade jag rätt att Langstroth fanns i olika storlekar också? Är lite klen  ::) så jag vill inte ha det för tungt att bära. Några bra inköpsställen?
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: wictor skrivet 12 apr-08 kl 13:29
Ja, Langstroth finns i flera format.
En bra och lättskött kupa får man om man längst ner sätter en STOR låda, en Dadant helram. Denna räcker gott till yngelrum, så behöver man inte ner och rota och yngeluppflytta och en massa såna dumheter. Det finns gott om plats för drottningens äggläggning, inte ens en högproduktiv drottning kan fylla den lådan. Däröver ett spärrgaller, och så sätter man på Langstroth 3/4 som skattlådor. Denna ram är bara 159 mm hög, till skillnad från Lågnormal som är 222 mm.
Och till langstroth kan man också köpa plastramar, vilket jag skall prova för första gången i sommar, spännande att se hur det går.

LP:s biodlingar i Säffle, bra priser och engagerad ägare, storbiodlare själv med över 300 samhällen. Han säljer Swientys grejer, återförsäljare i sverige. Katalog beställes på Swientys hemsida i danmark, katalogen är på svenska.
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: javill skrivet 12 apr-08 kl 15:11
Hur höga är vanliga Langstrothramar? Var inne och tittade på Swientys hemsida. Där sålde de kompletta kupor för 560 Danska + moms. Men, jag antar att det var den stora storleken. Om kupan är av frigolit så blir det kanske inte lika tungt att bära en skattlåda? Vid närmare eftertanke vill jag kanske helst ha samma storlek på alla ramar. Hur har ni andra gjort? Plastramar, kan man diska de i maskin tro?
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: fungilla skrivet 12 apr-08 kl 15:51
Det har kommit ut ett nytt Langstrothformat som är lite lägre än 3/4 och därmed lättare. Plastramarna är lätta att rengöra med en högtryckstvätt.
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: javill skrivet 12 apr-08 kl 16:46
Ja, Langstroth finns i flera format.
En bra och lättskött kupa får man om man längst ner sätter en STOR låda, en Dadant helram. Denna räcker gott till yngelrum, så behöver man inte ner och rota och yngeluppflytta och en massa såna dumheter. Det finns gott om plats för drottningens äggläggning, inte ens en högproduktiv drottning kan fylla den lådan. Däröver ett spärrgaller, och så sätter man på Langstroth 3/4 som skattlådor.

Nu har jag kikat ännu lite mer på Swientys hemsida. Jösses vad jag är usel på danska.  ;D Hittade något som de kallade "Mag. DaDa Helstøbt m/skinner" under Langstroth kuporna. Är det en sådan låda du menar med Dadant helram? Har man inte lösa ramar i den eller hur fungerar den? (Många konstiga frågor blir det...) 
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: wictor skrivet 12 apr-08 kl 19:36
Dadant är ett format, det är ramar som är lika breda som Langstroth men högre, de är 286 mm höga, de högsta och största ramar som finns som standardformat. Det underlättar att ha ett enda format på yngelrummet, och drottningen kan gå i lugn och ro och göra sitt jobb.
Och jodå, Dadantlådor fungerar exakt likadant som alla andra lådor, det är lösa ramar precis som du är van med.

Jag skulle personligen inte använda hel Langstroth i skattlådor, och ett yngelrum om en låda Langstroth blir lätt för liten, i det fall du vill ha ett enda ramformat så använd Langstroth 3/4, och då med två lådor som yngelrum, däröver spärrgaller och sedan skattlådorna.
Om vi tänker oss att 10 ramar Lågnormal väger 20 kilo + lådans vikt, så väger 10 ramar Langstroth 26 kilo + lådans vikt medan däremot 10 ramar Langstroth 3/4 väger 18 kilo + lådans vikt.
Frigolitlådor är väldigt lätta...

Nu har jag inte använt plastramar än varför jag inte har någon erfarenhet att komma med, men nästa vecka kommer min första leverans som skall vaxas, 600 ramar. MEN enligt uppgift från flera olika användare så är plastramar mycket enklare att använda än traditionella träramar. Vaxa en gång.
Därefter vid behov skrapas vaxet helt enkelt av, det lilla som blir kvar på plasten får bli där, bina fixar till det när de bygger ut nästa gång.
Vill man ha ramarna riktigt rena kan de endera tvättas med högtryck och hetvatten, alternativt stora grytan på spisen och doppa ramarna varvid vaxet smälter, överflöd rinner av och ett tunt jämnt vaxskikt breder ut sig över plastytan, det blir väl lite som att stöpa ljus - då flyter ju stearinet/vaxet på vattenytan och fastnar på veken - i vårt fall fastnar på plastytan.

Som du ser kan man få billiga kupor om man väljer Langstroth-format. Detta beror på att Langstroth är världens vanligaste format, och därmed pressas priserna. Lågnormal är synnerligen ovanligt, finns nog bara i Danmark och Sverige. Svea är än mer ovanligt. Att priset hänger ihop med antal kupor som tillverkas är nog lättförståeligt.
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: ersam skrivet 12 apr-08 kl 20:08
Liten extrafråga på denna tråd som spårat ur från slungrumsämnet:

Farrar är det samma som 3/4 Langstoth?

ES
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: wictor skrivet 12 apr-08 kl 20:51
Ja, Farrar är samma som Langstroth 3/4, 159 mm hög.
Sen finns det ytterligare en ännu lägre LS-ram, den kallas Shallow och är bara 137 mm hög, men ej så vanlig som Farrar.
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: wictor skrivet 12 apr-08 kl 21:07
Till Javill
Du hade svårt med danskan, prova denna sida där Swientys katalog är på svenska:
http://swienty.com/UserFiles/File/katalog/Svensk/Svensk.pdf

På sidan med Swi-Bo Langstroth finner du även Dadant lådor, och du ser av bilderna skillnad i ramhöjd. En hög ram istället för flera låga är bättre för drottningen, ibland vill hon inte gå över skarven, och dessutom underlättar det mycket att leta upp henne om man har en låda istället för två-tre till yngelrum då hon gärna springer runt och gömmer sig.
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: beekeepern skrivet 12 apr-08 kl 21:36
Hejsan!
Det diskuteras väl branschregler om jag inte missminner mig.
Biodlingsföretagarna och SverigesBiodlaresRiksförbund,
diskuterar om hur honungshanteringen ska gå till.

Det finns säkert någon som är bättre uppdaterad på den frågan här hoppas jag.

Mvh. Beekeepern
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: ersam skrivet 14 apr-08 kl 14:25
Hur ser reglerna annars ut när det gäller honungsproduktion och försäljning? Är det ok att slabba i köket och sätta en skylt vid vägen? Ställer exempelvis handlarna något krav på verksamheten? Miljö- och hälsoskydd?

ES
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: Suresh skrivet 14 apr-08 kl 15:43
Jag tänker gjuta betonggolv i garaget, vinterbona väggarna, kakla och bygga ett tvådelat slungrum. Ett utrymme för slungning och avfuktning och ett annat för stapling och rengörning. Och bifritt skall det givetvis bli.

Vatten skall finnas indraget till bägge uttrymmena för att tillfredeställa livsmedelsverket, men jag kommer i praktiken mest använda det i uppstaplingsutrymmet.
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: ersam skrivet 14 apr-08 kl 17:07
Vatten skall finnas indraget till bägge uttrymmena för att tillfredeställa livsmedelsverket, men jag kommer i praktiken mest använda det i uppstaplingsutrymmet.

Några länkar eller tips på litteratur?

ES
Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: Suresh skrivet 14 apr-08 kl 19:18
http://www.biodlarna.se/SBR/Forbundet/mokkom/mokkom.html

Situationen är lite komplex.

För att få sälja honung kommersiellt måste den lokal du hantera honungen i uppfýlla livsmedelsverkets normer. Dessa är dock inte skrivna för honungstillverkning utan gäller allmänt för alla sortes livsmedel. Därför är regelkravet överdimensionerat för honungens behov, vilket biodlarna  har påpekat. Försöken att ta fram branchregler för  honungen har strandat på att det finns två  biodlarorganisationer med sinsemellan  lite olika uppfattningar. Största misstämmelsen mellan biodlarna och livsmedelverkets kontrollregler gäller vattentillgången. Livsmedelverket ställer stora krav på att vatten skall vara indraget  oc h att   ytor skall vara avspolningsbara, medan biodlaren vill ha så lite vatten som möjligt i sin anläggning, eftersom  hon ungen  är hydroskopisk och måste torkas  ut i torra utrymmen.

Så för närvarande är det en del trail and error. Den som vill vara på den säkra sidan kan fråga kommunens   miljöskyddsnämnd hur de ser på saken, men förbered dig på att det inte har en aning.

En annan organisation som sysslar med kvalitetsmärkning och hål lerf ör  biodlaren rimliga krav är Svenskt Sigill. Så säger biodlarna här i trakten i vart fall.

Titel: SV: "Slungrum"
Skrivet av: Roger H skrivet 15 apr-08 kl 16:16
Frigolitkupor är bra om man inte vill lyfta för tungt. Sedan kan man diskutera nyttan med att ha 2 olika rammått eller inte. En del gillar det andra inte. Själv skulle jag inte föredra det då det blir bökit med byte av kakor för övervintring etc. Men mycket av det är en skötselmetod också och beror på hur man vill sköta bina.
Skulle man vilja satsa på allt nytt skulle man nog satsa på att ha 3/4 langstrott från första till sista lådan. Många yrkesbiodlare har det så och ramen är den mest spridda över världen och ökar i popularitet även i sverige. Problemet är att det finns väldigt lite begangnat att köpa i sverige till detta ramformat.
Då är det lättare att satsa på LN som finns i mängder och där det även finns gott om begangnat till viket innebär att man inte behöver investera i så dyrt med en gång. Gillar man plastmellaväggar finns även detta i LN storlek.
Vill man ha ännu lättare ram skall du gå ned till HLS (halv Lågnorman Svea). En full sådan låda med honung väger knappt 12-15 kg. Nackdelen kan vara att du får fler ramar att hantera men oftast så går det dubbelt upp av dessa i en normal slungare så tiden där återvinns. Själv har jag LN till mina flesta kupor. Har 1 sammhälle som jag under flera år har provat att bara köra på HLS ram och det funkar fint det med. Allt beror på hur stor biodlare du tänker bli, hur mycket du vill investera mm.
Skall du bara ha ett färre antal för husbehov kan svean fungera utmärkt också. Det är ett utgående ramformat som håller på att tyna bort, men det är inget fel på det om man inte skall bli större odlare. Dessutom finns det nästan obegränsat med begangnat matrial i detta format som slumpas bort till vrakpriser eller ges bort gratis. Så vill man starta billigt är detta ett bra sätt. Skall man bli större odlare och vill satsa pengar på det, satsa på framtiden och Langstrott, vill man vara mitt i mellan så satsa på LN, det är min uppfattning.

//Roger