Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: HP skrivet 04 maj-05 kl 10:18

Titel: Vegetarisk löpe?
Skrivet av: HP skrivet 04 maj-05 kl 10:18
Hmmmm, ja, var kan man få tag på vegetarisk löpe, och vad ÄR det egentligen?
Har en pojkvän som är vegetarian, och löpe är då "off limits"...
Vill gärna göra ost, men vill ju att han också ska kunna äta den.
"Vanlig" löpe finns ju i affärerna, men de tittar bara konstigt på en när man frågar om vegetariskt....
Nån som vet?!?
Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: pussling skrivet 04 maj-05 kl 12:18
Kan det vara tätört du söker efter? Den användes förr....
Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: HP skrivet 04 maj-05 kl 13:50
Det kan det säkert vara, har faktiskt ingen aning... :-[
Vet du var man får tag på det?!
Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: pussling skrivet 04 maj-05 kl 14:17
Det brukade plockas på sommaren. Så det blir nog svårt att få tag på det nu om du inte får tag på ngn som har i lager sedan förra sommaren. Du får titta i en flora o söka rätt på tätört. Jag är 50%ig dalkulla o det var där jag fick veta att tätört "täte" användes för att göra "tjockmjölk".
Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: signe skrivet 04 maj-05 kl 15:27
Tätört (som är en insektsätande växt med klibbiga blad och fina blå blommor) användes för att göra täte, d v s en sorts långfil. Vill du göra ost utan animaliskt löpe så finns det syntetiskt att köpa. Man kan också löpa mjölk genom att hälla i något surt t ex vinäger eller genom att värma filmjölk så att den "skär sig". Jag rekommenderar Ingrid Dams bok som finns i Åters bokklubb, se oven till vänster.
Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: solskensbarn skrivet 06 sep-05 kl 13:22
Du kan också använda citron till att få det att löpa. Man kan också låta mjölk surna och värma på den lite lätt, då löper den och blir en jättegod färskost. Mjölken ska surna, inte ruttna!


/Maria
Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: tomas-kero skrivet 08 feb-06 kl 13:36
Jag har hittat ett recept på vegetarisk löpe i boken "vartill våra växter duga" av j.henriksson.
gör en stark dekokt på brännässla med tillsats av 2/3 liter salt till 4liter dekokt. förvara på flaska. 1msk  av detta ystar en stor bytta mjölk.




har aldrig prövat detta men det kan vara värt ett försök
Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: Vitis skrivet 08 feb-06 kl 18:08
tomas-kero ... det var intressant.

Du kan inte ge en lite mer detaljerad beskrivning ?
Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: Gruff skrivet 08 feb-06 kl 20:00
Det finns ofta vegolöpe att köpa hos dom som säljer mejeriutrustning.
Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: Vitis skrivet 08 feb-06 kl 21:25
Obildad som jag är vet jag inte ens var man köper mejeriutrustning ... detta trots att jag själv jobbat i 6 år med att konstruera .... mejeriutrustning för Tetra Pak/Alfa Laval !!   ;D

Konstig värld vi lever i ....

Gruff : tror du dom säljer till en annan som är sugen på att göra 2 kg ost hemma i köket eller måste man köpa dunkvis ?

Jag har letat efter "löpe" för att göra tofu också (hos hälsokostaffärer) men utan framgång.

Kan man köpa vanlig löpe nånstans annars ? På Apoteket ?  ???
Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: Gruff skrivet 09 feb-06 kl 00:45
Hm, hittade både vegolöpe och koageltjofräs för tofu för ett tag sen ju. Ska se om jag hittar tillbaka.... Jag återkommer om det Vitis.
Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: Lantfamiljen skrivet 09 feb-06 kl 09:37
Hej!

Här köper vi vår löpe:

http://www.mejeribolaget.se/mejeri/

Animalisk finns i 5 L men jag tror veg finns i 1 L.

Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: Vitis skrivet 09 feb-06 kl 11:48
Man bugar och bockar.
Tack !  :)
Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: Staina_ skrivet 12 feb-06 kl 13:35
du kan åckså ringa till lillängens gårdsmejeri å fråga dom för dom kör bara med vegetariskt löpe !
Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: Gruff skrivet 12 feb-06 kl 23:03
Vitis, koagulering av tofu sker med nigari. Googla på nigari så hittar du en massa info. Jag hittar ingen som säljer över nätet. Så hör dig för med alla hälsokoster du kan hitta. Hemgjord tofu är verkligen gott och minst lika fin som köpetofu. Men, det är "ganska" pyssligt att få till det.
Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: HP skrivet 14 feb-06 kl 09:32
Hej igen...Tråden här har fortsatt lite utan mej, trevligt att "läsa ifatt"...
Jag har nu införskaffat löåe(för ganska länge sen).
Köpte från en amerikansk ost-sida, www.cheesesupply.com
Mycket bra service och lättnavigerad sida. Jag köpte då alltså vegetabilisk löpe i tablettform.
Håller bra & länge, bara att landa ut med lite vatten.
Sen att jag fortfarande inte lyckts få ordning på mina ostar är ju liksom inte löpets fel...  ;)
Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: tomas-kero skrivet 24 feb-06 kl 09:32
ursäkta att jag är så sen med att svara vitis  :-[
Jag kan tyvär inte ge en mer detaljerad beskrivning  ; det där var det enda som stod i bolen + att den ursprungligen kommer från skottland.
Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: Vitis skrivet 13 feb-07 kl 17:56
Hittade den här gamla tråden på en Googelsökning ... snacka om omvägar.

Hur som helst, jag har blivit sugen på att försöka göra mig en egen ost igen så jag puffar upp tråden igen och hoppas på info om var man enklast får tag på ostlöpe i små kvantiteter.

Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: Vitis skrivet 13 feb-07 kl 18:25
Vanlig ostlöpe (inte vegetarisk) finns på Apoteket i 100 ml flaskor :)

TACK !! Nu ska vi bara hitta en OK mjölkleverantör också ... nån i västra Skåne som har en hink till övers ??
Titel: Re:Vegetarisk löpe?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 13 feb-07 kl 21:22
Jag har hittat ett recept på vegetarisk löpe i boken "vartill våra växter duga" av j.henriksson.
gör en stark dekokt på brännässla med tillsats av 2/3 liter salt till 4liter dekokt. förvara på flaska. 1msk  av detta ystar en stor bytta mjölk.
har aldrig prövat detta men det kan vara värt ett försök

Här finns det mera stöd för brännässellöpe.
www.abo.fi/~kpurasjo/natur.htm