Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Rune F skrivet 06 apr-08 kl 11:39
-
Hej!
Har precis upptäckt den här sidan, väldigt trevligt!
Kunde inte låta bli att dela med... så här gör vi efter många års brödbakande.
Om man utgår från ett brödrecept från div kokböcker (inte Jan Hedhs osv)
1) ta hälften så mycket jäst
2) använd inget socker eller sirap
3) kör degen i maskinen/handälta länge (vi kör degarna minst 10-15 min på högsta hastigheten), saltet bara de sista 5min. Degen ska bli seg och elastisk.
4) låt degen jäsa upp och slå ner den 2-3 gånger
5) jäs bröden svalt och så länge som dom tål
använd gärna surdeg och eget malet mjöl
det blir gott bröd som inte smakar jäst och håller sig länge
-
Verkar vara intressanta erfarenheter tror att jag ska pröva på det som du brukar göra. Det innebär ju att jästen räcker till dubbelt så mycket bröd, jäst är ju inte dyrt men ändå vi har långt till affären över en mil. Så man måste planera. Så att kunna baka mer bröd på samma jästmäng är positivt.
-
ska nog prova!
-
Vad gör saltet med degen/brödet när det kommer i tidigt respektive på slutet?