Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Lotus skrivet 04 apr-08 kl 19:53
-
Har du något gott och relativt enkelt brödrecept att dela med dig av?
-
Hej i våren,har ett gott recept som man sällan tröttnar på.Allt är ca. mått efter eget huvud.Ca 7 dl. vatten ljummet,1 ½ dl farinsocker,1 pkt jäst,2 ägg,1 tsk salt,och ca 1 liter rågsikt eller tills degen känns bra,kan minska på rågsiktet lite och tex. ta något annat mjöl.Låt jäsa i 1 ½ timma baka ut till 3 limpor i en långpanna,jäs i 3 kvart igen,grädda i 175 grader i ca 30 min. längst ned i ugnen till gyllenbruna väldoftande limpor.Låt svalna under duk och i påsar.Lycka till.
-
Tack tackan!
-
Här får du recept på världens enklaste bröd - men väldigt gott!
(Från Nya Annas mat - "Fantastiskt bröd" )
5 dl ljummet vatten
1 dl mjölk
25 g jäst (halvt paket)
2 tsk salt
1 msk honung
12 dl vetemjöl
eller
11 dl vetemjöl + 1,5 dl grahamsmjöl
Degen ska vara lös och kletig och röras minsta möjligt. Låt jäsa i 1,5 till 2 timmar, längre om du ställer den svalt.
Inte heller efter jäsningen ska degen knådas - brödet blir luftigt om jäsbubblorna får vara kvar. Klicka upp degen i lämpliga storlekar (t ex typ småfrallor) direkt från bunken med en degskrapa eller en hårdare slickepott och lägg på bakplåtspapper och in i ugnen (250 grader). Det brukar behövas 2 plåtar.
När du bakat det några gånger och vet hur degen ska kännas, kan du ju ha i vad som helst. Om du lägger till någon dl färdig havregrynsgröt får du bröd som kan ligga framme i 2 dagar utan att torka. Jag brukar ofta ha i linfrön, solroskärnor, några dl råg- och grahamsmjöl, grovt kli eller rivna morötter, lingon, hackad purjolök... Ibland fil istället för mjölk. Har du i något ytterligare som är blött - lägger du förstås till lite mera mjöl.
Hälsningar
Acleja
-
Gå in på världens bästa sida www.matklubben.se där finns en massa brödrecept och andra recept.... kul sida :-)
Där har jag mina brödrecept åxå :-)
-
Använder inte så mycket recept, utan det blir mest på en höft. Det viktiga är en tsk salt till 5 dl vätska. Sen kan man modifiera det mesta. Så, brödrecept för mig är mest ett uppräknande av vad jag har i, jag mäter inget mer än salt och vatten! (ja, jag bakar oftast med vatten, känns onödigt att baka med mjölk, öl eller annat som kostar pengar när man har vatten i kran. Det blir mer när man vill lyxa till det lite ;))
Nåt som är gott att ha i bröd är rosmarin! Brukar ha det i ljust, osötat bröd. Baka på mestadels siktat mjöl, lite grahams eller grövre funkar också bra, men inte enbart grahamsmjöl. Nån dl olja. Olivolja är lite extra god till just rosmarin, blir lite italiensk touche på det hela!
Tänker man sig grövre bröd, limpa och så, så är det gott att ha i lite rivna morötter! Ger ett väldigt saftigt bröd, men är aningen kladdigt att baka...
-
Lånar tråden... min mormor gjorde härligt, segt matbröd ("a la Tornedalen") och vilka tips (ex vis sirap, arbeta degen läänge...) jag än följer så får jag inte till det. Ngn som vet?
-
Har du något gott och relativt enkelt brödrecept att dela med dig av?
japp det har jag!
2,5dl ljummet vatten
25g jäst
salt
2,5dl grahamsmjöl
3msk sirap
4,5dl vetemjöl
suveränt gott vardagsbröd!