Alternativ.nu
Bygga & Bo => Övrigt om bygga & bo => Ämnet startat av: RockyMontana skrivet 02 apr-08 kl 08:28
-
Tjena.
Det börjar bli dags att bygga ekohus.
Jag funderar lite på vad för smarta lösningar det finns för matlagning.
Man vill ju gärna ha en spis och en ugn, men om man ska ha en eldriven sådan så drar det ström av bara helvete såvitt jag förstått (är inte sådär jättehemma på el-området)?
Men jag kommer att driva huset med hjälp av solenergi och vindkraft och även vattenkraft (sinom tid), har en älv precis i närheten av huset, så tänker att man gå och ladda batterina där, samt ha solceller/panel och ett mindre vindkraftverk.
Men det drar ändå en jävla massa ström att ha ett "modernt" kök med spishäll och liknande.
För min del skulle jag lika gärna kunna ha en vedspis, men det kan bli lite svårt för andra parter i hushållet.
Ska man ha gasspis så får man åka och fylla på gas en gång i halvtimmen tänker jag, eller ha en fetstor tub. Men så är jag lite rädd för explosionsrisken (är inte så hemma på det området heller, så jag är hellre på den säkra sidan) och sånt också.
Fast egentligen mest att det blir en rörlig kostnad att ha gasalternativet.
Egenproducerad el + köksatteraljer = sant i min värld.
Någon som har några tips eller idéer?
-
i övrigt vet jag inte om det här var rätt forumsdel eller inte, så flytta den bara om det var fel.
-
i övrigt vet jag inte om det här var rätt forumsdel eller inte, så flytta den bara om det var fel.
Känns väl helt klart som rätt plats i forumet!
Du antyder en viss olik syn på sättet att bo i ditt förhållande och är inte ni båda med på dina roliga alternatividéer så riskerar det trubbel i förhållandet.
Så mitt tips är att köra på en sjysst vedspis och en vanlig spishäll. Vedspisen ger en ombonad värme och kommer att användas garanterat! Iallafall den kalla årstiden. En vanlig elspis är väldigt praktisk och i förhållande till exempelvis uppvärmning så kan jag tycka att det är väl värda kronor att få varm mat.
Gasalternativet är ju väldigt trevlig och ska inte vara något problem om det är ordentligt installerat. Jag har sett lösningar med gastuberna på utsidan av huset i en "låda". Du behöver inte byta varje halvtimma. Finessen med denna lösning är att du får värsta proffsköket som lyfter matlagningen! Men det är lite meckigt med gastubbyte. Tror varken det är ekonomiskt eller miljövänligt i längden.
Lycka till!
ES
-
Förhållandet är det inga problem med.
Speciellt inte eftersom det är jag som är kocken :))
Men vedspis känns samtidigt lite si och så med.
Det är väl förvisso ett bra alternativ, fast jag skulle vilja ha något "mer uppstyr" / "Mer modernt" och slippa att verkligen få igång en brasa, fylla på ved, osv osv.
Därför tänker jag att elspis/gasspis vore det bästa alternativet, rent praktiskt.
Det finns inga lågvoltsspisar eller liknande kanske?
Det hade varit guld.
Hur länge kan en gastub tänkas räcka? hade gasspis i Göteborg när jag bodde där, och det är det bästa jag någonsin använt, med det är ju förbrukningen då som är väldigt oekonomisk.
Och vi kommer att bygga ett jordskepp, så det är inga problem med uppvärmningen, eftersom den sköter sig självt via huset.
Förvisso smakar mat över öppen eld bäst också, så det ÄR kanske det bästa alternativet.
Hmmm...
Jag ska fundera ett tag, under tiden skulle jag vara ytterst tacksam för förslag.
-
En bra vedspis är guld värd. Se till att du får en spis som ger dig varmvatten också.Du kan ju även koppla in elementen. Då har du både sol och ved-värme.
När det stormar och strömmen går så har du både värme samt matlagningsmöjligheter. En bra vedspis värmer även intilliggande rum utan problem.
-
Man kan förvisso bygga om gamla apparater till vind o vattenkraft, icke att förglömma.
-
Man kan bygga vindkraft av gamla bilmotorer och liknande.
Har en god vän som pluggat alternativ energikraft på ett universitet i södra England som säger sig kunna allt om det där.
Jag ska tvinga hit honom. :))
Så det där ser jag inte som något problem, och nu glider vi ifrån ämnet lite känner jag.
Jag har ganska bra koll på det där. Problemet är alternativet till elspis...
-
Vedspis är ingen höjdare på sommaren. Om man inte älskar att basta samtidigt som man lagar mat. ;)
-
Varför inte både vedspis och gasspis ???
Vedspis är överlägset, både ekologiskt (om den eldas rätt..) och om man ska göra seriös mat som tar längre tid än nudlar....
Gasspisen/gasplattan kan man använda om det är sommarvarmt, bråttom med pastan, eller om man bara ska koka lite vatten eller liknande...
Gasspis har högre effekt än en induktionshäll.
En vettig gasplatta/gasspis är närmast idiotsäker.
Och en 45kgs tub räcker lääänge 8)
-
Vet ni var gasen kommer ifrån? Eller struntar ni helt enkelt i det?
Känns inte så eko.
-
@m8e:
Självklart bryr jag mig om var gasen kommer ifrån, kan man inte bränna naturgas eller nåt? =)
@Misse:
Som det ser ut nu så är det faktiskt så det kommer bli.
Hur länge är lääänge då?
-
Vet ni var gasen kommer ifrån? Eller struntar ni helt enkelt i det?
Känns inte så eko.
Nej.
Är bl.a därför det står en elspis här.
Vet inte om det finns eko-alternativ, kanske är nån annan som vet ???
Fast iofs, om ändå råoljan ska tas upp >:( >:( så är det väl bra om gaserna används, har för mig att en del gaser bara släpps ut när man borrar efter nytt. Men kanske bara var förr i tiden????
Kommer inte ihåg om propanen pyser ut från jordens inre, eller om det är en produkt från raffens processer....??
-
Kan man driva bussar på biogas så borde man kunna driva gasspisar på någon form av biogas också väl?
Eller är jag på en helt annan planet nu?
-
Hur länge är lääänge då?
Har för mig att en 11kgs räckte minst några veckor när min morsa gjort mat, och hon gör riktig mat ;D ;D
Är det nån som har exakta siffror med typ kW per kilo propan???
-
Så vad är ditt förslag då?
Om man tar bort elspis, för det kommer verkligen inte fungera.
Och om skiten är driven med olja så är det ganska ointressant att ha som primärt tillagningssätt, men kanske skulle kunna fungera som alternativ till vedspis om man verkligen måste akutkoka pastan eller vad det nu handlar om.
Mitt blodsocker sjunker lika snabbt som flumriderns sista backe och jag blir på pisshumör, och alla gånger kan man inte planera sådant.
Men åas, men fasta rutiner så blir det lättare att undvara och då kan man fixa det innan det är för sent.
Men hursomhelst, om en stor gasrub räcker i två veckor och man lagar mat 2-3 gånger om dagen så skulle en sån kunna hålla i 2-3 månader för min del, så lite räknar jag på att använda den, nämligen i verklig kris.
Men då kommer nästa problem, hur gör man när det är 30 grader varmt ute och man ska köra igång en vedspis? Lever på glass på sommaren? :)
-
vad tror ni om två kök då?
ett utomhus i stil med:
http://jonas.disordinary.org/vaxhuset/pages/S4200029.html
http://jonas.disordinary.org/vaxhuset/pages/S4200033.html
http://jonas.disordinary.org/vaxhuset/pages/S4200034.html
http://jonas.disordinary.org/vaxhuset/pages/S4200035.html
Och ett gammalt hederligt kök inomhus med vanlig vedugn/spis...
Det låter som en ganska smidig lösning ändå.
Dessutom är det alltid trevligare att vara utomhus när det är varmt och sommar.
Det ska jag ta i betraktelse minsann!
-
Öppet kök, ute på landet = flugor och åter flugor. Ok någon enstaka dag, men inte varje dag....fågelbajs är nog också ganska troligt. Glasa in och lägg huset i skuggan, alt högt i tak och odla vin som skuggar.
-
Jag har bott där och vi hade inte så mycket flugor, det är ganska högt läge där.
Fågelbajs hamnar på tak, låt dem bajsa.
Jag är inte speciellt kräsen på sådana saker, inte heller de jag kommer bo med.
Om man vill ha flugfritt och bajsfritt så kan inte man inte bo någonstans, vi är många som delar denna värld.
Glasa in, nätack, minimalism och återvinning, jatack.
-
Alternativ som finns är typ:
Solenergi. En stor reflektor som riktar strålarna mot en lagomt stor stenhäll.
Spritkök (med hemma odlad HB?).
Gasspis med Biogas (tanka på någon mack?).
Vedspis ute.
Vedspisen inne och kyla ner den på något sätt när man har när man är färdig med matlagningen. (Göra varmvatten?)
-
hmmm, men ja vet iaf var METANgasen kommer från.....
-
Saxat från Wikipedia:
Kemisk Process
När mikroorganismer bryter ned hushållssopor och annat biologiskt nedbrytbart avfall i en syrefri (anaerob) miljö, bildas metan (CH4) och även koldioxid (CO2). Biogas kan utvinnas i reningsverk, på soptippar (deponigas) och på andra platser där biologiskt nedbrytbart material finns. Rötgas och sumpgas är andra namn på biogas. Slutprodukterna blir dels metangas vilket är ett fullvärdigt biobränsle för fordon, dels rötslam som används inom jordbruket som ett jordförbättrande gödselmedel. Många reningsverk har idag egen biogastillverkning för att täcka sitt energibehov.
Ser inte så oljigt ut, och inte heller utvunnet från animalier.
Ser inte riktigt problemet med att använda biogas då?
Det är väl egentligen ett bra sätt att ta vara på metangas som är en ganska bidragande faktor till exempelvis växthuseffekten?
Eller?
Wikipedia-hysterin fortsätter...
Småskalig verksamhet
Bönder i utvecklingsländer uppmuntras att fermentera biologiskt avfall i en lufttät tank som gör det möjligt att samla upp den biogas som bildas. Gasen kan sedan förbrännas för att fylla husbehovet av värme eller för matlagning (typ gasspis/gasugn). På så sätt får hushållet tillgång till en billig och miljövänlig energikälla.
-
Det krävs en enorm massa skit för att det ska bli några mängder gas att tala om.
Det brukar krävas ett svinstall eller så.
En bra start kan vara att bli vegetarian.
-
Jag har varit vegan i 7 år :)
-
Jag röstar på gashäll och vedspis. Vi har ett tvålågigt gasolkök i vår båt och en liten gasoltub till. Tuben räcker utan problem till att laga 3 mål om dagen (till frukosten i och för sig bara te- och kaffevatten) i 3-4 veckor. Så med en ordentlig tub tror jag inte du behöver byta mer än max en gång i kvartalet. Nyttjar du vedspisen höst, vinter och vår så räcker det kanske med en gång om året. Gasoltuben/tuberna, har du som någon annan skrev i en låda utomhus sen får du kolla slangar och anslutningar någon gång om året.
-
Precis, och biogas låter som en riktig höjdare ändå om ni frågar mig.
Vad är nackdelarna?
Kan man skapa det själv så är det ju YPPERLIGT.
Varmkomposter ger ju ifrån en jädrans massa gaser, om inte annat så kan jag börja fisa i en slang, då lär vi aldrig behöva byta tub, haha
-
Biogas är intressant men orealistiskt i liten skala.
Ett ekologiskt alternativ för att slippa "spisrosor" kan vara en flyttbar järnspis, en sån där liten som står på fyra ben och med fristående rökrör.
Jag har sett såna där man säljer renoverade järnspisar.
Ställ den i ett växthus eller lusthus och brassa käket där när det är som varmast.
Eller kanske man kan fixa så den står på utsidan men med åtkomst till plattor och vedinkast inifrån, för minsta värmestrålning inåt?
En spis i växthuset skulle kanske också kunna funka som frostvakt på våren?
-
Jag kommer att ha växthuset inomhus eftersom vi kommer att bygga ett Jordskepp, så frosten kommer inte åt oavsett.
Hmmm...
Varför orealistiskt?
Förstår inte riktigt det negativa med gasspis med biogas?
-
Som någon sa innan. Biogas köper man inte på tub. Ibland står det naturgas. Men det är också från oljans värld. Statsgas som man hade i gasspisarna förr kom från gas man fick när man gasade ur stenkol. Nu är det naturgas i ledningarna.
Har du el framdraget så är det absolut enklast och fungerar i alla väder (nåja åtminstone nästan jämt). Bor man på landet så ska man självklart ha en vedspis.
Mitt slutliga tips i denna tråd är alltså: Har du el - köp en keramikhäll! Och in med en vedspis. Har du inte el eller har ambitioner med ditt matlagande köp en gashäll. Självklart också vedspis till detta alternativ.
Vill man spara energi och minska sin miljöpåverkan så finns det betydligt bättre sätt att göra det än att undvika en elspis till matlagning! Kolla över uppvärmning, varmvatten och transporter i första hand! Köp miljömärkt el!
ES