Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Storlyckans Anna skrivet 28 mar-08 kl 21:32
-
Finns det ngn som kan hjälpa mig med recept på spätzle? Har förstått att det finns en del forummedlemmar med tyskt urspung så jag hoppas att ngn vet. När jag frågat schweiziska, österrikiska och tyska vänner så har de sagt att de brukar köpa sina färdiga!
Vad jag vet så verkar det finnas 2 olika sorters spätzle. En som ser ut som äggröra och en som ser ut som spaghetti. Har ett recept på den sorten som är spagettiformad. Enl recept så ska man breda ut smeten på en skärbräda (spätzlesbrett) och sedan skära tunna strimlor som sedan kokas. Detta tyckte jag var svårt, smeten var så rinnig att det bara blev stora degklumpar. Fick tips om att pressa smeten genom potatispress, men mitt recept är så löst att det inte fungerar.
Tacksam för alla tips!
-
Det lättaste är att använda en spätzlehyvel, som har ganska stora hål. Bara infödda proffs ger sig på hackandet. Du tar flera ägg och blandar med mjöl och lite salt, vispar tills det blir smuligt och gult. Sen häller du i vatten, gärna mineralvatten, lite i taget och vispar med elvispen tills det slår blåsor. Degen ska inte rinna precis, utan vara seg. Sen hyvlar du spätzlena över en kastrull med kokande vatten i omgångar. Du kan hålla omgångarna varma i ugnen eller värma upp igen med smör. Varianten kässpatzen med riven ost och smör är läcker, men kaloririk. Med surkål smakar det lite annorlunda. Du kan också blanda i spenat i smeten. Troligen har du använt för mycket vatten tidigare.
Köp hyveln nästa gång du har vägen ner till södra Tyskland. Eller de franska gränstrakterna (Alsace).
-
Tack för ditt svar!
Ja det kanske var lite ambitiöst att försöka använda spätzlebrett :). Min tyska är inte mycket att skryta med men jag trillade ju över en bok med mat från Schwaben för en femma på loppis.
Vad heter spätzlehyvel på tyska? Vet inte när jag själv får chansen att köpa en så jag tänkte be ngn snäll vän att inhandla en.
-
Spätzlehobel heter det. Det finns även en press, tror jag, som för potatismos, men med större hål. (Jag är ju ingen äkta Schwab, men jag har i alla fall bott där i 12 år.) Alla barn älskar spätzle. Här äter de inte köttbullar på restaurangerna utan får in en tallrik spätzle med brunsås utan grönsaker, så blir de glada. Min son blev lite chockad när han upptäckte att det inte finns spätzle som Dagens rätt i Sverige... fast han är förstås född i Schwaben.
-
Då var det nog en sådan press som de tänkte på när jag fick rådet att använda en potatispress.
Har en viss svaghet för "germansk" , stabbig mat efter att ha bott i Zürich. Fast det är inte helt lätt då jag inte längre äter kött. På vintrarna gör jag ibland schupfnudeln auf sauerkraut och äter med sojakorv. Det går bra det också! Som sagt så är min tyska inte så bra och mina tyskspråkiga vänner skrattade åt mig när jag sa att jag hade gjort schnupfnudeln.
Ska be ngn av dem gå till en husgerådsaffär. Tack igen! Anna
-
Wow, jätteduktigt att rulla schupfnudeln själv. Brukar i så fall köpa dem färdiga. Min man har jobbet att steka dem med fläsk och surkål och lite öl. Om du gör dem själv, så finns det ett tips för att få rätt form och storlek - de kallas också goss-snoppar (Bubispitzen). Men att gilla sydtysk mat och vara vegetarian låter lite svårt.
-
Nä, man får mest hålla sig till surkål och knödel :).
-
Jag har hittat ett nytt vegetariskt recept från Alperna: Kartoffelkäs. Ännu billigare smörgåspålägg än Hummus, Zaziki och kompani. Ta resterna av pressad potatis, blanda med finhackad lök och lika delar creme fraiche och vispgrädde. Smaksätt med salt och peppar. Det är faktiskt gott!
-
Det låter gott, tänk vad mumsigt med färskpotatis! Fast det där med vispgrädde OCH Creme Fraiche känns som lite "overkill".
-
Det låter gott, tänk vad mumsigt med färskpotatis! Fast det där med vispgrädde OCH Creme Fraiche känns som lite "overkill".
Nä, varför då? :-[
-
För att man nog har ätit lite för mycket grädde :-[? Å så känns det lite som det blir en bakelse snarare än macka. Men har Gruff
mage till det så går det nog bra med bara vispgrädde också (det finns ju faktiskt potatisbakelser) ;).
-
Jag har hittat ett nytt vegetariskt recept från Alperna: Kartoffelkäs. Ännu billigare smörgåspålägg än Hummus, Zaziki och kompani. Ta resterna av pressad potatis, blanda med finhackad lök och lika delar creme fraiche och vispgrädde. Smaksätt med salt och peppar. Det är faktiskt gott!
Det där låter gott, måste prova....