Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Lotus skrivet 28 mar-08 kl 16:51

Titel: Göra egen musli?
Skrivet av: Lotus skrivet 28 mar-08 kl 16:51
Finns det någon som har ett enkelt och gott recept på hemmagjord musli? Känns ju helt galet att köpa sådant! Och vi konsumerar mängder.. ???

Hur länge håller sig hemmagjord? Hur förvarar man den? Alla tips mottages tacksamt!

Titel: SV: Göra egen musli?
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 28 mar-08 kl 17:10
Jag gör alltid egen musli. Vår är glutenfri eftersom jag och en av sönerna inte tål gluten. Men här hemma äter all i familjen av den. Detta har vi i:

Corn flakes
Boveteflingor
Hela linfrö
Solrosfrö som jag rostat lätt med olja och lite salt
(Pysiliumfrö ibland)

Mängden jag tar är liksom på känn, man får blanda efter eget huvud och smak.
Använder detta som "bas". Jag vet inte hur länge den håller sig, vi brukar äta upp den innan den blir dålig :) Förvarar den i plastburk som är tät. Skulle gissa att den håller i en månad minst.
Russin eller aprikoser blandar jag i när jag ska äta, de blir så torra och trista i burken.
Titel: SV: Göra egen musli?
Skrivet av: mistel skrivet 28 mar-08 kl 17:24
Den här müslin brukar jag göra, det blir en stor sats men jag tycker det går slut hyfsat snabbt ändå och det är bara jag som äter.

Blanda detta i en stor bunke:
400g havregryn
400g rågflingor
3msk rapsolja
2msk kanel
2msk kardemumma
(tips saltåkvarns havregryn och rågflingor brukar vara finare än många av de märkena som finns i vanliga handeln)

Bred ut blandningen i en långpanna och sätt in i 225 graders värme i ca 5min så det får lite färg rör om någon gång.

Ta ut långpannan och strössla ut 200g grov hackade nötter (ex. mandel, hasselnötter, valnötter) ovanpå grynen i långpannan, sätt tillbaks långpannan i ugnen i ca 5min så nötterna blir lite rostade ta sedan ut långpannan. Blanda ner 200g grov hackade katrinplommon + 200g grovhackade aprikoser ( det går bra att även testa andra torkade frukter dessa brukar dock vara osockrade och jag vill inte ha sockrade bär/frukter i müslin). Låt müslin svalna, blanda ner ca 6msk psylliumfrö (=loppfrö). Ha upp i en STOR burk och tryck ner en skårad vaniljstång som ger vaniljsmak också åt müslin.
Titel: SV: Göra egen musli?
Skrivet av: ChristinaR skrivet 28 mar-08 kl 18:35
Här är ett busenkelt recept (scrolla längst ned):

http://elins-tradgard.blogspot.com/2008/03/grnare-liv-p-ett-r-vecka-5-lokal-mat.html
Titel: SV: Göra egen musli?
Skrivet av: Lotus skrivet 31 mar-08 kl 13:42
Tack alla för era svar!

Sitter och avnjuter en utsökt musli, efter mistels recept *mums!

Ska testa ett annat nästa gång. Kan varmt rekommendera mistels recept! Hade på lite honung också eftersom jag är en gottegris.
Titel: SV: Göra egen musli?
Skrivet av: Sano skrivet 31 mar-08 kl 13:46
Jag tar 1/2 dl olja + 1/2 dl honung, värmer försiktigt tills det går att blanda, häller i ett paket havregryn (ca 1 l?) och rostar i ugnen 10-20 min (rör om en gång). Låter svalna. Sedan i med vad gott jag har: russin, torkad frukt, nötter, pumpafrön, linfrön, solroskärnor... Klart!
Titel: SV: Göra egen musli?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 31 mar-08 kl 13:50
Ica-kuriren hade ett bra recept med alla möjliga ingredienser i. Jag kör ā la Kajsa Varg så många flingsorter jag kommer över, solrosfrön, linfrön, torkade nässlor mm, d v s blandar och häller över 1/2 dl honung, 1/2 dl olja och lite vatten (troligen för att honungen och oljan inte ska sugas upp på ett enda ställe). Rostar i ugnen minst 20 min på 200 grader och rör om var femte minut. Frukt och russin blandar jag numera i efteråt, eftersom de blev så hårda i ugnen.
Titel: SV: Göra egen musli?
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 31 mar-08 kl 17:57
Någon som testat att göra egna flingor?
Troligen inte så lönsamt men om man har egna odlingar så skulle det kunna vara ett alternativ.
Har sett att Kvarnspecialisten säljer flingkvarnar, även handdrivna.
Titel: SV: Göra egen musli?
Skrivet av: marymae skrivet 09 apr-08 kl 16:37
Min müsli:

Havregryn
Rågflingor
Solrosfrön
Pumpafrön
Ev andra lämpliga flingor

Häll alla torra grejer i en skål, blanda i 2 msk olja och max en halv deciliter honung och späd med vatten tills konsistensen är klumpig och kladdig utan att den är så tunn som gröt. Häll ut i en plåt och sätt in i ugn på ca 175 grader. Grädda tills den är torr och hård, rör om minst 5 gånger under tiden. Efteråt kan man ha i russin och dyl men inte ugnen. Jättegod!
Titel: SV: Göra egen musli?
Skrivet av: rabarbers skrivet 10 apr-08 kl 13:50
Nyponpulver är också gott och nyttigt att ha i!