Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: YtseJam skrivet 25 apr-05 kl 16:28
-
Är det någon som har recept på det?
Jag är hemskt förtjust i dessa, men de är ju så fasligt dyra.. Tycker om de chilimarinerade.
-
Det var länge sedan jag gjorde marinerade vitlöksklyftor. Minns att de hade bra recept i en vitlöksspecial i tidningen Gourmet för sissådär 15 år sedan...och den tidningen finns inte kvar.
Hittade detta recept som verkar lovande. Lycka till och berätta hur det blev/ Ebba
Marinerad vitlök
40 vitlöksklyftor
2 dl vatten
½ tsk salt
½ dl vitvinsvinäger
MARINAD:
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 msk tomatpuré
½ tsk chilipulver
½ tsk curry
½ tsk salt
1 dl olja
Skala vitlöksklyftorna med en liten vass kniv. Koka upp vatten, vinäger och salt i en traktörpanna. Lägg i vitlöksklyftorna och låt dem koka kraftigt under lock i ca 2 minuter. Lägg dem i en sil att rinna av väl och packa dem i en eller flera glasburkar medan de är varma.
Blanda balsamvinäger, honung och tomatpuré. Det går lättast om man värmer blandningen några sekunder i mikrougn eller i en kastrull. Smaksätt med kryddor och salt. Vispa ner oljan i blandningen. Det blir perfekt blandat om man använder mixer.
Häll marinaden över vitlöksklyftorna. Förslut burkarna väl. Vänd och skaka burken väl så att kryddor och vitlök blandas noga.
Förvara vitlöksklyftorna i kyl några dagar före servering. Hållbarheten är flera veckor i kyl.
-
Tack för det receptet! Det ska jag prova vid tillfälle. Det lät väldigt gott.
-
Det finns en helt underbar bok att köpa på Apoteket
som heter Mat som det är någon mening med
I den får man goda råd o recept från Alfta
Iden hittade jag detta recept på
Marinerad vitlök
50 st vitlöksklyftor
1 1/2 l vatten
1 dl äppelcidervinäger
1 1/2 tsk basilika
1 1/2 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 1/2 tsk körvel
1 1/2 dl olivolja
Koka upp vattnet lägg i de oskalade vitlöksklyftorna
och låt dem koka upp
Sila o spola av dem under kallt vatten
Skalavitlöken o lägg dem i en burk
Häll över vinägern o sätt på ett tättslutande lock
Låt stå i kyl i 3 dygn
Slå av vinägern men spara den o använd den till dressingar Smula kryddorna över vitlöken o tillsätt oljan
Låt den stå i kylen ca 10 dygn
Nu är den färdig att äta
Hållbar flera veckor i kylen