Alternativ.nu
Djur => Får => Dräktighet & lamning => Ämnet startat av: Boden skrivet 25 mar-08 kl 19:57
-
Hej!
Hur länge har tackan råmjölk och hur mycket kan man mjölka ut per gång?
Är det någon risk att det blir för lite mjölk över till lammen (tvillingar) om man tar för mycket? Tänkte spara lite om det blir problem vid kommande lammningar. Detta var våra första lamm och vi är nybörjare i fårbranschen så vi är tacksamma för svar.
-
Det som är speciellt med råmjölk är innehållet av en viss sort stora proteinmolekyler, immunoglobuliner. Det är så finurligt ordnat i naturen att lammet får då i sig tackans immunitet mot de mikroorganismer som finns i omgivningen. De nyfödda ungarna har under ca ett dygn en vidare passage mellan tarm och blodsystem. Därför kan globulinerna direkt komma in i blodet och börja verka. Råmjölk som tillförs några dagar gamla lamm har således ingen inverkan på immunförsvaret och kan jämföras med vanlig fårmjölk.
Råmjölkens innehåll av globuliner sjunker snabbt. Efter en urmjölkning kan man räkna med att det finns 50 % lägre halt än i den första mjölken osv.
Hur mycket mjölk en tacka har när hon lammar varierar enormt. Vissa lammar med stora sprängfyllda juver så det skulle räcka till 5-6 lamm. Andra har knappt så det räcker till ett. Utfodringen under högdräktigheten har avgörande betydelse och särskilt proteinhalten i fodret.
Vid frysning och upptining skadas en del globuliner och man måste vara mycket försiktig spec vid uppvärmningen. Blir det lite för varmt förstörs alltihop. Man får bättre effekt med färsk råmjölk än med fryst och dessutom är den frysta historisk med avseende på immuniteten. Nya stammar av mikroorganismer kommer till hela tiden.
-
I år köpte jag råmjölk "på påse", dvs i pulverform, för att ha i beredskap. Är den bättre eller sämre än den frysta? Vi har också tillgång till ko-råmjölk från granngården som har mjölkkor, vilket är att föredra?
Falin - med både hängslen och livrem! ;D
-
Den frysta fårmjölken är bättre.
Pulver och koråmjölk är nödlösningar
-
Tack för svaren.
Tackan har jättestort juver så jag tänkte mjölka ur lite till idag även om det är färre globuliner,
(igår mjölkade jag ca 2dl).
Hur varm skall råmjölken vara när man ger lammen så att man inte förstör den?
-
40 gr är lämpligt. Går temperaturen över 60 gr vid uppvärmningen förstörs proteinerna. Man tinar i vattenbad under noggran tempkoll
-
Hur gör ni när ni mjölkar? Har försökt med vanlig amningspump men det funkar inte.
-
Hur gör ni när ni mjölkar? Har försökt med vanlig amningspump men det funkar inte.
Kolla tråden "mjölkstockning", där har Henning förklarat hur man handmjölkar, vilket jag förstått är bästa sättet.