Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Lotus skrivet 24 mar-08 kl 22:58
-
Jag menar; är lamm alltid lamm eller kan det också innefatta äldre djur, dvs får?
Och annars, när äter man får? Fårfiol vet jag men vad mer?
-
Svenska lamm som är slaktade på ett slakteri får inte vara mycket över 12 månader gamla. Till stöd för bedömningen har kontrollanten tandfällning och ledytornas färg. Importerade lamm från länder utanför EU kan vara något äldre, kanske upp emot 20 månader. Smaken förändras inte så mycket men lamm som växer långsamt blir segare.
Fårkött är inte så vanligt. Tackorna är ju produktiva i ganska många år och föder många lamm. Sedan slaktas de om de är friska. Det kommer sällan ut fårkött i butikerna. Det köps direkt från slakteriet av uppköpare oftast med koppling till invandrargrupper. Fårkött betingar ett mycket lägre pris än lammkött. Det händer ganska ofta att de äldre fåren är väldigt feta. Magra djur förekommer också.
Jag själv äter mycket gärna fårkött i alla former. Det smakar lite mer än lammkött och segheten går att få bort genom rätt hantering och tillagning. Se även tråden om fårkött längre ner.
-
Jag menar; är lamm alltid lamm eller kan det också innefatta äldre djur, dvs får?
Och annars, när äter man får? Fårfiol vet jag men vad mer?
Vi åt får hela påsken.. ;D
Egen 3 årig Gutebagge som vi slaktat pga aggresivitet mot andra baggar..tackor..oss....
Filén var underbar..likaså den benfria delen av kotlettraden.. båda marinerade och helstekta.. Fårfiolen är rökt och smakprovad..
Får i kål är jättegott..
Vi ska såga upp resten av kotlettraden till sommarens grillningar.. tagit ut några stekar.. osså en hel del grytbitar då..
Det blev 23kg kött i frysboxen + en hel del ben och kött till hundarna.. :P
-
Tack för era svar!
Riktigt nyttig information ffa från Henning!
-
Fårkött är inte så vanligt. Tackorna är ju produktiva i ganska många år och föder många lamm. Sedan slaktas de om de är friska. Det kommer sällan ut fårkött i butikerna. Det köps direkt från slakteriet av uppköpare oftast med koppling till invandrargrupper. Fårkött betingar ett mycket lägre pris än lammkött.
Undrar om det är därför det går att hitta billigt lammkött i invandrarbutiker? Jag har ofta undrat varför de kan hålla så mycket lägre pris på just lamm där!
-
Hej!
Vi uppskattar kött från djur som väger under 15 kg. De är tillräckligt magra och går att använda till det mesta. Vi gör ofta stiffado på grekiskt vis dvs. kryddar med salt, svartpeppar, kryddpeppar, nejlika, lagerbärsblad citron och en hel toppad vitlök i grytan. Bryner i olivolja givetvis ;-) och fyller upp med vitt vin så att det täcker. Ibland byter vi vin mot vatten och tomat.
Att grilla kotletter marinerade i olivolja, salt, citron, vitlök och timjan är sommar för hela familjen.
En frys utan lammkött är en tom frys.
Lycka till!
-
Lamm/får køtt kan tilberedes i mange varianter. Får i kål, helstekt får fiol, grillskivor, salt køtt av får er fantastisk godt. Saltet og tørket lammebog eller fiol. Korv typ salami (fårepølse), lammehjerte kan helstekes osv. Mitt favoritt køtt.