Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: mimmismat skrivet 24 mar-08 kl 10:19
-
Nu har jag gravat lax till påskens mat och det blev riktigt lyckat. Men hur gör ni? Kan vi byta lite tips och ideer kring ämnet?! :)
Jag gjorde gravning med lite citrus och rosmarin, recept och bilder finns på bloggen för den som vill....
http://mimmismat.wordpress.com/2008/03/24/gravad-lax/
-
vi gravade också lax till påsk, men den var liten. Hur gjorde du, mimmismat?
Vi vadade ut nät och det blev små firrar.
-
Min firre var en stor laxsida till att börja med, men stjärtbiten skar jag av och gravade. Mittbiten fick bli annan god mat. Ingen fiskelycka med mig jag fick lita till fiskhandlaren den här gången.
Vad hade du för recept när du gravade?
Har du gravat annat fisk också?
-
jag brukar använda salt/sockerblanding, gärna med lite kumminfrö i när jag gravar. Och nog så viktigt, en rejäl tyngd ovanpå firren när den ligger i salt/sockerblandningen.
-
jag använder salt/socker i proportionerna 2-3 till 1 eftersom jag inte är förtjust i för mycket sockersmak. Oftast använder jag inga kryddor men jag har provat med dill/vitpeppar, dill/chili, citronsaft/sest, färsk ingefära, samt kummin.
Tjockare bitar brukar ligga två dygn tunnare bitar ett dygn, efter det sköljer jag av biten och låter den ligga till sig ett eller ett par dygn så saltet jämnar ut sig i biten. Istället för tyngd gravar jag i plastpåse som jag vaccar.
-
Jag har inte tillgång till att fånga lax, så jag tar helt sonika en billig pinklax (en sån som är björnföda i Alaska). Steker framdelen och gravar bakdelen med salt, socker, dill och persilja.
På med en tyngd sen är det klart om nån dag. Flabben och stjärten tar katten naturell.
-
Jag gravar alltid den tjockaste delen av laxen och använder en blandning på ca 60 % salt och 40% socker, men ibland kör jag 50/50. Eftersom jag gillar vitpeppar kramar jag kvarnen flera varv över firren, och sen en hel del dill.
Jag har testat att grava med honung, gin och annat, men återvänder alltid till dill och vitpeppar, det håller i längden.
De små laxar jag fått i vinter mådde inte bra av tyngden jag la på, ca 1 kg, så det ska jag skippa.
Helst ska den mittbiten man gravar ligga på ca 1 kg, har jag hört, men tar vad man får.
Jag gravar alltid i tandem, alltså att man delar en fisk så att man har två bitar att lägga mot varandra.
-
Jag gravar alltid i tandem, alltså att man delar en fisk så att man har två bitar att lägga mot varandra.
mindre (kring 1 kg) egenfångade öringar och rödingar gravar jag på det viset. (sen är det gott att grava kött också... gravad lammytterfilé i tunna tunna skivor, mums)
-
2 delar salt 1 del socker lite dill en plastpåse
blir det inte hårt el torrt när man använder tyngd på fisk?