Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Diabolique skrivet 21 apr-05 kl 22:58
-
Jag älskar hummus! :D
Nu är jag lite intresserad av hur andra gör när de gör hummus. (?)
Det finns ju massa olika recept.
Jag brukar ha i lite Ajvar för färg och smak. Det är jättegott!
Kan man frysa in hummus?
Jag har läst att man kan frysa kikärtor, så det borde ju gå bra, eller?
-
Jag brukar mixa kikärtorna med lite vitlök, örtsalt, citronsaft, svartpeppar, cayennepeppar, raps eller olivolja och vatten. Om man skippar vattnet blir hummusen krämigare. Allt efter smak lixom! :)
-
Glöm ej att tillsätta sesamfröpasta som går att göra själv eller köpa på burk (tahina)
-
Jag älskar också hummus! ajvar hade jag aldrig testat, däremot lite chili skuret som avlånga "trådar" , i dekorativt syfte på ytan.
Jag är lat så hittills har jag köpt på burk, men egentligen är det väl rätt okomplicerat att koka kikärtorna och göra allt från scratch.
tips: har man gjort mycket och den ska stå några dagar i kylskåpet så kan man slå på rikligt med olivolja över, det skyddar den mot uttorkning o missfärgning.
-
det går jättebra att frys hommus. en viktig sak med hommus är att använda flingsalt (även kallat gourmetsalt) eller örtsalt istället för vanligt salt annars blir det för skarp salt smak som inte passar bra. jag brukar ha i hackad bladpersilja också, det blir gott.
-
Jag brukar använda citronsaft, örtsalt, svartpeppar, rapsolja, cayennepeppar, vitlök, persilja och för färgen...... lite gurkmeja!
/Maria
-
Lite spiskummin i gör susen!
-
när jag gör storkok på massa kikärter brukar jag frysa in dom i creme fraiche-burkar. sen tar jag fram i förväg till varje gång jag ska använda till hummus, biffar eller gryta.
(för övrigt, min hummus: kikärter, vitlök, olivolja, citron, persilja, salt o peppar.)
-
Hummus: kikärter, vitlök, en skvätt olivolja (så att det mixas jämnare), lite persilja, örtsalt, citron.
Smetar ut på ett fat, ringlar över lite till olivolja, strör över chili- eller paprikapeppar och dekorerar, oftast med oliver, men även med soltorkade tomater, lite färska grönsaker, rödlök m.m.... Nyp upp med lite bröd.
Mm..
-
En otroligt god och mättande frukost, hummus på knäckebröd med några tomatskivor. Har faktiskt aldrig varit mätt så länge som efter tre sådana mackor.
/Valma
-
Men Valma, har du snott min favvofrulle? ;)
-
Åh, sta´n e´stor nog för oss båda ;D
/Valma
-
Mitt:
Kikärtor (hemkokta), Mycket vitlök, mycket citron, mycket sesampasta. Örtsalt eller riddarheims taosalt. paprikapulver.
ett fint tips; mixa med valnötter, eller prova att mixa i oliver.
ja, jag har ju i olivolja och vatten oxå...
-
Jag blev en gång bjuden på hummus gjord på groddade kikärter, och det var jättegott. Har dock inte kommit mig för att testa själv ännu.
Annars håller jag med Valma om att kummin gör susen.
-
Min familj hade förut ett mycket uppskattat vegetariskt café i gbg. Vi gjorde väldigt stora satser så jag minns inte mängden av alla ingredienser, men det blev så sjukt gott.
Koka kikärtorna med salt och lagerblad.
Låt det svalna ett tag och häll sedan på Tahin, salt, citron, spiskummin och pressad vitlök.
Mixa ihop och låt den svalna.
Servera hummusen utsmetad på ett fat, dekorera med kalamataoliver, fint skivad röd paprika och olivolja.
Lägg upp rikligt med libabröd och frossa!
-
Det går lika bra att använda kidneybönor som kikärtor.
-
Jojje ! Prova och berätta sen för oss hur det blev !! ;D
-
Glömmer alltid att köpa tahini så jag blandar i sesamolja och ibland hela sesamfrön - blir gott och knastrigt!
Hade någon recept på egen tahini?
I Nya Zeeland hittade jag en köpe-hummus med sötpotatis - urgott. Funderar på om man bara kan trycka in lite kokt sötpotatis i hummusen.. från alla förslag verkar det som man kan stoppa i det mesta.
Min hummus: kikärtor, sesamolja, sesamfrön, olja, vitlök, salt& peppar och kryddor efter humör..