Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Diabolique skrivet 21 apr-05 kl 22:58

Titel: Hummus
Skrivet av: Diabolique skrivet 21 apr-05 kl 22:58
Jag älskar hummus!  :D

Nu är jag lite intresserad av hur andra gör när de gör hummus. (?)
Det finns ju massa olika recept.
Jag brukar ha i lite Ajvar för färg och smak. Det är jättegott!

Kan man frysa in hummus?
Jag har läst att man kan frysa kikärtor, så det borde ju gå bra, eller?

Titel: Re:Hummus
Skrivet av: solskensbarn skrivet 01 jul-05 kl 13:38
Jag brukar mixa kikärtorna med lite vitlök, örtsalt, citronsaft, svartpeppar, cayennepeppar, raps eller olivolja och vatten. Om man skippar vattnet blir hummusen krämigare. Allt efter smak lixom! :)
Titel: Re:Hummus
Skrivet av: Italman skrivet 16 sep-05 kl 12:19
Glöm ej att tillsätta sesamfröpasta som går att göra själv eller köpa på burk (tahina)
Titel: Re:Hummus
Skrivet av: Eulalia skrivet 16 sep-05 kl 12:56
Jag älskar också hummus! ajvar hade jag aldrig testat, däremot lite chili skuret som  avlånga "trådar" , i dekorativt syfte på ytan.

Jag är lat så hittills har jag köpt på burk, men egentligen är det väl rätt okomplicerat att koka kikärtorna och göra allt från scratch.

tips: har man gjort mycket och den ska stå några dagar i kylskåpet så kan man slå på rikligt med olivolja över, det skyddar den mot uttorkning o missfärgning.

Titel: Re:Hummus
Skrivet av: swamisalami skrivet 25 sep-05 kl 22:03
det går jättebra att frys hommus. en viktig sak med hommus är att använda flingsalt (även kallat gourmetsalt) eller örtsalt istället för vanligt salt annars blir det för skarp salt smak som inte passar bra. jag brukar ha i hackad bladpersilja också, det blir gott.
Titel: Re:Hummus
Skrivet av: solskensbarn skrivet 26 sep-05 kl 10:25
Jag brukar använda citronsaft, örtsalt, svartpeppar, rapsolja, cayennepeppar, vitlök, persilja och för färgen...... lite gurkmeja!


/Maria
Titel: Re:Hummus
Skrivet av: Valma skrivet 29 sep-05 kl 14:18
Lite spiskummin i gör susen!
Titel: Re:Hummus
Skrivet av: shalita skrivet 05 nov-05 kl 22:58
när jag gör storkok på massa kikärter brukar jag frysa in dom i creme fraiche-burkar. sen tar jag fram i förväg till varje gång jag ska använda till hummus, biffar eller gryta.

(för övrigt, min hummus: kikärter, vitlök, olivolja, citron, persilja, salt o peppar.)
Titel: Re:Hummus
Skrivet av: HildaM skrivet 05 dec-05 kl 00:52
Hummus: kikärter, vitlök, en skvätt olivolja (så att det mixas jämnare), lite persilja, örtsalt, citron.
Smetar ut på ett fat, ringlar över lite till olivolja, strör över chili- eller paprikapeppar och dekorerar, oftast med oliver, men även med soltorkade tomater, lite färska grönsaker, rödlök m.m.... Nyp upp med lite bröd.
Mm..
Titel: Re:Hummus
Skrivet av: Valma skrivet 28 jan-06 kl 23:19
En otroligt god och mättande frukost, hummus på knäckebröd med några tomatskivor. Har faktiskt aldrig varit mätt så länge som efter tre sådana mackor.

/Valma
Titel: Re:Hummus
Skrivet av: Gruff skrivet 28 jan-06 kl 23:48
Men Valma, har du snott min favvofrulle?  ;)
Titel: Re:Hummus
Skrivet av: Valma skrivet 28 jan-06 kl 23:58
Åh, sta´n e´stor nog för oss båda ;D

/Valma
Titel: Re:Hummus
Skrivet av: gabriel skrivet 08 feb-06 kl 10:23
Mitt:
Kikärtor (hemkokta), Mycket vitlök, mycket citron, mycket sesampasta. Örtsalt eller riddarheims taosalt. paprikapulver.
ett fint tips; mixa med valnötter, eller prova att mixa i oliver.
ja, jag har ju i olivolja och vatten oxå...
Titel: Re:Hummus
Skrivet av: Echidna skrivet 15 feb-06 kl 11:38
Jag blev en gång bjuden på hummus gjord på groddade kikärter, och det var jättegott. Har dock inte kommit mig för att testa själv ännu.

Annars håller jag med Valma om att kummin gör susen.
Titel: Re:Hummus
Skrivet av: Nirvana skrivet 05 apr-06 kl 18:50
Min familj hade förut ett mycket uppskattat vegetariskt café i gbg. Vi gjorde väldigt stora satser så jag minns inte mängden av alla ingredienser, men det blev så sjukt gott.

Koka kikärtorna med salt och lagerblad.
Låt det svalna ett tag och häll sedan på Tahin, salt, citron, spiskummin och pressad vitlök.
Mixa ihop och låt den svalna.

Servera hummusen utsmetad på ett fat, dekorera med kalamataoliver, fint skivad röd paprika och olivolja.

Lägg upp rikligt med libabröd och frossa!
Titel: Re:Hummus
Skrivet av: Jojje skrivet 24 apr-06 kl 20:32
Det går lika bra att använda kidneybönor som kikärtor.
Titel: Re:Hummus
Skrivet av: Vitis skrivet 26 apr-06 kl 03:00
Jojje ! Prova och berätta sen för oss hur det blev !!  ;D
Titel: Re:Hummus
Skrivet av: aino skrivet 16 jun-06 kl 22:16
Glömmer alltid att köpa tahini så jag blandar i sesamolja och ibland hela sesamfrön - blir gott och knastrigt!

Hade någon recept på egen tahini?

I Nya Zeeland hittade jag en köpe-hummus med sötpotatis - urgott. Funderar på om man bara kan trycka in lite kokt sötpotatis i hummusen.. från alla förslag verkar det som man kan stoppa i det mesta.

Min hummus: kikärtor, sesamolja, sesamfrön, olja, vitlök, salt& peppar och kryddor efter humör..