Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: louise skrivet 22 mar-08 kl 10:51
-
Hos mig finns inget kontrollslakteri för gris. Det jag kan få tag på är en som isåfall flår grisen. Så nu undrar jag:
- vad är poängen med att man alltid behåller skinnet på en slaktad gris?
- Med och utan, skillnad för mörhet, saftighet, hållbarhet m.m.
Jag tycker egentligen att det är slöseri med en skinnråvara att låta det sitta kvar på grisen och sedan slänger kunderna de små remsorna som sitter överallt på köttet de har köpt. Enda poängen är väl på skinkan då, som tillreds med svål för saftigheten om jag har förstått rätt.
-
Klart svålen ska vara med! Tänk dansk fläskstek med knaperstekt svål, mums!! Svålen skyddar köttet, man kan klä pastejformar med den o.s.v.
-
Så du käkar svålen??
Jag är annars väldigt inne på att bereda skinnen istället. Har alla möjliga kreativa idéer på klädesplagg med svinborst:)
-
Grisskinn blir nog väldigt tjock...
-
Så du käkar svålen??
Jag är annars väldigt inne på att bereda skinnen istället. Har alla möjliga kreativa idéer på klädesplagg med svinborst:)
Det finns en anledning att det inte finns svinpälsar. Vill minnas att Lotta Rahme skrev om svårigheterna. Det är något med djupt sittande hårrötter som skadas vid fläskningen.
-
Fläskning..?
Går inte håret att behålla gör jag väl vanligt läder.
Tänker också att skinnet borde bli tjockt, men de vanligaste arbetshandskarna är ju tillverkade av svinläder.
-
Klart svålen ska vara med! Tänk dansk fläskstek med knaperstekt svål, mums!! Svålen skyddar köttet, man kan klä pastejformar med den o.s.v.
och vad vore stekfläsket utan den där knapriga svålremsan? Den är ju så god!
Men pastejformar klär vi med späck och inte svål.
-
Pressylta ska ju också ha svål ytterst, dessutom ska den göras på huvudet! Glöm inte grisfötterna heller, mycket gott att koka in!
Det finns användning för nästan alla delar på en gris och antagligen köpare till det mesta också.
-
Anledningen att svålen är god att äta är nog att svinskinn (tamsvin) är relativt tunna.
Håren växer rätt genom skinnet med djupa rötter och lämnar små hål efter sig när de går av vid skrapning av köttsidan (fläska). Skinnen kan ändock bli fina enligt Lotta Rahmne. (Skinn Garvning och beredning med gamla metoder. 1991)
-
nu börjar tråden spåra ur å handla om skinnberedning.. men det är ju lika intressant.
Min tanke är inte att ta av borsten, så hålen är väl igentäppta då om man bereder skinnet. har jag hängt med rätt?