Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: electric_boogie skrivet 20 mar-08 kl 23:09
-
jag har köpt hem en massa vitkål eftersom det är nyttigt och bra. jag har ätit en himla massa pizzasallad nu. dvs vitkål + vinäger + olja. men börjar tröttna på det. är det någon som vet vad man kan göra för att piffa upp vitkålen? helst i rå form, dvs som sallad. om man kan ha den i någon annan kombination eller med någon annan kryddning, osv? men även varmrätter. (”moderna” rätter då dvs, inte typ kålpudding eller nåt annat tråkigt)
-
Strimlad wokad vitkål är gott, variera med andra grönskaker till :)
-
Strimla tunt, woka med riven färsk ingefära och lite citronsaft. Chili och vitlök om man vill ha ännu mera smak. Gott ;D
-
Woka kålen ihop med lök och så smaksätt med soja, vinäger och en gnutta socker eller honung. Chili, vitlök och ingerfära går såklart bra i detta också. Ät med ris eller nudlar.
Vi har ofta vitkålssallad med rivna morötter och strimlad purjo i. God dressing till vitkål får man om man blandar i lite fransk senap och citron.
-
Stuvad vitkål till stekt fläsk är en av mina absoluta favoriter och smakar säkert gott till annat än stekfläsk också. Sötman i vitkålen går så bra ihop med sältan och sötman i fläsket. Vi gör med mycket vitkål och lite stuvning, mest så att det klistrar ihop lite, inte så att det år små bitar vitkål som flyter i stuvningen. Några kryddmått socker i det hela lyfter.
Kokt vitkål är gott i alla sammanhang. Soppa på vitkål, som blir godare om man bryner kålen lite först. Fårikål är inte dumt och ofta förekommande rätt hos en grönsaksodlare med lamm. Mcyket kål och svartpeppar, lite vatten, koka länge på svag värme. Knäckt tunnbringa och lite salt, förstås.
Vitkål i grytor kanske inte låter så gott, men det finns en underbar arom i kål som ger fyllighet och smak åt grytan.
-
Cole Slaw (Amerikansk kålsallad)
5-7 dl finstrimlad vitkål
svartpeppar
1 Liten morot
1 liten rödlök
1 tsk fransk senap
½ dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 tsk socker
½ tsk salt
Riv moroten fint och skär rödlöken tunt. Rör ihop crème fraiche, majonnäs och senap.Smaksätt med socker, salt och svartpeppar. Blanda i vitkål, morot och lök. Låt stå kallt ett par timmar innan serveringen.
Annars kan du göra surkål. Håller precis på med ett nytt försök...
-
Det receptet Nettus tog jag och kopierar genast ;) mums filibaba
-
Jag äter Cole Slaw utan morot, socker och salt men har däremot i svartpeppar och lite citronsaft, väldigt gott och bra för mig som äter LC/HF.
Mvh
Charlotte
-
Ja, många rätter finns det ju en uppsjö av varierande recept på! Kan vara kul att testa en ny variant.
-
Blev väldigt sugen på att köpa hem vitkål ;D
-
Vitkål är ju jordens mest användbara grönsak! Är perfekt som utfyllnad i det mesta! Perfekt att slänga ner lite strimlad vitkål i grytor! Behöver ju inte vara mer "traditionellt" än man vill ha det! Allt beror ju på kryddningen! Mitt bästa vitkålsknep är ändå köttbullar! Man kan ta lika mängder riven vitkål och köttfärs. Knäcka i nåt ägg och röra i kryddor. Sen rulla och steka som vanligt! Blir väldigt safitga köttbullar, och ett effektivt sätt att lura ungar som vägrar grönsaker!
God och enkel vitkålssallad är att strimla kålen, tömma över em burk creme fraiche, och krydda med lite salt och svartpeppar!
-
Jag brukar strimla vitkålen och blanda med lingonsylt eller krossad ananas
-
Du kan äta strimlad vitkål med "avocadodips":
* mossad avocado
* sötsursås
och lite chili, vitlök... om du föredrar starka smaker.
-
Jag vill protestera mot att kålpudding skulle vara tråkigt - jag älskar kålpudding!!! Supergott!!
Jag gör vegetarisk sådan, den kanske är trist med kött i? ;) Men min är i allafall jättegod. ;D
Så här gör jag:
Stek massor av strimlad vitkål (ca en hel) i smör (godast) eller olivolja (nyttigast), stek på svag värme så att det inte bränns och med lock på grytan så att vitaminerna inte ångas bort, häll i god japansk soyasås
vill man ha svamp i kan den stekas tillsammans med kålen efter att kålen mjuknat lite,
annars kan man ta qorn- eller sojafärs
kokt ris blandas i när kålen har mjuknat
rör i 3 ägg samt salt och peppar efter tycke och smak, och sedan allt i ugnen på ca 225* i ca 20 - 30 min. tills kålpuddingen fått en fin brun yta och det doftar förföriskt i hela köket.
Avnjutes med lingonsylt och inlagda rödbetor. Är man väldigt hungrig kan man koka potatis och brun sås till.
Smaklig måltid!
:)
-
Kålsoppa. Får i kål. Dolmar med valfri fyllning.