Alternativ.nu

Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Fiddler skrivet 20 mar-08 kl 10:32

Titel: Vedpannefundering
Skrivet av: Fiddler skrivet 20 mar-08 kl 10:32
Hur kommer det sig att man inte kostruerar vattentanken i vedpanna så att den yta som kommer i kontakt med elden blir så stor som möjligt. Det måste ju ha en avgörande betydelse för pannans effektivitet. Man skulle ju kunna tänka sig en vågformad yta som blev dubbelt så stor som en plan.   ???
Titel: SV: Vedpannefundering
Skrivet av: M8e skrivet 20 mar-08 kl 14:49
Problemet är att vattnet som går in i pannan måste vara 60-70grader annars...(något var det. Kondens, tjära, belägningar?) så man kan inte ha tanken direkt mot och värma.

Sen måste ju pannan och tanken komma genom dörren (eller typ öppning i väggen...) och en kombination av båda skulle bli gigantisk.
Titel: SV: Vedpannefundering
Skrivet av: LazarusX skrivet 20 mar-08 kl 21:12
många pannor är redan konstruerade så - se ångpanna och rörpaketet där värmeöverföringen sker
Titel: SV: Vedpannefundering
Skrivet av: Stråtjära skrivet 21 mar-08 kl 10:58
Skillnaden mellan in och ut vattnet ska vara så liten som möjligt för att livslängden på pannan ska bli lång. Skulle hela eldstaden vara vågig inuti kan man ju bara föreställa sig bekymret med sotningen av pannan, slätt är lätt att hålla rent och då få bättre verkningsgrad då sotet "isolerar". Har du allt vatten i pannan så suger skorstenen ur värmen från eldstaden, tjuvar även om spjället är stängt.
Titel: SV: Vedpannefundering
Skrivet av: vattuvarg skrivet 21 mar-08 kl 21:00
Om värmeöverföringen sker i en bunt rör så kan man stoppa in vridna plåtar för att tvinga rökgaserna mot rörens utsidor. Samtidigt ökar turbulensen (virvlarna därinne) vilket ger bättre förbänning. Plåtarna måste vara löstagbara vid sotning.

En regel vid vedförbränning är att det ska vara så hög temperatur som möjligt. När sedan förbränningen väl har skett så ska man kyla så mycket man bara kan utan att man får bekymmer med skorstenen. Ju större temperaturskillnader vid utvinningen av värme ur rökgaserna, desto större påfrestningar på materialen där, dock.