Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Lotus skrivet 19 mar-08 kl 14:52
-
Nypålandetsfru gav ett smarrigt recept i en annan tråd.
Undrar om någon annan vill dela med sig av mat och bak som passar såhär i påsktider!
Vad äter och dricker ni?
-
Naturligtvis ägg, sill och påskmust men kanske också en enkel omelett eller tartaletter med kräftstuvning...
-
Det blir kokt skinka i år med potatis och lite fyllda ägg, vinbladsdolmar,oliver div plock som alla gillar helt enkelt....och en massa godis :D Film som efterrätt
Vi är liksom 2 vuxna och en 15 åring så det blir inget direkt påskfirande, men det hade vi aldrig haft speciellt innan heller. Nä jag längtar efter Midsommarmat jag ;) mest för vädret inte sillen.
-
Lamm tillagat på alla upptänkliga sätt.
Smälter snön bort så grillar vi nog lamm till lunch en av dagarna, souvulaki kankse?
-
Lamm tillagat på alla upptänkliga sätt.
Smälter snön bort så grillar vi nog lamm till lunch en av dagarna, souvulaki kankse?
Låter hur gott som helst. :P
-
Blir nog lite blandat här.
Lite jansson, hemlagat knäcke m gubbröra och krukost.
Påskmust såklart! :D
Strömmingsrullar, ugnsgrillade revben, ägg, köttbullar,
prinskorv ngn god sill. Oj nu blev man lite sugen.
-
I morgon långfredag blir det plattfisk i crème-fraichesås. På kvällen en liten sillabit (inte mer, för jag har inte orkat leta efter saltsill att fixa själv, utan fick nöja mig med den sista burken från Abba i butiken - det är visst sillrusch i Bayern också till påsk). Den riktiga påskmaten äts på söndag. Fast nu har ju nästan inga får lammat än, så det blir ett par djupfrysta lammbiffar. Fick också tag på sista paketet jakobsmusslor på Lidl - måste ha varit rusch där också. Men när får man annars chansen till såna musslor? Citron-kvark-kräm till efterrätt. Och så ska jag baka ett påskalamm med mandelmassa i min fina bakform. På kvällen ska vi ha en liten rysk touch. Inlagda gurkor serverade med flytande honung och gräddfil, klickade var för sig. Låter konstigt, men det är väldigt gott.
-
Ägg, Jansson, skinka, några sillabitarm kanske en omelett. Blir nog inte så mycket mer eftersom vi firar själva.
-
ikväll blir det fläskfile m klyftpotatis och kantarellsås. vitlöksbröd.
fruktsallad m grädde t efterätt.
imorgon jobbar jag så då kalasar vi där , lammstek med ? och tzatsiki. efterätt är ej planerad än :D
lördag ska jag o sonen vara med en kompis och hans barn...kaninfile med potatisgratäng och vitlöksbröd.
söndag blir det nog jansson och omelett.
-
lammstek med ? och tzatsiki.
Oja, tzatsiki, det tar jag med.
-
här är påskamaten som maken (leifhh) lagade cous cous med rådjursköttbullar och ägg från myskanka och orusthöna. tackar!
-
Vi har ätit rimmad lax med råstuvad dillpotatis, sockerärter och majs ikväll. Imorgon blir det knytis i bygdegården, vi knyter med en lammstek och gravad ströming. Resten av påskdagarna blir det nog sill och rester, dvs nåt slags smörgåsbord. Man tager vad man haver.
Ska malligt ;) tillägga att allt är egenodlat/uppfött/fiskat utom saltsillen - och mjölken som vi köpt i granngården.
-
Idag har vi ätit en mycket god påsklax med gult ris och en härlig påsktårta med chokladtryffel.
http://mimmismat.wordpress.com/2008/03/21/mimmis-pasklax/
http://mimmismat.wordpress.com/2008/03/21/pasktarta/
Skärtorsdagen blev det också mat, i bufféformat.
http://mimmismat.wordpress.com/2008/03/20/paskbuffe/
-
Påsklunch med lökskalsfärgade ägg, inlagd sill, kryddig rågsiktslimpa, prinskorvar, lammköttbullar, lite ost och sånt.
Ikväll äter vi lammstek, klyftpotatis och tsatsiki, mums ;)
Och så en massa godis!
-
Lammsadel med en kruka rosmarin och några vitlökar ihop med pressade rotfrukter står på matsedeln ikväll.
Skulle ha gjort pasha till efterätt..men glömde köpa kvarg >:(
-
Igår var det påskbord med massa gott! Idag blir det varmrökt lax med romsås och kokt potatis.
Påskdagen blir det vitlök och rosmarinkrydad lammstek och potatisgtatäng.
Annandagen har jag inte riktigt bestämt mig om ännu. Det blir ev. kycklingfile-någonting.
-
Till lunch åt vi av 2 sorters sill, ärtiga ägghalvor och potatis. Recepten på sillen har jag lagt ut på bloggen om ni vill testa. Det är ju fler dar kvar av påsken... :)
http://mimmismat.wordpress.com/2008/03/22/pasksill-x-2/
-
Hmmm
Lamm verkar vara påskens melodi!
Men... en kanske urkorkad fråga (som jag måste ställa för jag är uppriktigt nyfiken):
Lamm, är det samma sak som får? Jag menar, är ett lamm alltid ett lamm eller kan det vara ett gammalt lamm, dvs ett får? Och om det är så att lamm alltid är lamm i rätt bemärkelse, när äter/tillagar man då får? Fårfiol har jag hört talas om men ngen har sagt att de "lagar får" ??? Och om bemärkelsen lamm även innefattar äldre djur (dvs får), varför kallas det då lamm?
Ja, hm en liten parentes och en liten trådkapning av mig själv ;)
-
Påskdagen: Hel rådjursfilé grillad på utegrillen (jajjemän, den kom fram trots snön). Till detta svampsås, skivad grillad potatis, sallad. Espresso och lite marsipan till efterrätt.
-
Vi var bjudna till den lokala restaurangen som tack för att jag har assisterat med datatrubbel - extraknäckt som systemansvarig på ett ställe jag inte har nåt ansvar för :) - och det inkluderade både öl och vin så vi fick gå hem, vilket vi ändå planerat att göra ;). Med bra vinteroverall och kängor går det bra, trots en sent inträffad vinter.
Vi fick först gravad lax, bröd med gratinerad ost, några ägghalvor med diverse på + öl, sen lammkotletter med råstekt potatis och örtsmör plus sallad och spanskt rötjut. Smakade fågel, skulle man kunna säga, och gott var det men vi sa på hemvägen att våra lamm trots allt är godare.