Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: love skrivet 19 mar-08 kl 14:17
-
Vi har just hämtat ut två hemslaktade fårfioler och en rådjursstek som vi lämnade in på varmrökning på ett rökeri i Uppsala.
Det är första gången vi är i kontakt med en större bit rökt kött, så vi känner oss osäkra på vad vi ska göra med det.
Är det bara att karva av nerifrån och upp?
Hur ska vi äta det? På mackan, i grytan - nån som har välsmakande tips?
Tacksam för svar - Love
-
uj uj uj vad gott!
Ha det som köttinslag på en buffé, ät det med potatisgratäng, med en marockanska couscousröra, risotto, whatever. passar bra till mer än man tror. Jag har till och med haft rökt kött (get) i ärtsoppan en gång...
Vi hade såväl rökt rådjur som får på julbordet.
Tips: jag frös in rökta köttstycken, på ca 0,5 kg/st, och plockade fram dem allt eftersom.
-
Käkade just upp min fårfiol. Det bästa är smörgås, med bra tjockt bröd, mycket smör och vitkål, gärna vitkål som dragit i olja och vinäger. Bara ta en vass kniv och tälj.... Nu blev jag hungrig igen!!
-
efter lite fundering så tycker jag nog ändå att en riktigt krämig och parmesanfylld risotto var bästa kompisen till fårfiolen.
-
Jag gjorde rökt fårfiol för x antal år sen som jag fick av min mor och gjorde en go och krämig potatisgratäng till...det och lite sallad...det är MUMS!!!
-
Den ska hängas i garaget, från taket. Sedan ska man gå ut dit & låtsas arbeta, en bra & välvässad kniv ska stickas i köttet som bestick & kalla öl ska finnas i samma lokal. Man tar alltså tag i en bit kött mellen tumme & pekfinger, lossar denna med kniven. Knivens handtag eller "slösida" används för att knäppa upp ölen.
På annat vis kan dylikt kött icke avnjutas rättfärdigt.
-
Den ska hängas i garaget, från taket. Sedan ska man gå ut dit & låtsas arbeta, en bra & välvässad kniv ska stickas i köttet som bestick & kalla öl ska finnas i samma lokal. Man tar alltså tag i en bit kött mellen tumme & pekfinger, lossar denna med kniven. Knivens handtag eller "slösida" används för att knäppa upp ölen.
På annat vis kan dylikt kött icke avnjutas rättfärdigt.
Jahaminsann, precis så njuter svärfar sin "Kellerwurst". Det är en korv som hänger i källartaket och som svärmor inte har något att säga till om.
-
Tack för alla svar. När jag först fick hem allt köttet så blev jag osäker på hur jag skulle få i mig det, därav min fråga hit.
Men efter att jag skrivit här så prövade jag tälja lite med kniven och förstod direkt vad det var frågan om!
Knäckebröd + smör + fiol + öl = strul (som det heter på stockholmsslang). M a o: Sjukt gott.
Hörs Love
-
fårfiol funkar bra på pizza också, kombinera lämpligen med mosarella och fetaost.
-
ÄTA! Varför har man morakniven med sig annars, när man går förbi?