Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Nypålandetsfru skrivet 18 mar-08 kl 11:24

Titel: Inför påsken
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 18 mar-08 kl 11:24
Kan det vara trevligt att prova ngt nytt!
Vill tipsa om Äggost från Bohuslän!  :)




 Till 18 portioner:

 
Mjölk                         3,6 l

Ägg                            9 st

filmjölk                     3 dl

gräddfil                      3 dl

Vispgrädde                3 dl

Socker                       Efter tycke o smak

 

Till servering:

 Björnbärssylt eller färska bär

 

Rätt temperatur på mjölken är det viktigaste för att lyckas med äggosten. Ostmassan hälls i en traditionell form som har små hål i botten för att vasslen ska rinna av. När man sedan stjälper upp ostkakan får ytan ett dekorativt mönster från hålen. Allra helst serveras äggosten med sylt gjord på vilda björnbär som växer på de soliga klipporna i Bohusläns skärgård.
 

1-  Värm långsamt upp mjölken till 90º C. Temperaturen är mycket viktig.

      Använd termometer!
 

2-  Rör sakta under det att mjölken värms.

 
3-  Vispa äggen med fil, gräddfil och grädde och rör ner allt i den varma  mjölken

      Värm försiktigt till 90º C.

4-  Tag mjölken från värmen.
 
5-  Låt stå 15-20 minuter medan mjölken skiktar sig.
 
6-  Häll upp i en sil så merparten av vasslen rinner av eller använd en hålslev att ta upp osten med.


7-  Varva sedan ostmassan med socker i en ostform med hål i botten.


8-  Låt äggkakan stå kallt i minst 3 timmar, Låt den gärna "mogna" över natten.
   

9-  Servera med björnbärssylt eller färska bär.

 
10- Ät och njut.


Titel: SV: Inför påsken
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 18 mar-08 kl 20:36
Någon som kommer prova? :)
Titel: SV: Inför påsken
Skrivet av: Ulricaa skrivet 18 mar-08 kl 21:10
Låter jättemumsigt! Vad äter ni till den????
Titel: SV: Inför påsken
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 18 mar-08 kl 21:51
Blir det som en falsk kalvdans måntro? I så fall tänker jag prova  :)
Har fasligt svårt att få tag i råmjölk här  :-\
Titel: SV: Inför påsken
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 18 mar-08 kl 22:14
Jag tycker inte att det kan liknas vid falsk kalvdans. Äggost är fastare i konsistensen och i mitt tycke godare, men smaken är ju som bekant som baken....Äter kalvdans också! Prova själv så får du känna på äkta bouhslänsk specialitet!  Häromkring (Mark) ser man det mycket sällan, men jag bodde på en bondgård i Bohuslän alla barndomssommrar så där har jag lärt mig att älska denna rätt. 
En del äter äggost till sillen, men själv föredrar jag den tillsammans med björnbärssylt. Gott, gott!
En självklarhet på festbordet hemma hos mig!
Titel: SV: Inför påsken
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 19 mar-08 kl 14:15
Jag tycker inte att det kan liknas vid falsk kalvdans. Äggost är fastare i konsistensen och i mitt tycke godare, men smaken är ju som bekant som baken....Äter kalvdans också! Prova själv så får du känna på äkta bouhslänsk specialitet!  Häromkring (Mark) ser man det mycket sällan, men jag bodde på en bondgård i Bohuslän alla barndomssommrar så där har jag lärt mig att älska denna rätt. 
En del äter äggost till sillen, men själv föredrar jag den tillsammans med björnbärssylt. Gott, gott!
En självklarhet på festbordet hemma hos mig!
Håller med björnbärssylt ja el den sylt man har hemma.
Om man ska servera den till påskmiddag så är det ganska bra att genrepa lite ngn gång innan.
Men guuuuuuuuuuuuuud så gott det är!
MUMS!
Titel: SV: Inför påsken
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 19 mar-08 kl 14:27
Till sillen  :o  ;D Eftersom det saknas björnbärssylt här så....

Ok, får väl testa! *Skriver upp ingredienserna på handla-listan *
Titel: SV: Inför påsken
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 21 mar-08 kl 21:19
Nu förväntar jag mig rapporter efter påsken på era
goda äggostar. Som ni givetvis har gjort på ägg
från era egna (http://www.mysmiley.net/imgs/smile/animals/animal0018.gif) (http://www.googleinternetmarketingconsultant.com)
Titel: SV: Inför påsken
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 22 mar-08 kl 08:45
Härmed avlägger jag min äggost rapport!
Gårdagen äggost inmundigades vid ett påskbord i familj och goda vänners lag!

Jag trodde en av gästerna skulle äta ihjäl sig av äggosten, hon hade aldrig smakat på detta innan och tyckte det var sååå gott!

Övigt fanns det på bordet: sillar av olika slag, janson, potatis, grönsaker, kassler, rökt renkorv, prinskorv, köttbullar, ost, bröd och naturligtsvis ägg från gården. Gott att dricka i olika styrkor, beroende på ålder och smak!
Kaffe och tårta till efterrätt. Och lite smågodis på kvällskvisten!
Det finns en liten, liten "snutt" kvar av äggosten......Tror jag tar den till frukost innan familjen vaknar!
Titel: SV: Inför påsken
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 22 mar-08 kl 09:03
Härmed avlägger jag min äggost rapport!
Gårdagen äggost inmundigades vid ett påskbord i familj och goda vänners lag!

Jag trodde en av gästerna skulle äta ihjäl sig av äggosten, hon hade aldrig smakat på detta innan och tyckte det var sååå gott!

Övigt fanns det på bordet: sillar av olika slag, janson, potatis, grönsaker, kassler, rökt renkorv, prinskorv, köttbullar, ost, bröd och naturligtsvis ägg från gården. Gott att dricka i olika styrkor, beroende på ålder och smak!
Kaffe och tårta till efterrätt. Och lite smågodis på kvällskvisten!
Det finns en liten, liten "snutt" kvar av äggosten......Tror jag tar den till frukost innan familjen vaknar!
Härligt! Det är underbart när ngn som aldrig ätit äggost o kanske är lite skeptisk får smaka.
Man riktigt ser hur deras smaklökar sjunger lovsånger. :) och maten i övrigt går ju inte
av för hackor heller.
Ha en fortsatt trevlig påsk.
Titel: SV: Inför påsken
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 22 mar-08 kl 15:48
...och jag har ingredienserna men hittar inte termometern  :-[

Nåja, jag har inte gett upp än, även om jag saknar ostform också  :-\ Måste väl gå att lägga i silduk i ett durkslag? Blir väl en märklig form på osten men, men  ;)
Titel: SV: Inför påsken
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 22 mar-08 kl 16:20
Inte behöver du någon termometer! Jag vispar ihop allt och på med kastrullen på spisen på mittemellan värme. Det är klart när det "skär" sig och flockar sig. Lyft av värmen och låt stå 10 min. Ett durkslag blir lika fint som form om du inte har en sådan. Men du behöver inte ha silduk. Socker mängden jag tar är "två snapsglas" 8.or, för så har jag lärt mig av di gamle!
Titel: SV: Inför påsken
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 22 mar-08 kl 17:14
Japp och di gamle di kan! ;)
Titel: SV: Inför påsken
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 23 mar-08 kl 20:08
Nu har jag provsmakat - gott!!!!
Gjorde en osötat variant och hade till sillen idag. Kan tänka mig att det blir riktigt smaskigt som efterrätt  :)

Borde gå att krydda osten och breda på smörgås!

Nu ska jag baka något gott matbröd av vasslen också, men det får bli i morgon!
Titel: SV: Inför påsken
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 25 mar-08 kl 18:16
Vad roligt att du borde gjorde äggost och gillade den. Bra jobbat! :D