Alternativ.nu

Djur => Andra fjäderfän => Ankor och myskankor => Ämnet startat av: sollefteå skrivet 10 apr-05 kl 00:03

Titel: Kan man äta ägg från löpankor???
Skrivet av: sollefteå skrivet 10 apr-05 kl 00:03
Hej!

Kan man äta ägg från löpankor???

Är de goda?

Mvh Eva
Titel: Re:Kan man äta ägg från löpankor???
Skrivet av: Ronny skrivet 10 apr-05 kl 16:51
Ja det är klart du kan äta ägg från löpankor. Ankägg är mycket goda och oftast mycket gula. Smaken beror dock till stor del på vad ankorna äter. För mycket sill- och fiskmjöl eller andra illaluktande och illasmakande s.k. fodermedel kan förstöra smaken i det mesta från ägg till mjölk och kött.
Titel: Re:Kan man äta ägg från löpankor???
Skrivet av: Susanne skrivet 10 apr-05 kl 18:54
Personligen tycker jag att ankägg är mycket godare än hönsägg. De smakar mer och är fylligare i smaken på något sätt. Riktig delikatess!  :)
Titel: Re:Kan man äta ägg från löpankor???
Skrivet av: Axeman skrivet 19 maj-05 kl 09:17

Hej, jag heter Axel och antar av din frågan att du har löpänder. Har du möjligtvis färska ägg att sälja, jag skulle hemskt gärna kläcka fram egna löpänder. Kontakta i så fall mig på tel. 0486-20051. Vänliga hälsningar Axel Rosenborg.
Titel: Re:Kan man äta ägg från löpankor???
Skrivet av: hanzzon skrivet 21 maj-05 kl 10:02
jag plockade bort ägg från ett måsbo häromdagen.
då funderade jag efteråt ifall man inte skulle kunna äta dessa.
ägg som ägg..  men så enkelt kanske det inte är??
Titel: Re:Kan man äta ägg från löpankor???
Skrivet av: lilleulv skrivet 21 maj-05 kl 13:21
Ät du bara måsäggen. En del kustjägara i Danmark räknar dem för en stor delikatess.
Lilleulv
Titel: Re:Kan man äta ägg från löpankor???
Skrivet av: Crappy skrivet 21 maj-05 kl 15:59
Ankägg är jätte goda fick tidigare av en granne när de hade änder ;)
Titel: SV: Kan man äta ägg från löpankor???
Skrivet av: TOR skrivet 06 sep-12 kl 03:19
Redigerar detta nu när jag ser det, för jag har fått annan uppfattning. Jag tyckte inte om mina ägg i vintras, de smakade inte gott. De åt Lantmännens allfoder och div matrester, pasta, potatis-morotsskal, ris, bröd m m. Men sedan i somras när de gått ute och ätit är smaken helt annorlunda, nu är de goda tycker jag själv. Har aldrig haft så goda pannkakor eller sockerkakor, men märker att mindre ägg behövs då. Men är fortfarande inte övertygad om omelett och stekt ägg är lika goda som hönsägg. Omeletten kanske, men blir mer kompakt i konsistensen, stekta också kompakta som "plastägg". Kokta är goda.
Mina äter mkt gräs och växter och är inte så lösa i magen som många ankor, utan mer som gräsänder och gäss, trots det fri tillgång på allfoder, havre, korn, matrester, men ser att de "betar" ovanligt mycket. Kanske är det därför de nu smakar så gott mot i vintras? Gulorna är jättevackert mörkgula!  :D
Titel: SV: Kan man äta ägg från löpankor???
Skrivet av: Squig skrivet 06 sep-12 kl 13:11
Pannkakor av ankägg blir underbart goda! Jag använder alltid ankägg till ungsomelett och framförallt bakning! Det enda som inte funkar är att separera gula och vita eftersom vitan är riktigt seg.
Titel: SV: Kan man äta ägg från löpankor???
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 06 sep-12 kl 13:40
Det enda som inte funkar är att separera gula och vita eftersom vitan är riktigt seg.

Det funkar visst! Vitan är seg, javisst, men om man tar ägget (innehållet, utan skal) i handen och klämmer ut gulan mellan tumme och pekfinger så att du "skrapar av" vitan går det jättebra. Jag gjorde t.ex. bearnaissås på 80 ankägg (gulorna) till min mans 60-årsfest i somras. Så nog går det att separera om man bara vill.
Titel: SV: Kan man äta ägg från löpankor???
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 06 sep-12 kl 18:36
Det funkar visst! Vitan är seg, javisst, men om man tar ägget (innehållet, utan skal) i handen och klämmer ut gulan mellan tumme och pekfinger så att du "skrapar av" vitan går det jättebra. Jag gjorde t.ex. bearnaissås på 80 ankägg (gulorna) till min mans 60-årsfest i somras. Så nog går det att separera om man bara vill.
Den festen skulle man varit bjuden på  ;D Lät himla gott ;D ;D ;D
Titel: SV: Kan man äta ägg från löpankor???
Skrivet av: Squig skrivet 06 sep-12 kl 21:15
Det måste jag prova nästa gång! Jag lyckas ofta göra sönder innerdelen när jag ska få bort det hårda skalet. Ska vara mer försiktig nästa gång.   :)
Titel: SV: Kan man äta ägg från löpankor???
Skrivet av: TOR skrivet 02 okt-12 kl 00:32
Efter jag separerat gulan, så sköljer jag i liten stråle i händerna under kran och då försvinner sista vitan. Gör alltid det när vi gör äkta katalansk "Ai y Oli" (Aioli) med äggula, man vill inte ha med "hinnan" av äggula, från vilket ägg, höna el vad som helst, så sköljs gulan ren från äggvita först, sen nyper man tag i hinnan, gulan rinner ur och mellan pekfinger och tumme finns hinnan kvar. Massor med mosad vitlök, lite olivolja tillsätts vartefter...rostat vitt bondbröd med innanmätet av solmogen tomat på, salt!
Titel: SV: Kan man äta ägg från löpankor???
Skrivet av: sarmob skrivet 15 okt-12 kl 22:23
Pocherade ankägg är helt underbart gott. Helst på rostat bröd med smör. Vill man lyxa till det kan man ha på räkor och hollandaisesås eller lite skinka. Salt och nymalen svartpeppar är gott på också.