Alternativ.nu

Djur => Getter => Brunst, dräktighet & killning => Ämnet startat av: drakvinga skrivet 12 mar-08 kl 12:12

Titel: mjölkning och killing
Skrivet av: drakvinga skrivet 12 mar-08 kl 12:12
Hej
Det här har säkert tusen frågat förrut men jag hittade inte svar på det
Om jag vill fortsätta att mjölka mina getter när killingarna fått sitt så när kan jag börja avvänja killingarna?
Vill ju inte att getterna ska sina efter att killingarna inte diar lika mycket längre
Titel: SV: mjölkning och killing
Skrivet av: fröken fröken skrivet 12 mar-08 kl 12:45
Jag har ingen erfarenhet, bara läst:

"Jag låter getterna dia en månad, då mjölkas inte getterna alls.
Sen mjölkar jag på morgonen.då har get och killing gått åtskillda under natten.
Sen går getter och killingar tillsammans på bete hela dagen.
Detta tills de säljs(avvänjs?) 3 mån gamla.
Då har jag hunnit få ca 60 lit mjölk/ get på 2 mån, som räcker till bortåt 10 kg fetaost och vassla till många brödbak....."

Jag vet inte var jag hittade den här informationen. Men här står även att geten sinas efter detta. Jag tror att man kan om man vill mjölka tills 2 månader innan nästa killning. Om man inte ska dricka mjölken som den är, utan göra t.ex. ost så kan man frysa och samla ihop större mängder.
Titel: SV: mjölkning och killing
Skrivet av: drakvinga skrivet 12 mar-08 kl 13:17
oh tack
du har inget bra recept på feta? som du vill dela med dig av
Titel: SV: mjölkning och killing
Skrivet av: fröken fröken skrivet 12 mar-08 kl 21:41
precis vad jag tänkte när jag läste den här texten.  nä, det fanns inget fetaostrecept.
men någon som läser detta kan kanske dela med sej till oss??
Titel: SV: mjölkning och killing
Skrivet av: Anette skrivet 12 mar-08 kl 21:58
Hej

Här är en länk till fetaost. (Jättebra sida om getter)

http://fiascofarm.com/dairy/feta.html

Mvh Anette
Titel: SV: mjölkning och killing
Skrivet av: Gruff skrivet 13 mar-08 kl 00:16
Du kan ta undan killingarna om natten när dom är några veckor gamla, mjölka på morgonen och låta dom gå tillsamman till kvällen som det sas. Se till att killingarna har vatten, hö och havre i sovdelen. Så "kan" du vänja av dom vid två månaders ålder. Planerar du bockbesök lite klurigt, så ger dom mjölk 8 månader efter det innan det är dags att sina igen.

Jag har märkt att man inte behöver krångla med ett extra fetarecept. Gör en vanlig hårdost och lägg den i nio/tioprocentig saltlake.  Blir "fetaaktig" efter typ 4 dagar i svalen och håller sig lääääänge i kylen om man låter den ligga och simma i laken. Men ofast hinner den ju inte ligga så länge.
Titel: SV: mjölkning och killing
Skrivet av: drakvinga skrivet 14 mar-08 kl 07:15
Tack, ska försöka göra så

igår kände jag en konstig sak, det kändes som lilla killingen tydligen bara diat på en spene för den är tre gånger så stor som den andra, men när jag försöker mjölka så kommer det lika bra ur båda  ??? Är det vanligt? Eller är det något knas?
Titel: SV: mjölkning och killing
Skrivet av: Gruff skrivet 14 mar-08 kl 07:26
Ne, ungen hade väl ätit sig mätt på den ena sidan. Ibland väljer dom en tutte för sig själva och håller sig till den. Mjölka du på båda sidorna.
Titel: SV: mjölkning och killing
Skrivet av: drakvinga skrivet 14 mar-08 kl 07:55
vad bra  ;D FAst jag ville bara ha lite till morgonkaffet. Resten får nog killingen själv så den blir stor och stark.
Såg att det var mycket prat förut om att getmjölk smakade kofta. Men jag tycker att det smakar precis som vanligt mjölk. Har väl fel på smaksinnet antar jag. Fast fel åt rätt håll då enlgit mig  :)
Hur gör du med mjölken, värmer du den för att få bort bacciluskerna eller dricker du den som den är?
Jag tog den som den var och det var bra tyckte jag.. Fast man ju funderar ju om det är baciller i så att man blir sjuk

Fast människan har ju överlevt under alla år på mjölk så det vore inget problem egentligen