Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: gookie skrivet 09 mar-08 kl 22:21
-
Om man har ett drivhus som får stå soligt kan man odla sallad på vintern då? Persilja? Det e så dyrt med sallad och jag har inte hittat någon ekologisk sallad heller. För jag antar att salladen sprutas som allt annat, eller? :) :)
-
Om man har ett drivhus som får stå soligt kan man odla sallad på vintern då? Persilja? Det e så dyrt med sallad och jag har inte hittat någon ekologisk sallad heller. För jag antar att salladen sprutas som allt annat, eller? :) :)
Tror inte det hänger så mycket på just solen utan mer ljuset. Möjligtvis kan det gå med tillskottsbelysning och absolut inte för varmt. Kanske funkar det att dra upp plantor på sommaren som du sen låter stå i krukor inne på vintern. Vintersallad som ger fina rosetter och goda blad är en sort som klarar av vinterklimat, alltså lite ljus men svaaaaalt. Och man kan skörda den bladvis. Säkert finns det fler sorter som klarar vinterljuset.
-
Tror inte det hänger så mycket på just solen utan mer ljuset. Möjligtvis kan det gå med tillskottsbelysning och absolut inte för varmt. Kanske funkar det att dra upp plantor på sommaren som du sen låter stå i krukor inne på vintern. Vintersallad som ger fina rosetter och goda blad är en sort som klarar av vinterklimat, alltså lite ljus men svaaaaalt. Och man kan skörda den bladvis. Säkert finns det fler sorter som klarar vinterljuset.
Räcker det med frostfritt, eller finns det en mer optimal temp för tillväxten? Ljus har jag, och frostfritt kan ordnas, men hur frostfritt?
-
Persilja bör inte vara något problem. I ett kallt klimat gäver man upp persiljerötterna på senhösten, förvarar dem kallt och sen driver man fram några i taget i krukor inne eller på annat lämpligt ställe. En varm vinter som den här har vi haft finfin persilja hela vintern ute i landet, annars gräver vi upp rötter efterhand.
men sallad? Varför hålla på och joxa för att få sallad under vintern? ???
-
Rucola går fint att så i krukor inne året runt.
För övrig sallad gäller det väl att ha ett svalt och ljust ställe (lysrör i källaren) så går säkert det också.
-
Räcker det med frostfritt, eller finns det en mer optimal temp för tillväxten? Ljus har jag, och frostfritt kan ordnas, men hur frostfritt?
Ja jag menade i ett rum i huset :)
-
men sallad? Varför hålla på och joxa för att få sallad under vintern? Va?
Därför att jag kan inte hitta ekologisk sallad och att det går mycket här och e ju inte direkt billigt
-
Vad jag menade var: låt bli att äta sallad under vintern. På sommaren finns det gott om sallad och man kan odla den själv, ekologiskt och bra - eller köpa den av mig ;D. På vintern äter man annan mat, savoykål är ett hett tips och det finns en hel del asiatiska kålsorter som jag tror tål ett kallt klimat och viss lagring. Kan man inte leva utan färska gröna blad är det lätt att hålla liv i ett par plantor mangold, för att inte tala om grönkål.
Men visst, försök, Tänk bara på att det krävs MYCKET ljus för att ersätta solen, och frågan är hur bra ekologi det är.
-
Det går att odla sallad inomhus på vintern - om man vattnar ordentligt och hänger ett juste lysrör ca 10cm ovanför. 16 - 18¤ lär ska vara en bra temperatur för den. Själv väljer jag helst andra bladväxter; tre sorter som jag har stående i mina fönster just nu är trädgårdsportlak, bladamarant och algersallat (om jag minns rätt är den inte en klassisk salladsväxt, men heter sallat i alla fall).
Det krävs en del knep för att få ut ordentligt med blad ur de få krukor man får plats med. Jag är inne på andra året på mitt odlingsexperiment (att odla grönsaker nog för en trepersonsfamilj inomhus) och har precis börjat bena ut vilka växter som verkligen fungerar. De växter jag satsar på har en eller flera av dessa karaktäristiska
-snabbväxande
-klängväxter (ger mycket bladmassa i förhållande till hur mycket 'mark'yta de tar upp
-bladväxter
-kan skattas kontinuerligt (istället för att man måste skörda hela plantan direkt)
-kommer från torra och varma klimat.
Det har gått upp och ner med mina odlingar, och jag håller just nu på att rekonstruera dem, så jag kan inte ge några smaktips. Däremot kan du få en lista på de växter jag odlar just nu och som verkar trivas
-trädgårdsportlak
-bladamarant
-malabarspenat
-indiankrasse
-algersallat
-morot (olycksfall i arbetet - men man kan äta blasten som sallad och den smakar ganska gott)
-salladslök (se ovan - den går att odla i rugge, ungefär som gräslök - jag ska göra det nästa gång :P )
Utöver detta odlar jag diverse örter, jordmandel och stevia.