Alternativ.nu
Djur => Andra fjäderfän => Ankor och myskankor => Ämnet startat av: Fredrik.Eliasson skrivet 09 mar-08 kl 20:49
-
Hejsan!
Nu är min äggkläcknings"maskin" klar, återstår bara kalibrering.
Jag ska ha svensk gul anka, myskanka och möjligtvis höna. Frågorna jag har är följande:
Vilka temp. är det på resp fåglar, går det att ha alla dessa tre tillsammans?
Termostaten jag har är inte världens känsligaste, den kanske felar nån grad, ska jag ställa den så den hellre är över den bästa temp. eller under?
Och ska äggen ligga mörkt inne i maskinen? För nu skulle de ligga rakt under lamporna.
Hur hanterar man äggen innan man skickar de i posten till mig? Rumstemperatur eller kyl? Hur många dagar är för mkt innan de är "dåliga"?
Tack för era svar, och jag hoppas att jag inte dublerat någons inlägg redan...
MVH Fredrik
-
Ingen som kan hjälpa mig??
Om någon kan svaret på bara en av frågorna är jag nöjd..:P
Hursomhelst, jag har lyckats få temperaturen att stanna mellan 36,5-38,8 hela tiden aldrig mer eller mindre, snarare stannar den ofta mellan 36,8 - 38,5.
Tack igen o hej svejs!
-
Nu har jag en till fördjupning på en tidigare ställd fråga...
Går det att förvara äggen i kylen innan man börjar med äggkläckningsmaskin?
MVH Fredrik
-
Hej
Teperaturen skall helst vara 103 grader fahrenheit min100 eller högst 105
(är inte säker på vad det är i celcius)
Jag har äggen ljust under lamporna.
Har ingen fläkt, men vänder dem morron o kväll, har vattenbalja nederst
och sprejar några gånger varje dag.
jag har sparat äggen ända upp till en månad i svalt utrymme ca 6 Gr C.
Dock är det bra att vända dem nån gång då och då, för att inte gulan skall
fastna på skalet. (Har jag hört!)
Hur som helst i mitt gamla hemmabygge får vi alltid 98% kläckta friska
ällingar.
-
98% Det var ju väldigt mycket! :P Jag har alltid problem med just ankägg när jag kläcker.
Hönsäggen får jag runt 30-50% på men 0% på ankäggen.
Är det skillnad mellan dem när man kläcker?
Tack för ditt svar i vilket fall :) MVH Fidde
-
När jag säger 98% menar jag alla som varit
befruktade. (Kollar i kläckarn efter en vecka)
Höns har jag också ca 50% kläckning på.
Vet inte varför det går så jättebra med ankor.
Kanske för att det är korsningar eller bara tur
varje gång?
-
Förvara äggen i ett svalt utrymme, inte i kyl men nästan lika svalt. Lägg i kartong som du tippar åt ena hållet och sedan åt andra 2-3 gånger om dagen. Spetsen på ägget neråt. Man säger att man ska ha dem högst 10 dagar innan man lägger in dem, destu längre tid innan , destu sämre resultat.
Myskankor bör man inte kläcka i maskin för de är så kinkiga, får inget bra resultat, nästan totalt skit, utsäkta. De blir kännsliga, svaga och kommer många gånger inte ut ur ägget.
Med en stor kläckmaskin, och menar stor, så kan man blanda olika sorters ägg, men i småå så är det mera viktigt med att de är delade pga temp. Om du transporterar ägg, så låt dom sedan stå ett dygn i lugn och ro innan du lägger in dem.
-
Hellre för låg temp än för hög, låg gör att det tar längre tid bla, hög gör att de steks.
Alltid rena ägg när man lägger in i maskin, men tvätta inte hårt med svamp, tar av det skyddande höljet runt ägget som hindrar bakterier i att komma in.
Blandraser är alltid lättare att kläcka, det bästa från de olika liksom, inget inavel eller hårt avlat djur. De behöver inte ligga mörkt i maskinen, mycket vatten, och tippning i maskinen oxå.
-
kolla ruvmax.se där hittar du mycket info