Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Eamonn skrivet 08 mar-08 kl 12:59

Titel: Maltkrossning
Skrivet av: Eamonn skrivet 08 mar-08 kl 12:59
Hej Jag undrar hur ni som brygger öl har löst problemet med att krossa malten?
Humlegården har några valsverk men dom är inte riktigt i min prisklass och jag undrar hur det går att använda en kvarn. Kollade på Porkert 150 som ligger bättre till i pris men klarar den av att mala så grovt? Och måste man sikta undan mjöl ifrån krosset i så fall, hur mycket "svinn" blir det?
Titel: SV: Maltkrossning
Skrivet av: Radar skrivet 08 mar-08 kl 15:42
Tror det var sommaren 1979, så jobbade jag på ett numera nedlagt bryggeri. Mina arbetsuppgifter bestod då bl.a. av att sköta maltkrossen. Då siktade vi inte bort något mjöl. Efter avklarad krossning åkte allt ner i mäskgrytan.

Om det inte är för stora mängder som ska krossas går det använda en kavel t.ex. eller stöta det lite i en mortel.

Jag har ännu inte gett mig på att brygga på helmalt så jag kan inte säga hur resultatet blir.
Titel: SV: Maltkrossning
Skrivet av: Eamonn skrivet 09 mar-08 kl 21:15
Det jag är orolig för är att att kvarnen som maler istället för att krossa mellan valsar ger både det grovkrossade och en portion fint mjöl som kanske kleggar igen hemmagjorda silanordningar. Lite gör ju inget men jag har ingen erfarenhet av kvarnar och jag läste nånstans om nån som siktar sitt mjöl efter att ha grovmalt det.

Har mitt första helmalt på fat nu och där hade jag färdigkrossad basmalt och lite smått & gott som jag krossade i mortel.
Smakade av det häromdagen och resultatet gav defenitivt mersmak för hobbyn  :)
Titel: SV: Maltkrossning
Skrivet av: Radar skrivet 19 mar-08 kl 20:17
Hittade en artikel på "Humlegården.se"

Enkel beskrivning av maltbryggning till 25 liter öl  
   
Utrustning som behövs för att brygga 25 liter öl med cirka 5 kg malt
mäskkärl
ett kärl som rymmer åtminstone 15-20 liter, tål åtminstone 70-75°C och kan värmeisoleras.
lakkärl
ett kärl som rymmer åtminstone 15-20 liter, tål åtminstone 70-75°C och har en falskbotten med avtappning undertill. Lakkärlet fungerar som ett stort durkslag. Man kan gärna använda ett kombinerat mäsk- och lakkärl.
kokkärl
ett kärl som rymmer åtminstone 30-35 liter och som kan värmas upp till kokning med elplatta, gasbrännare eller inbyggd elpatron. I nödfall kan man dela upp vörten på flera mindre kokkärl.
(Dessutom jäskärl, förkulturkärl, hävert och annat som även krävs vid extraktbryggning.)
Krossa eller hacka eventuell okrossad malt. (Detta kan för mindre mängder t.ex. göras i en matbereredare med roterande knivar. Det går lättare om man först blöter kornen i vatten.)
Blanda den krossade malten med hett vatten i mäskkärlet (ungefär 2,5 liter vatten per kg malt) till en gröt. Temperaturen på mäsken skall vara 66-69°C. Denna temperatur skall hållas under 60-90 minuter. (Om temperaturen är i underkant av intervallet krävs den längre mäsktiden.)
Laka ur mäsken i lakkärlet med hett vatten (75-80°C), och samla upp den söta vörten. Häll på lakvatten försiktigt så att lakvattnet inte tar någon genväg, utan får sippra igenom hela mäsken och därvid skölja ur maltsockret. Samla upp cirka 28 liter vört.
Koka sedan vörten med humle på samma sätt som vid extraktbryggning. Skillnaden är att hela vörten ska kokas, man kan inte koka en del och sedan spä med kallt vatten.
Kyl vörten så snabbt som möjligt och tillsätt jästkulturen.
Fortsätt sedan som vid extraktbryggning (ingen skillnad) med jäsning och tappning. 
Titel: SV: Maltkrossning
Skrivet av: Humle skrivet 27 mar-08 kl 08:01
Tror ni det funkar att mala i en handdriven köttfärskvarn? Sen liten sak med vev och spiral som pressar sakerna mot en skiva med hål. Jag har sett dem för 30 kr på sina ställen.
Titel: SV: Maltkrossning
Skrivet av: Eamonn skrivet 05 apr-08 kl 00:09
jag inbillar mig att det kommer att fastna om man försöker trycka en vägg av korn mot ett såll oavsett hur stora hål det har.
Jag köper nog kvarnen till nästa sats och testar.

Men 30:- är ju inget att testa med om den pajjar.