Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Vurre skrivet 28 feb-08 kl 09:24
-
Varför gror inte paprikafröna? I stort sett alla chilifröna har grott, de flesta auberginefröna men inte ett enda paprikafrö. De såddes alla i samma brett för 15 dar sen och har stått i ca 24 grader sedan dess, eller mellan 22 och 27 grader. Varför, oh varför?
-
tålamod vurre tålamod.
dom kommer ska du se
-
Kan ta 4-5 veckor.Så typiskt paprikor......
-
jaha, man får ge sig till tåls då.
Men varför så stor skillnad i groningstid mellan chili och paprika? Jag trodde att de var i stort sett samma sak med olika smak. Alla fröna är köpta i år utom auberginen, och den grodde ändå.
-
Här var det tvärt om. Paprikorna grodde först, och ändå var det äldre frön. Jag väntar fortfarande på en del sorter av chili, trots att det är årets frön. Det är närmare 3 veckor sen jag sådde.
Purjon har också varit otroligt sega att få igång. Trots att de stått i badrummet på golvvärme.
Sara
-
Hur får man dem att växa utan att bli rangliga och lägga sig?
-
Hur får man dem att växa utan att bli rangliga och lägga sig?
Jag har odlat paprika i kruka inomhus och då beskar jag dom efterhand så de blev buskigare. Vet inte om det är rätt men jag fick iallafall hyfsade skördar.
-
Hur får man dem att växa utan att bli rangliga och lägga sig?
Tillskottsljus och inte för mycket värme gör fina paprikaplantor.
-
När plantorna kommit upp ställer man dem svalare (16-20 grader) och tillför extra ljus. I Philippe Plöninges bok om chili har jag läst att en temperatursänkning varje morgon med några grader, ex en vädring gör att man bromsar tillväxten så att de inte ränner iväg på längden.
Jag beskär aldrig paprika eller chili. Jag tycker att de buskar ut sig i alla fall.
Min tidigaste paprika ifjol var Ference Tender från Runåbergs som gac mogna frukter till midsommar, trots en dålig sommar.
-
Jodå, nu kommer de sakta, paprikorna, men det är fortfarande mindre än 50% grodda, jämfört med 95% av chilin.
Är det ingen här som är capsicumexpert? Är det nån skillnad på vilka krav chili resp paprika har för groning vad gäller temp o dyl?