Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: gookie skrivet 24 feb-08 kl 17:14

Titel: Varför faller morotsbiffarna isär?
Skrivet av: gookie skrivet 24 feb-08 kl 17:14
Skulle göra morotsbiffar häromdagen men dom höll inte ihop.  Det var både ägg och potatismjöl i. Provade även att mixa det lite men det hjälpte inte :( Någon som har nåt tips att ge ???
Titel: SV: Varför faller morotsbiffarna isär?
Skrivet av: Plupp skrivet 29 feb-08 kl 09:06
Kanske var de för torra?

Svårt att säga, hade du recept eller gjorde på frinhand?

JAg brukar ha ägg och ströbröd (som är blötlaggt) som bindemedel. Mer ägg om biffarna inte håller ihop.
Titel: SV: Varför faller morotsbiffarna isär?
Skrivet av: gookie skrivet 03 mar-08 kl 22:43
Nej jag hade recept. Du cill inte dela med dig av ditt recept?
Titel: SV: Varför faller morotsbiffarna isär?
Skrivet av: hildegard skrivet 04 mar-08 kl 08:28
Har man ägg i eller bovete brukar de hålla ihop.
Har man inte det så kan det vara enklare att bre ut smeten i en ugnsfast form och ställa i ugnen. Lika gott!
Titel: SV: Varför faller morotsbiffarna isär?
Skrivet av: Plupp skrivet 04 mar-08 kl 17:09
Hm, har ju inte direkt recept när jag lagar mat men på en höft kan du få hur jag brukar göra:

Riber några morötter fint eller grovt. Efter behag så att säga. Tror det finrivna håller ihop bättre.

Hackar en lök fint

blötlägger några matskedar ströbröd eller en/två skivor gammalt bröd. Eller lite havregryn. Krama ur överflödigt vatten omdet går.

Blanda i smak som buljong, salt, peppar, spiskumin tycker jag är gott till morötter

Blanda ihop allt och tillsätt ett eller två ägg.

Stek och ät

Så är grunden till de flesta biffar jag gör med variation på grönsak eller gryn och kryddor. Det funkar väldigt bra med malda hasselnötter och couscous med.

Rödbetsbiffar är en favorit
lycka till!
Titel: SV: Varför faller morotsbiffarna isär?
Skrivet av: gookie skrivet 04 mar-08 kl 22:04
Tack ska du ha plupp!! Jag rivde dom grovt kanske var därför. Ska prova ditt recept  ;)
Titel: SV: Varför faller morotsbiffarna isär?
Skrivet av: gookie skrivet 04 mar-08 kl 22:05
hildegard: Det får jag prova låter gott ;)
Titel: SV: Varför faller morotsbiffarna isär?
Skrivet av: Lotus skrivet 06 mar-08 kl 18:54
Jag brukar krama dem (biffarna) hårt så att vätskan försvinner ur dem och sedan platta ut dem innan jag steker. Upplever att det blir mer stadga i dem än när jag inte kramar.

Så; var hårthänt ;-)
Titel: SV: Varför faller morotsbiffarna isär?
Skrivet av: lavendula skrivet 12 mar-08 kl 09:25
Ett litet tips är att tillsätta lite bovetemjöl om det är för fuktigt.
En annan idé är att panera biffarna i rågmjöl.
Jag brukar även ha i lite bönor som jag kör i matberedaren (för extra protein).
Titel: SV: Varför faller morotsbiffarna isär?
Skrivet av: Suresh skrivet 02 jan-10 kl 21:13
Jag fick samma fråga idag när jag berättade att jag skulle göra morotsbiffar av de morötter jag fått av ChristinaR och ombads att dela med mig av något eventuellt fungerande recept.

Nåväl, jag använde detta recept


Ingredienser
5-6 finrivna morötter
1 gul lök
2 ägg
3 msk skorpmjöl
1 msk potatismjöl
salt, peppar
ev lite vatten

från Vegetariskt.com (http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=1801)

Tyvärr hade jag varken potatismjöl eller skorpmjöl, så jag använde arrowrot och dinkel istället. Morötterna kokades halvmjua innan och skrapades sedan med kniv, eftersom jag inte hittade rivjärnet. Det jag inte kunde skrapa skars i fina tärningar.

Resultatet blev bra. Fina fasta biffar som höll ihop bra trots omild behandling i stekpannan. Plattan var satt på furplank med lite pellets i.





Titel: SV: Varför faller morotsbiffarna isär?
Skrivet av: Mata skrivet 02 jan-10 kl 21:31
När plattar går sönder kan det även bero på för låg värme och för mycket fett i pannan eller som nämnt, för lite mjöl.

Jag gör morotsplättar (eller morot/rödbets) på detta sätt:

Finrivna morötter

kikärtsmjöl  (man kan ta bovete, vetemjöl, graham, mannagryn, eller vad helst annat med)

kryddor: hing(=dyvelsträck), mald koriander, peppar, persilja, gurkmeja (har jag i allt bara för det är så nyttigt), etc.

salt

Formas till 8 mm tjocka plättar/biffar och steks i olja/ghi.
Titel: SV: Varför faller morotsbiffarna isär?
Skrivet av: esten skrivet 02 jan-10 kl 21:57
Morotsbullar :
6-8 kokta malda morötter
2 msk mjöl
3 ägg
2 msk grädde
salt, peppar, ströbröd
Forma avlånga bullar som plattas till och stekes

Ärtbullar :
2 tekoppar kokta ärtor
1 tekopp kokt riven potatis
1 tekopp ströbröd
3 ägg
4 skedar grädde
salt , peppar , muskot
Forma bullar doppa i ägg och ströbröd och stekes
Garnera med stekt persilja
Gott till helstekt lök





Titel: SV: Varför faller morotsbiffarna isär?
Skrivet av: anette i bugared skrivet 03 jan-10 kl 11:04
Om jag använder rårivna morötter till biffar så har jag alltid i lika mycket råriven potatis plus ett ägg. Potatisstärkelsen binder samman biffarna fint, det blir som rårakor ungefär.