Alternativ.nu
Djur => Grisar => Ämnet startat av: RiverCottage skrivet 21 feb-08 kl 16:13
-
GP ( GöteborgsPosten)
I Sverige får smågrisar sina testiklar avskurna helt utan smärtlindring. Nu vill regeringen veta om bönderna själva kan ge sina djur bedövning, i väntan på att alternativ till kastrering tas fram.
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=403057 (http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=403057)
Ja, vad säger ni?
-
Det är ett bättre alternativ, än inget alternativ alls.
Men jag kan förstå veterinärernas oro för att det ska finnas sådana preparat på gårdarna.
Och jag kan se framför mig hur bonden sticker sig i fingret och blir "slapphänt" ;D
-
Ja, ge mig bara preparatet, så ska jag använda det, det ser jag inga problem med..Men den som tror att han kommer att få se tysta och lugna smågrisar vid ingreppet, kommer ju att bli besviken. För jag har testat, och dom skriker ju precis lika mycket, men vet man att det känns mindre så är ju det bra. Men det gäller ju att skapa sig en bra rutin vid kastreringen, så att det inte blir ett ytterligare stressmoment. Det måste ju alltså vara nåt snabbverkande enligt mig, så man inte ska först ta upp den och spruta och sen ner igen för väntan och sen upp en gång till... ::)
-
Ja, ge mig bara preparatet, så ska jag använda det, det ser jag inga problem med..Men den som tror att han kommer att få se tysta och lugna smågrisar vid ingreppet, kommer ju att bli besviken. För jag har testat, och dom skriker ju precis lika mycket, men vet man att det känns mindre så är ju det bra. Men det gäller ju att skapa sig en bra rutin vid kastreringen, så att det inte blir ett ytterligare stressmoment. Det måste ju alltså vara nåt snabbverkande enligt mig, så man inte ska först ta upp den och spruta och sen ner igen för väntan och sen upp en gång till... ::)
Jag håller med dig till fullo. Har också provat alla varianter. :P
Fast sen många år tillbaka åker jag till en veterinär som söver dom istället, men det är ju lite annorlunda med mig som föder upp minigrisar till sällskap.
Jag har både möjligheten till det och det är kunden som betalar det i priset på kultingen. :-[
-
Ja, jag vill gärna kunna bedöva lillgrisarna. Som det är idag är det djurplågeri.
Ser fram emot nya metoder på kastrering.
-
man kan ge dem lokalbedövning genom en salva man stryker på... den har vi använt i flera år...
efter 15 minuter så har de verkat..
men de sista åren har vi inte kastrerat..
-
man kan ge dem lokalbedövning genom en salva man stryker på... den har vi använt i flera år...
efter 15 minuter så har de verkat..
men de sista åren har vi inte kastrerat..
Menar du Emmla?
-
tycker du salvan funkar då? och 15 minuter, var har du kultingen under tiden?
-
En tub Emla kostar 80 kr
och räcker till 2 behandlingar av en yta stor som en 5 krona...
det blir 40 kr smågrisen i salvekostnad.
vet man att Emla fungerar på djur då ?
på människor ska man vänta 1 timme .....
-
Låter intressant om det kunde finnas en kräm som fungerar, det är ju inte så stressande kanske för smågrisen.
Håller med alla på sidan som ändå tycker att de skriker mest av själva hanteringen och situationen.
Varför är det alltid sån fokus på fysisk smärta och väldigt liten på stress och psykisk smärta.
Jag tror smågrisen upplever det minst lika jobbigt om inte värre att bli fasthållen och få lokalbedövning injicerat, dessutom gör det rätt ont i sig, än de två snabba snitten som kastreringen innebär .
Tvivlar på att en kräm kan bli såpass effektiv att den kan lindra för smågrisen.
Tror det här är en fråga som inte har en lätt eller bra lösning. Det bästa vore ju om man kunde slippa kastrera alls.
/Lina
-
Jag tror smågrisen upplever det minst lika jobbigt om inte värre att bli fasthållen och få lokalbedövning injicerat, dessutom gör det rätt ont i sig, än de två snabba snitten som kastreringen innebär .
/Lina
Snygg teori, har du provat?
Det har jag gjort, Jag har både skurit upp en stor böld utan bedövning och varit tvungen att sy ett hundbett utan bedövning och om du undrar så gör det hyfsat ont.
Mycket ondare än någon bedövningsspruta jag fått ta.
-
Men hur gör de utomlands då? Sverige ska ju vara enda landet där man får kastrera utan bedövning.
Embla bedövar bara huden, resten lär ju göra ont som vanligt.
-
Att Sverige skulle vara ensamt om att få kastrera utan bedövning tror jag inte på, skulle dom bedöva i t.ex Danmark..Holland, Brasilien????? Nä, det tror jag inte, där är ju bara pengar i fokus.
Däremot så är det förbjudet i Norge och Schweiz. I Norge får bara veterinärer kastrera, sedan dom lagt bedövning med spruta. Har väl snarast blivit ett dels dyrt sätt och dels närmast ett arbetsmiljöproblem för veterinärer..hur kul är det att åka runt och kastrera hela dagarna?? Men där skulle man ju kunna tänka sig att vanliga människor får utbildas och sen åka runt om dom så skulle vilja.. Men det funkar ju i Norge, detta tack vare att där får jordbruk/mat kosta och inte som i Sverige där inte matproduktion av nån anledning inte får vara så lönsam så den bär sina egna kostnader... ::)
I Schweiz har man då enligt mig det enda system som skulle kunna vara verkligen humant..Bönderna själva har tillstånd att söva grisarna, man har en tub med `vaddetnuär´och en mask som man håller för trynet några sekunder så att dom somnar till lite under ingreppet.. Men i Sverige faller det på att man dels inte kan tänka sig att lämna ut sån utrustning till vanligt folk, och dels, enligt min veterinär, så får djur för matproduktion inte ha varit sövda...Och då faller det ju lite, om man säger så ::)
NÄ, jag tror det enda som gäller i framtiden är sorterad sperma, så att det bara blir so-grisar, då är ju problemet ur världen, men då är man ju hänvisad till semin. Men det skulle jag inte ha når emot, är ändå så trött på galtarnas krånglande, men det är ju en annan historia... :)
-
Snygg teori, har du provat?
Det har jag gjort, Jag har både skurit upp en stor böld utan bedövning och varit tvungen att sy ett hundbett utan bedövning och om du undrar så gör det hyfsat ont.
Mycket ondare än någon bedövningsspruta jag fått ta.
Det är väl självklart att ingrepp som att sy sår kräver bedövning i minsta fall!! Det går dock inte (enligt mig) jämföra sådana ingrepp med kastrering på smågrisar som för vana människor går väldigt fort och är enkelt.
Sen är det inte så enkelt med djur vi sen ändå väljer att äta upp, det finns karenser, produktion och ekonomi mm att ta hänsyn till (mindre problem för våra sällskapsdjur). Gassövning låter smidigt men tror att vi i Sv är restriktiva med det bla pga arbetessäkerhetsskäl (farligt för de som jobbar med det). Här när man använder gas har djuret/människan en tub ner i halsen och ordentliga utsug finns.
Jag tycker det finns mycket att göra inom vårt svenska lantbruk för att produktionsdjuren ska få det bättre men hurellerhur så har de det ofantligt mycket bättre i Sverige än på många andra delar av världen.
Tycker att vi måste vara väldigt försikiga med förändringar som gör livet svårare för våra bönder, de kämpar i motvind redan och jag är sån som hellre gynnar svenskt kött i våra frysdiskar än holländskt eller brasilianskt även om jag väljer att inte äta så mycket.
-
Det är väl självklart att ingrepp som att sy sår kräver bedövning i minsta fall!! Det går dock inte (enligt mig) jämföra sådana ingrepp med kastrering på smågrisar som för vana människor går väldigt fort och är enkelt.
Det går "fort och är enkelt" att göra knivsnitt men smärtan slutar inte utan börjar där.
-
Det är väl självklart att ingrepp som att sy sår kräver bedövning i minsta fall!! Det går dock inte (enligt mig) jämföra sådana ingrepp med kastrering på smågrisar som för vana människor går väldigt fort och är enkelt.
Jag tolkar detta som om du inte provat på dig själv.
Detta är en brist i din argumentation, finns det någon forskning som stödjer din ståndpunkt?
Det må vara att för vana människor är det lätt och snabbt men jag är inte övertygad om att grisen är av samma åsikt.
Menar du att det på grund av karens skulle vara omöjligt att lokalbedöva en gris som skall slaktas 6 månader senare?
Om bedövning vid kastrering sedan gör det svårare eller inte för svenska bönder är irrelevant i sammanhanget. Det som är relevant är om kultingen utsätts för smärta i sådan grad att bedövning behövs så skall det ges. Sedan är det upp till bönderna att förklara detta för konsumenterna så att dom väljer svensk gris framför holländsk om det ur djurskydds- miljö- och energiskäl är bättre än det utländska.
-
Tja, vad ska man tro..Jag kastrerade en kull nu idag, visst skriks det..Men sen när man släpper ner dom i boxen så går dom omkring och grejar, eller lägger sig och diar.. Det är ju inte så att dom ligger i ett hörn och skakar och skriker precis, så jag vet inte...
Sen håller jag inte riktigt med dig om att det skulle vara helt irrelevant om det blir ytterligare kostnader för bonden.. Om vi ensidigt i Sverige lägger på så mycket djurskyddsgrejer, så produktionen blir helt olönsam och försvinner, hur har vi då hjälpt grisarna? Då kommer dom att födas upp i ett Danskt stall istället, helt utan att se ett halmstrå, eller i ett Holländskt höghus med grisar i flera våningar, är det så mycket bättre?
Jag betonar återigen att jag absolut inte har nåt emot att bedöva, men då måste det vara samma regler för alla, eller åtminstone den lilla grej att offentliga uppköpare visar lite stake och vågar ställa kraven att djuren dom köper kött från ska vara uppfödda enligt svensk lag. Dom ställer krav på vad för däck man ska ha på bilen och vilken diesel man ska köra på osv osv, men påstår att man inte kan ställa krav på att slaktdjur ska vara uppfödda enligt svensk lag..Tala om dubbelmoral!
För när lönsamheten är som den är nu, när man börjar räkna 10-kronor på en slaktgris, då är det inte så lätt att införa ytterligare regler..Som den här salvan det talades om tidigare i tråden, som kostar 40 kr per gris...
-
Anestesi vid kastration av spädgris (http://ex-epsilon.slu.se/archive/00000026/01/Anna_Werinder-ny.pdf)
Sammanfattning: det gör ont att bli kastrerad, lokalbedövning är inte särskilt effektivt och sövning är jättedyrt.
I andra länder går det tydligen bra att föda upp okastrerade grisar till slakt.
-
Man kanske ska ta och utreda om kastrering är nödvändig, eller om det handlar o vanemässiga ingrepp... ;)
Annars borde man kunna ta fram en starkt bedövand medel i sprayform som verkar snabbt så det bli typ: upp med kulting , spraya , kastrera och släppa iväg...
Jag har läst att galtsmak kan vara ärftligt, om så är fallet kanske man kunde avla bort mycket av det och slippa hela grejen....
-
Det låter underbart om man helt enkelt kunde slippa det! Nån som vet mer om hur man gör i andra länder? Är det verkligen sant att de inte kastrerar grisarna? TÄnk på allt fläsk som Danmark exporterar, nån gång måste man ju ha ätit okastrerat därifrån.
-
Klart alla kastrerar.
-
Ja, det är nog det vanligaste..
Men nu lästa jag att dom i Danmark börjat forska i det som jag propagerat för länge ;) ... Sortering av sperman så det mest bara blir so-grisar, det tror jag är den absolut enklaste varianten..
Dom räknade med att komma med resultat inom 1-2 år. Det förutsätter ju såklart att man seminerar, men för egen del så gör jag ändå helst det.
Förstår inte att det ska ta sån tid innan dom lyssnar på vad man säger ::) Men det är väl den allmäna opinionen som nu börjar röra på sig lite i frågan...
-
Titta gärna åt grannarna i väster med. Norge har infört förbud mot kastrering.
Hur fungerar det där? Någon som vet?
-
Nja, dom har inte förbud mot kastrering, men förbud mot obedövad + att det måste göras av veterinär..
Det funkar ju i såna länder som accepterar att mat kostar lite, samtidigt som dom också värnar om sitt egna lantbruk, t.ex Norge. Blir ju lite svårare här där man tycker att mat kan produceras hur som helst, bara den är billig, eller helst gratis.
Problemet är väl snarast att veterinärerna ser det som pest att åka runt och kastrera halva dagarna, men det skulle väl även kunna lösas med speciellt utbildade personer som har tillstånd att bedöva, och kan starta små kringåkande kastreringsfirmor... :)
Man brukar ju säga att allt blir så svårt här i Sverige för vi har en sån geografi, med långa avstånd osv...
Då kan man ju fundera över hur dom löser frågan om ett levande lantbruk i Norge t.ex, med sina små gårdar och ofantliga avstånd till allting, men man ser ju att det går om man bara vill...
-
Jag rekommenderar att ta en titt på länken ovan.
Norge är det land som idag har de strängaste reglerna inom detta område. Från och
med augusti 2002 får rutinmässig kastration av spädgrisar endast utföras av
veterinär och under bedövning innan grisen har uppnått fyra veckors ålder (Lov
2002.04.19 nr 011). Denna åldersgräns är satt eftersom tidig kastration anses vara
bättre för grisarna än senare i fråga om sårläkning, ingreppets storlek och risk för
komplikationer. Kastration av spädgrisar totalförbjuds från och med år 2009 (Lov
2002.04.19 nr 011).
...
Man har visat att människor är olika känsliga för ornelukt. Matthews et al.
(2000) visade att kvinnor generellt är känsligare än män och att känsligheten starkt
varierar mellan befolkningar i olika länder. Svenska konsumenter var bland de
mest känsliga för både dålig lukt och smak på grisköttet. Konsumenterna i t ex
Storbritannien var mycket mindre känsliga vilket enligt Matthews et al. (2000) kan
vara en orsak till eller en följd av att uppfödningen av intakta galtar är mer
omfattande i detta land än i övriga Europa.
...
I flera länder, t ex Storbritannien, Irland, Spanien och Portugal, förekommer idag
en betydande uppfödning och slakt av intakta galtar. Det finns många fördelar med
detta, bl a är produktionskostnaderna lägre, galtar utnyttjar foder bättre än gyltor
och kastrater och slaktkropparna har en högre köttprocent (Bonneau & Squires,
2000).
-
Men köttet ska ju inte behöva komma ut till konsument. Det som jag tycker dom borde bli effektivare på här är ju i så fall att ta proverna på slakterierna.
Jag skickade ett gäng galtar i vintras, och ingen av dom luktade tydligen, för vi fick normalbetalt, men däremot så görs ju ett avdrag på 100 kr/gris, vilket jag förmodar ska bekosta provtagningen. och när man börjar räkna lönsamheten i någon enstaka hundralapp per gris, så säger det sig självt att vi inte kan ha så höga kostnader för ett enkelt prov. Troligen har dom väl mer rutin i dessa länder, så dom kan göra det billigare. Max en 25kr/gris tycker jag verkar rimligt för provtagning, för hur det än är så är ju även kastreringen en kostnad.
Det måste ju rimligen gå att automatisera en sån provtagning med nån form av maskin så det blir helt objektivt från gris till gris... Och då ser jag inga problem längre, den % grisar som måste kasseras får väl användas till nåt annat, med de tidiga slaktåldrar som man har nu så,bör det ju inte bli några mängder.
Problemen kommer nog snarast att drabba gårdsslakterier och liknande som kanske föder upp grisar långsammare, samtidigt som dom har svårt att bekosta en provtagning. Och detta vore ju heller inte helt lyckat, för just sådana är ju beroende av att kunna leverera ett absolut felfritt kött hela tiden.
Att förlita sig på att folk skulle komma och handla även om man inte kan garantera kvaliteten blir nog riskabelt, SÅ entusiastiska är det ju trots allt få som är i sitt mathandlande.
-
Nu börjar RaggarBonden prata om att det är lag på veterinär efter 7:e levnadsdagen (i en annan tråd). Nån som känner igen det? Har aldrig hört om.
-
Citat från tidigare inlägg: "Tja, vad ska man tro..Jag kastrerade en kull nu idag, visst skriks det..Men sen när man släpper ner dom i boxen så går dom omkring och grejar, eller lägger sig och diar.. Det är ju inte så att dom ligger i ett hörn och skakar och skriker precis, så jag vet inte"
Jag förstår inte hur man kan värdera ett djur så lågt? Det är väl självklart att djur känner smärta precis som oss människor! Varför skulle det vara annorlunda? Är det någon som skulle ställa upp på könsstympning utan bedövning trots att doktorn var erfaren och snabb i snittet?
Nä, trodde inte det...
Jag har hört argumenten "Om inte vi gör det så gör nån annan det så det är ingen idé att sluta" många gånger förr och det gäller många olika frågor. Självklart är det inget argument! (Bara för att det finns andra rötägg i världen så betyder det inte att du måste vara ett) För varje gris som slipper plågas är det en liten vinst och på sikt kommer fler och fler människor att förstå vad de utsätts för och kräva förändring. Om man vill djurens bästa och inte vill bryta mot djurskyddslagen(inte orsaka djuren onödigt lidande bl.a) så tycker jag man rätt och slätt ska låta bli denna kastration utan bedövning, och jag ifrågasätter kastrationens nödvändighet överhuvudtaget.
Om lönsamheten är en så stor konflikt i sammanhanget - varför fortsätta att föda upp slaktgrisar om lönsamheten står och faller med att djuren måste gå igenom tortyr. Är det inte lite märkligt att vi hellre plågar våra djur än byter jobb?
Förlåt om jag hetsar upp mig. Jag tycker bara att det är förjävligt alltihop. :(
Är glad att jag inte längre köper kött och bidrar ekonomiskt till detta vansinne...
-
Nu börjar RaggarBonden prata om att det är lag på veterinär efter 7:e levnadsdagen (i en annan tråd). Nån som känner igen det? Har aldrig hört om.
Enligt dom direktiv jag kunnat läsa ska det efter 7 dagars ålder utföras av veterinär med bedövning. Inget nytt alls utan allt enligt gällande regelverk.
Så här står det i Djurskyddsförordningen:
"Handjur av svin får kastreras utan att veterinär anlitas under
förutsättning att kastreringen sker innan djuret uppnått sju
dagars ålder. Vid kastrering av svin som uppnått sju dagars
ålder skall ingreppet göras under bedövning."
Vilket jag tolkar som att efter 7 dagar skall veterinär utföra kastreringen !!
RaggarBonden 8)
-
ja det var ju en himla tur jag lärde mig det!
-
Ja, det stämmer, du får bara göra det själv första levnadsveckan..
-
Citat från tidigare inlägg: "Tja, vad ska man tro..Jag kastrerade en kull nu idag, visst skriks det..Men sen när man släpper ner dom i boxen så går dom omkring och grejar, eller lägger sig och diar.. Det är ju inte så att dom ligger i ett hörn och skakar och skriker precis, så jag vet inte"
Jag förstår inte hur man kan värdera ett djur så lågt? Det är väl självklart att djur känner smärta precis som oss människor! Varför skulle det vara annorlunda? Är det någon som skulle ställa upp på könsstympning utan bedövning trots att doktorn var erfaren och snabb i snittet?
Nä, trodde inte det...
Jag har hört argumenten "Om inte vi gör det så gör nån annan det så det är ingen idé att sluta" många gånger förr och det gäller många olika frågor. Självklart är det inget argument! (Bara för att det finns andra rötägg i världen så betyder det inte att du måste vara ett) För varje gris som slipper plågas är det en liten vinst och på sikt kommer fler och fler människor att förstå vad de utsätts för och kräva förändring. Om man vill djurens bästa och inte vill bryta mot djurskyddslagen(inte orsaka djuren onödigt lidande bl.a) så tycker jag man rätt och slätt ska låta bli denna kastration utan bedövning, och jag ifrågasätter kastrationens nödvändighet överhuvudtaget.
Om lönsamheten är en så stor konflikt i sammanhanget - varför fortsätta att föda upp slaktgrisar om lönsamheten står och faller med att djuren måste gå igenom tortyr. Är det inte lite märkligt att vi hellre plågar våra djur än byter jobb?
Förlåt om jag hetsar upp mig. Jag tycker bara att det är förjävligt alltihop. :(
Är glad att jag inte längre köper kött och bidrar ekonomiskt till detta vansinne...
Du får gärna hetsa upp dig, det bryr jag mig inte om..
Men jag tänker banne mig inte acceptera att du kallar mig för ett rötägg, djurplågare och lagbrytare när du inte har en aning om hur jag värderar mina djur och deras känslor. För att vara en producent som försöker leva på grisuppfödning, så tror jag att jag ligger långt framme när det gäller att tänka på annat sätt för att dom ska ha det så bra som möjligt. Våra grisar får t.ex gå ute så mycket dom vill, vi vill inte sälja smågrisar till någon som ska föda upp dom vidare inomhus i små boxar. Vi försöker hela tiden se till deras bästa. Och om jag bara hade möjlighet så skulle dom även slaktas här hemma på ett humanare sätt, men tyvärr räcker helt enkelt tiden inte till för allt man vill.
Jag har inte framfört som ett argument att om inte vi kastrerar så gör nån annan det, vad jag sa, om du läser lite noggrannare, var att om vi lägger på så mycket regler här i Sverige så vi slår ut produktionen, så kommer samma mängd grisar ändå att födas upp i nåt annat land, och då inte bara kastreras, utan även i många fall svanskuperas och födas upp i en helt steril miljö utan tillstymmelse till halm, på ett robotliknande sätt där man helt har marginaliserat djurens rätt och känslor.
I det perspektivet så anser jag, och det kommer jag att fortsätta med oavsett vad du tycker, för detta blir mitt enda inlägg i denna debatt eftersom jag av erfarenhet vet att dom är fruktlösa, att det är bättre att dom föds upp här, SAMTIDIGT som man försöker hitta bra lösningar på det hela. Både jag och säkert dom flesta av mina kollegor skulle bli jätteglada om vi slapp kastrera, men då måste det finnas ett alternativ som fungerar.
Att det är ekonomin som styr är ju inget unikt för vår branch, det som i så fall är unikt är ju möjligen att vi drabbas men är helt maktlösa att göra något eftersom de som köper köttet vägrar att betala vad det kostar att producera. Medan man när man köper en bil är helt införstådd med att priset på bilen måste inkludera både plåten den är gjord av och en lön till den som bygger den.. Men mat anses som nån slags social rättighet som helst ska vara helt gratis..
-
Det är ju faktiskt lite märkligt när det som vi inte tillåter i Sverige är fritt fram att importera.. :o
-
Tänkte, på förekommen anledning , lyfta den här gamla tråden lite. Lite mer funderingar angående kastrering.
Idag när jag kom ut till hagen hittade jag en helt apatisk och livlös gylta som bara låg i ett hörn. 5 galtar har ägnat natten åt gang-bang med henne. Hela dagarna är det ett liv och kiv där ute, galtar som pökar, galtar som slåss, ja hela tillvaron domineras utav detta, alltmedan de som är kastrerade lugnt går omkring och bökar eller solar.
Dettta är ju en aspekt som inte diskuteras, vi är mest intresserade av eventuell galtsmak, alltså nåt vi skulle drabbas av. Jag vet också efter samtal med andra eko-bönder att just detta eviga bråkande är nåt som de flesta lägger märke till när det gäller galtar.
Så vad är då mest plågsamt? en kastrering som görs på 10 sekunder vid 4 dagars ålder, eller ett helt liv fyllt av stress och hormoner?
Vad kommer jag då att få emot mig? - Du får väl för fan ha dom i olika hagar!.. Ja, kanske det, men hur praktiskt är det, och att stängsla inne galtar när det finns brunstiga gyltor i närheten är inte så enkelt.
-Det är naturligt! ... Ja, jag vet att det är naturligt, men naturen är inte alltid mysig och trevlig.
Så för min del är saken klar, inte en galt till kommer ut här.
-
Då fortsätter jag å återuppliva, för nu ha rde ju godkännt kemisk kastrering. Fast det verka ri nte riktigt klart ändå, de skulle testa på nåra provbesättningar i höst. www.lantbruk.com, eller om det var www.atl.nu jag hittade det.
-
Galtlukten går att dölja (http://www.atl.nu/Article.jsp?article=54041&a=Galtlukten%20g%E5r%20att%20d%F6lja)
Rökning och fermentering döljer galtlukt (http://www.loftinfo.se/?id=7608)
-
Problemet är att, även om lukten går att dölja, så är slakterierna ett ytterst konservativt släkte, och kommer in i det sista att betala runt 5 kr/kg för galtar, och det finns det ingen möjlighet att producera dom för.
-
Precis, men vi självhushållare kan ju ha glädje av att veta hur man tar vara på galtköttet.