Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: kossan skrivet 19 feb-08 kl 19:20

Titel: Lergryta
Skrivet av: kossan skrivet 19 feb-08 kl 19:20
Undrar om någon har något gott recept till min lergryta?
Anna
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 20 feb-08 kl 10:20
Jag har ett gott recept... :D
Varva lök, morötter, köttbitar(tex kanin), kryddor och krossade tomater....
Ställ i kall ugn , sätt på 200-225grader på över och undervärme (ej start) och låt stå ca 1,5 timme...
Obs kom ihåg att lergrytan ska stå i blöt innan, gärna över natten...
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: kossan skrivet 20 feb-08 kl 21:12
Det får jag testa, (inte med kanin) kanske kyckling ???
Låter mums!!! ???
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: kossan skrivet 21 feb-08 kl 09:35
Mer recept...............!!!
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: CatrinPlommon skrivet 26 feb-08 kl 23:37
Jag brukar göra Sweet chilli kyckling i min lergryta  :)
ca 1kg kycklingfile, 2gula lökar, 1 1/2 dl Sweet chilli, grillkrydda.

Lägger lergrytan i blöt i ett par timmar, smörar lite i botten, lägger i kycklingen, strör över lite grillkrydda,
häller över sweet chilli, klyftar löken och lägger i, sätter på locket, in i ugnen på 175-200 grader i ca 1 1/2 timma.
Äter det med ris till. Mmmm va gott!! Nu blev jag hungrig  :P
Smaklig måltid!
//Simsalabim
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: Zoegas skrivet 07 mar-08 kl 08:50
Jag tycker hel kyckling blir bra i lergryta. Inte så nog heller om den är helt tinan eller ej. (Bara man inte glömmer plastpåsarna i, om man har köpt den :) )

Jag brukar smaksätta med rosmarin, vitlök och citron. Om den är tinad kan man pela upp skinnet lite och stoppa in rosmarin och vitlök innanför skinnet. Går både på bröstet och på låren.

smaklig spis.
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: anette i bugared skrivet 07 mar-08 kl 08:56
Grundreceptet hos oss är potatis, morot, tomater och purjolök, kryddar med halvgrovt havssalt och peppar. Sedan är det bara att välja vad man slänger med. Vi äter mycket fisk, så en laxbit i botten är inte fel.
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: mimmismat skrivet 24 mar-08 kl 20:26
Idag kom min gamla lergryta till användning igen och det med verkligen gott resultat. Lammstek på en bädd av potatis och rotsaker med en massa härliga kryddor. Sjuss in i eftervärmen på vår bakugn och en timme senare.....ljuvligt!!

http://mimmismat.wordpress.com/2008/03/24/lammstek-och-bagarpotatis-i-taljstensugn/
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: H-K skrivet 21 apr-09 kl 10:20
jag ansluter mig till truppen :D  här är ännu en stolt ägare till slemmer topt   ;D   nu jädra i min låda ska här lagas mat.
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: kossan skrivet 21 apr-09 kl 23:13
jag ansluter mig till truppen :D  här är ännu en stolt ägare till slemmer topt   ;D   nu jädra i min låda ska här lagas mat.
Smaklig måltid!!!!! :D
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: Gormac skrivet 01 maj-09 kl 18:43
Tänkte att jag kunde delge er ett populärt recept i min familj...

Paprikakykling

1 kg kykling i fyra bitar...går lika bra med filerer eller vingar.
1 grön paprika
1 röd paprika
1 gul lök
2 dl creme faiche eller grädde
2-3 tsk salt
2-3 krm grovmalen svartpeppar
2-3 tsk paprika pulver

lägg grytan i vatten i ca 15 minuter före användandet.
Ansa och strimla paprikorna., skala och skiva löken och blanda samman detta i botten
på lergrytan, blanda sedan i creme fraich alt grädde och rör om lite.
blanda samman salt, peppar och paprika pulver, gnid sedan in kykling bitarna i detta.
Lägg kyklingbitarna ovanpå paprika bädden.
Lägg på locket och placerra grytan på nedersta valsen i ungnen  i 200 grader i ca 1 och en halv timme...servera med tex ris.

Om man vill kan man naturligt vis minska ned på kryddningen.

// Gormac